Șerban Sturdza, despre pavaj: Nu coincide cu punctul meu de vedere referitor la o imagine urbană coerentă a cartierului Cetate

pavaj

O fi fost ales de arhitecți noul pavaj din centrul Timișoarei, într-o culoare sau mai multe, dar nu de arhitecții pe care îi invocă primarul. Șerban Sturdza îl contrazice și spune categoric că proiectul are nicio legătură cu ceea ce el consideră „o imagine urbană coerentă a cartierului Cetate”.

Din toamna anului trecut, SDM a deschis un front de lucru larg în centrul Timișoarei. Scopul era schimbarea asfaltului pe mai multe străzi, operațiune urmată de repararea trotuarelor. Prima parte e gata, a doua încă nu și, în plus, este în centrul unei controverse de durată. S-a început cu pavarea în martie, pe strada Martin Luther, unde au fost puse plăci albe și gri, într-un model gen șotron, lângă Palatul Dicasterial.

Acestea au fost scoase și, ulterior, au fost montate plăci de andezit gri. „În centrul istoric, avem, înaintea oricăror alte orașe din țară, numai piatră naturală monocromă. Pe zona de graniță, încă nepavată – pe străzile Martin Luther și Proclamația de la Timișoara – vom folosi, așa cum am anunțat, tot piatră naturală, exact aceeași folosită pe mijlocul străzilor Savoya, Blaga, Alecsandri (…). Această piatră a fost aleasă pentru străzile menționate mai sus de nimeni alții decât de celebrul arhitect Sturdza și colaboratorii lui, autorii proiectului arhitectural Centrul Istoric/ Cetate I”, explica primarul Timișoare, pe Facebook, în urmă cu o lună și ceva.

Despre pavajul din proiectul Cetate

Nu era prima referire la arhitecții care au ales piatra de pavaj. Proiectul de reabilitare a centrului istoric a fost depus de vechea administrație pentru finanțarea europeană și implementat de actuala administrație. El a fost întocmit de Șerban Sturdza, Radu Mihăilescu și echipa Studio Arca. „S-a întâmplat acest lucru după un proiect moștenit de la fosta administrație, modificat substanțial, la dispoziția și sub răspunderea mea, de către arhitecții cu care am lucrat”, susținea, la un moment dat, actualul primar. Modificările substanțiale despre care vorbește sunt, în principal, schimbarea felului în care arată Piața Libertății și plăcile de piatră de pe mijlocul străzilor pietonale.

În proiectul original se vorbește despre aceste tipuri de pavaj:

  • pavaj din piatră cubică cu dimensiuni de 6x6x6 cm, culoare gri închis/negru, bazalt sau similar, având rolul de a asigura o zonă de legătură a trotuarelor cu fațadele caselor, preluând în grosimea sa (30-50 cm) decroșurile fațadelor, treptele acceselor la parter și intrările retrase ale gangurilor
  • pavaj din piatră cubică bazaltică recuperată din alte locații cu dimensiuni variabile (12-18 cm) sau piatră cubică nouă cu dimensiuni de 12x12x12 cm, culoarea gri închis/negru, bazalt sau similar

Sturdza: Nu știu ce tip de piatră se folosește pentru noile pavaje

Revenind la „șotroniadă”, cu varianta ei monocromă de pe strada Martin Luther, arhitectul timișorean Șerban Sturdza a decis să pună lucrurile la punct. O face concis, fără „floricele”, cu referire directă la postarea primarului în care îi este menționat numele, alături de cel al colaboratorilor săi.

„Lucrările care se desfășoară în prezent (anul 2020) în zona centrală Cetate, nu au legătură cu vreun proiect în care aș fi fost implicat. Nu am niciun contract cu Primăria Timișoara și nu am dat niciun fel de consultanță pentru acțiuni de intervenție în zona mai sus menționată. De asemenea în proiectul de mult încheiat, în care am fost angajat și care cuprindea o parte a zonei Cetate, nu am făcut referiri pentru alte lucrări, cu toate că am o imagine clară asupra întregii zone.

În consecință afirmația «această piatră a fost aleasă pentru străzile menționate mai sus de nimeni alții decât de celebrul arhitect Sturdza și colaboratorii lui, autorii proiectului arhitectural Centrul Istoric / Cetate 1» nu este adevărată. Cu atât mai mult afirm că nu știu ce tip de piatră se folosește pentru noile pavaje decorative, nu cunosc opțiunile pentru designul și stereotomia propuse și nu cunosc echipa care a propus proiectul în execuție. Pot afirma că proiectul nu coincide cu punctul meu de vedere referitor la o imagine urbană coerentă a cartierului Cetate”, spune Sturdza.

About Post Author