De ce n-a ajuns încă ștrandul Termal la Horticultura. Sau cum începe să aibă probleme USR în CL Timișoara

„Bunul” obicei (și) al actualei administrații de a pune pe ordinea suplimentară a plenului CL proiecte pe care nu apucă nimeni să le citească începe să coste. Asta, și în condițiile în care USR are probleme în a-și asigura majoritatea, chiar și la plenurile online. Marți, jumătate din anexa de la ordinea de zi nu a trecut de vot.

Proiectele suplimentare pe ordinea de zi a plenului CL Timișoara sunt la ordinea zilei, și nu din actualul mandat. La fel de adevărat e că USR-iștii reclamau, înainte să intre în CL, acest mod de a lucra, însă, după ce au ajuns în administrație, au constatat că e foarte la îndemână să procedezi așa. Deci… nimic nou.

Totuși, la ultimele plenuri, timpul pe care consilierii l-au avut la îndemână pentru a studia proiectele apărute pe ultima sută de metri a devenit din ce în ce mai scurt. Ba chiar inexistent, recent, când președinta de ședință Andra Lăpădatu (PSD) i-a răspuns liberalului Dan Diaconu, care a reclamat lipsa proiectelor din drive-ul consilierilor, că acesta apăruseră cam cu… 7 minute înainte de plen.

În plenul extraordinar de marți, 30 aprilie, anexa cu ordinea suplimentară, cu patru puncte, a apărut cam cu 20 d minute înainte de ora de începere a ședinței. Roxana Iliescu, acum de la PSD, și-a întrebat colegii câți au reușit efectiv să citească proiectele pe care ar fi trebuit să le voteze. „De ce se procedează în această manieră? Noi nu avem posibilitatea să citim documentele care ne sunt puse la vot. Este o lipsă totală de respect, proiectele ne sunt trimise în dispreț”, a afirmat, în plen, Iliescu.

Mișcările „vieții administrative”

De răspuns a răspuns doar Dan Diaconu. „Am fost puși, acum două dăți, în situația să votăm proiecte pe care nici nu le-am văzut, fiind publicate după vot. Acum, timpul este insuficient pentru a consulta aceste proiecte. E cumva cam același tip de abordare în CL din ultimele luni, dar nu cred că e productivă pentru nimeni, chiar dacă e campanie electorală. Eu nu am să votez niciunul dintre aceste proiecte”, a spus liberalul.

„Ordinea de zi suplimentară e un instrument foarte legitim, aceste proiecte au o oarecare urgență. Sunt niște rectificări de CF-uri, bucla de tramvai o așteaptă oamenii să fie finalizată (…) În viața administrativă există uneori lucruri care trebuie să se miște și vă mulțumesc că contribuiți la această mișcare, deși înțeleg că sunt niște vremuri complicate”, a intervenit primarul Dominic Fritz.

Termalul n-a trecut încă la Horticultura

„Sunteți în afara legii procedând în maniera asta, încălcați Codul Administrativ, care prevede anumite termene. Nu e prima oară când spun acest lucru, ne transmiteți proiectele în așa fel încât să nu putem lua act de conținutul lor”, a replicat Roxana Iliescu. Asta, după ce a primit totuși cuvântul pentru a doua intervenție, deși „vicele” Ruben Lațcău îi transmisese că poate face show și după vot.

S-a trecut apoi la vot, iar primele proiecte nu au întrunit decât 13 voturi, deci au căzut. Unul dintre ele viza „contractul de delegare de gestiune având ca obiect prestarea activităților necesare exploatării și întreținerii Ștrandului Termal, proprietatea Municipiului Timișoara, către Societatea Horticultura SA”.

Va fi greu cu majoritatea

Care era urgența unui astfel de proiect, în afară de apropierea alegerilor și promisiunea că ștrandul va fi redeschis la vară, e greu de spus. Până la urmă, proiectul putea apăra pe ordinea de zi și săptămâna trecută, și acum două săptămâni, dar și la viitoarea ședință. Ștrandul Termal ar fi urmat să intre sub „umbrela” Horticulturii pentru următorii cinci ani. Proictul ar putea trece la următorul plen.

Celelalte două proiecte, referitoare la „bucla” de întoarcere a tramvaiului 5, au trecut cu câte 14, respectiv 15 voturi. E semn că urmează cel puțin o lună complicată pentru actuala administrație, care va avea probleme în a-și asigura majoritatea.

Vă reamintim, USR a câștigat, în 2020, 13 din cele 27 de locuri de consilier local. Al 14-la vot a venit, în cea mai mare parte a timpului, de la Raul Ambruș, fost liberal, între timp numit subprefect, ca membru PSD. Din cei 13 USR-iști, Andrei Meșter nu votează cu partidul, din care a fost exclus anul trecut și cu care încă se judecă. El va participa la alegerile din 9 iunie pe lista de consilieri a REPER, alături de Raul Olajos.

About Post Author