La CL Timișoara se face… citit-viteză. Dacă ai noroc, lecturezi 5 proiecte în 7 minute

Filip Fiat, noul consilier local USR la Timișoara, captură video

Ședințele Consiliului Local Timișoara ies, de multă vreme, din tiparele unor întâlniri în care sunt dezbătute teme importante pentru oraș. Plenul extraordinar de luni n-a făcut excepție. S-a discutat despre Biblie și despre proiecte pe care nu ai cum să le citești înainte de a le și vota.

Plenul CL Timișoara s-a întrunit luni în ședință extraordinară, iar unul dintre punctele de pe ordinea de zi suplimentară a fost depunerea jurământului de către un nou consilier. Vom reveni asupra ordinii suplimentare imediat. Noul membru al CL este Filip Fiat, din partea USR, care o înlocuiește pe Ana Munteanu, care și-a dat dmisia în urmă cu câteva săptămâni.

Aflat pe locul 18 pe lista candidaților USR-PLUS de la alegerile din septembrie 2020, Fiat a depus jurământul luni, după ce mandatul i-a fost validat de instanță. După ce acesta a citit textul jurământului, liberalul Lorenzo Barabas l-a întrebat pe noul consilier dacă a pus mâna pe Biblie. Răspunsul lui Filip Fiat a fost că nu, pentru că „nu avea la îndemână o Biblie”. Barabas l-a chestionat apoi pe secretarul PMT, Caius Șuli, asupra acestei chestiuni. Șuli a spus că depinde de felul de jurământ ales. Potrivit Codului Administrativ, jurământul „poate fi depus şi fără formula religioasă”.

Nici „măcar o virgulă”

Revenim acum la ordinea de zi suplimentară pe care, în afara depunerii jurământului de către un nou consilier local, se aflau încă cinci puncte.

Liberalul Dan Diaconu a întrebat ce votează totuși consilierii, în condițiile în care aceștia nu au avut când să citească proiectele respective. „Aceste proiecte nu doar că nu sunt pe sharepoint, ele nu au fost trimise niciun moment consilierilor, în niciun fel, nici măcar o virgulă din aceste proiecte. Cum putem să votăm aceste proiecte, în forma asta?”, a intervenit Diaconu. I s-a răspuns că acestea au fost încărcate în drive-ul comun, iar președintele de ședință, Andra Lăpădatu (PSD), a confirmat că le-a și văzut. Întrebată când s-a întâmplat asta, ea a răspuns că „înainte să înceapă ședința, cu vreo șapte minute”!

Lăsând la o parte ridicolul situației, apariția unor proiecte în ultimul moment face parte din modul de lucru uzual al CL Timișoara. Este evident că aleșii votează, de foarte multe ori, fără să știe exact ce. Și nu e nimic nou, pentru că și în fosta administrație se proceda astfel de îndeajuns de multe ori. Iar reprezentanții actualei reclamau modul de lucru defectuos. Până la alegerile locale sunt mai puțin de două luni.

About Post Author