Fiecare cu disperarea lui. Nica vs. Ritivoiu, dispută pe banii pentru comune

PNL și PSD

foto: Arhivă

Președintele Consiliului Județean Timiș îl acuză pe prefect că boicotează procesul în care acesta a contestat hotărârile de repartizare a sumelor către primării. Mihai Ritivoiu îi transmite lui Alin Nica doar că procesul se poate judeca în lipsă, iar amânarea a fost decisă de chestiuni de procedură.

La începutul anului, Prefectura Timiș a contestat, la solicitarea grupului de consilieri PSD, hotărârile prin care CJ Timiș a repartizat bani pentru drumurile comunale din județ, respectiv sumele pentru echilibrarea bugetelor locale. Fiind vorba despre un proces în derulare, banii nu pot fi împărțiți către UAT-uri.

Primul termen a însemnat și prima amânare. „Prefectul PSD alege să boicoteze acest proces, neprezentându-se la termenul de săptămâna trecută, mergând pe această linie a presiunii pe primari în scop electoral, de a obține voturi pentru candidatul PSD la alegerile din 9 iunie pentru consiliul județean. E o chestiune inacceptabilă, arată o disperare fantastică a celor de la PSD, să pui în situația de a intra în incapacitate de plată zeci și zeci de comunități care depind de acești bani care vin de la CJ. Mi se pare o crimă față de interesele acestor comunități locale și să șantajezi cu acești bani sau cu presupuse suplimentări anumiți primari mi se pare iar la limita bunului simț”, a declarat, luni, Alin Nica, președintele CJ Timiș.

„Disperare fantastică? O fi, dar nu la prefectură”

Următorul termen este în 13 iunie, adică după alegerile locale. Replica prefectului Mihai Ritivoiu a venit după mai mult ore, pe Facebook, așa cum le place șefilor de prin administrație.

„Disperare fantastică? O fi, dar nu la prefectură. Noi nu candidăm la nimic (…) Nu am trimis reprezentant la proces pentru că era evident că se va amâna, nefiind îndeplinită procedura. Dar și fără reprezentant al prefecturii procesul s-ar fi judecat, pentru că am specificat clar că solicităm judecarea și în lipsă”, a transmis acesta.

„Domnul președinte Nica poate debloca situația (…) Tot ce are de făcut este să emită o nouă hotărâre de consiliu județean în care să revoce hotărârile atacate și să justifice repartizarea sumelor, conform legii. E atât de simplu. Și e atât de grav să duci în sfera confruntării politice o dispută administrativă, legală și instituțională, care poate fi închisă în câteva zile de către Consiliul Județean! Dar de ce ai rezolva disputa, când e mai ușor să chinui primarii și comunele lăsate fără bani, încercând să le întorci împotriva prefectului PSD, iar tu să te victimizezi, că tot e campanie electorală și dă bine să lupți cu sistemul ticăloșit?”, a mai scris Mihai Ritivoiu.

Cu 40 zile înainte de alegerile locale, e tot mai clar că orice temă cât de mică va fi transformată în subiect de dispută publică, doar-doar mai atrage câteva voturi.

About Post Author