Directorul Muzeului de Artă va explica în scris de ce a anulat expoziția din Austria. „Delimitare publică” a CJ Timiș

filip petcu

foto: Arhivă, expoziție din Muzeul Național de Artă

Directorul Muzeului de Artă va trebui să explice decizia de a anula o expoziție a unui artist austriac care ar fi trebuit să aibă loc în 2024. CJ Timiș, finanțatorul muzeului, se „delimitează public” de gestul acestuia.

În urmă cu două zile, Filip Petcu, directorului Muzeului Național de Artă, anunța că a decis să anuleze o expoziție a unui artist austriac, care ar fi trebuit organizată la Timișoara în 2024. Era, după cum preciza Petcu, o luare de poziție fermă, în contextul în care Austria a blocat intrarea României în Spațiul Schengen.

Contactat ulterior, directorul MNArT spunea că nu exista un contract pentru această expoziție, care ar fi urmat să fie organizată de un om de afaceri austriac. Nu a vrut să ofere nume, afirmând doar că „evenimentul are oarece conexiuni diplomatice pe care nu le voi detalia”.

Într-o altă declarație, făcută pentru tion.ro, Filip Petcu a transmis, la fel de enigmatic, că „e vorba despre o expoziție care odată anulată sau amânată va acționa foarte bine exact «acele» pârghii, care sunt necesare pentru a arăta că solicităm reciprocitate, responsabilizare, empatie și respect, atunci când se dorește colaborare. Proiectul respectiv nu făcea parte din planul minimal, nu avea finanțare de la ordonator principal de credite, reprezenta un vot de încredere dat de către muzeu pentru un potențial partener, cu un anumit sprijin diplomatic (…) Nu discriminăm, să fie foarte clar, dar putem judeca oportunitatea acțiunilor culturale pe care le girăm”.

„Voi solicita domnului Petcu să explice în scris”

Este, evident, dreptul unui director de instituție să-și asume anumite decizii. Ordonatorul principal de credite, mai exact CJ Timiș, instituție care finanțează integral activitatea Muzeului Național de Artă, vrea însă o explicație. Cu argumente, ca la carte.

„Consiliul Județean Timiș se delimitează public de gestul directorului Muzeului Național de Artă Timișoara. În calitate de președinte al CJ, îi voi solicita domnului Petcu să explice, în scris, situația pe care a creat-o. Voi analiza după aceea, împreună cu aparatul de specialitate al CJ Timiș cu competențe în domeniu, dacă decizia acestuia a cauzat prejudicii muzeului și CJ”, a declarat, pentru stiridetimisoara.ro, Alin Nica.

Potrivit aceleiași surse, CJ și nu a solicitat încetarea niciunui parteneriat cu entități din Austria, încheiat de instituțiile subordonate.

Muzeul Național de Artă va încheia anul 2022 cu o expoziție Paul Neagu, un eveniment așteptat în lumea iubitorilor de artă. În 2023, când Timișoara va fi capitală europeană a culturii, la MNArT vor fi deschise două expoziții extraordinare: una dedicată lui Victor Brauner, din februarie, iar cealaltă, dedicată lui Constantin Brâncuși, din septembrie.

About Post Author