Retrospectivă Paul Neagu. Expoziție-eveniment la Muzeul Național de Artă Timișoara

Paul neagu

„Paul Neagu. O retrospectivă” este prima expoziție de anvergură din România, dedicată artistului care, din 1971, a trăit și a lucrat la Londra. Ea va putea fi vizitată la Timișoara până în aprilie 2023.

Paul Neagu (1938–2004) este profund legat de Timișoara, unde a trăit mare parte din copilăria și tinerețea sa, până la plecarea la studii la București. În 1971 a emigrat în Anglia, iar în 1976 a obținut cetățenia britanică. În Londra a fost profesor la Hornsey College of Art, Slade School of Fine Art și la Chelsea College of Art and Design. În 1976 a fost numit profesor asociat la Royal College of Art, avându-i ca studenți, printre alții, pe Antony Gormley, Anish Kapoor, Tony Cragg și Perry Robinson.

Expoziția care va fi deschisă în 16 decembrie în Palatul Baroc punctează toate etapele de lucru ale activității lui Paul Neagu. Vizitatorii vor putea vedea o selecție vastă de desene, obiecte, sculpturi, documentații ale unor performance-uri, precum și cărți de artist, caiete de schițe, fotografii.

Va fi deschisă până în aprilie 2023

„Alături de multe alte caracteristici care o fac incitantă pentru prezent, arta lui Paul Neagu este în mod particular relevantă datorită modului novator în care ea conjugă corpul și simțurile pentru a ajunge la o cunoaștere spiritualizată ce re-imaginează locul și rolul omului în lume și relația sa cu dimensiunea cosmică”, transmit cei de la MNArT.

Retrospectiva, organizată în forma sa cea mai amplă la Kunstmuseum Liechtenstein în 2021 și prezentată într-o versiune restrânsă la Neue Galerie Graz în 2022, a inclus reconstrucția unor lucrări importante din ciclul Hyphen, sub coordonarea lui Johannes Porsch. Prin includerea unor lucrări semnificative din colecții timișorene, retrospectiva Paul Neagu la Muzeul de Artă din Timișoara este o versiune originală a unui eveniment cultural major.

Expoziția de la Timișoara este organizată în colaborare cu Kunstmuseum Liechtenstein, BRUSEUM / Neue Galerie Graz și The Paul Neagu Estate (UK). Vernisajul va avea loc joi, 15 decembrie, la ora 19. Expoziția va putea fi vizitată până în 15 aprilie 2023.

About Post Author