Reguli noi pentru câini și pisici, votate în plen. Tot interzis la hrană pentru porumbei

Hrănirea oricăror păsări pe domeniul public este interzisă oficial la Timișoara. Proiectele inițiate de doi consilieri locali au trecut marți prin plen. De acum, se schimbă regulile de deținere a animalelor de companie și va fi voie cu acestea în autobuze și tramvaie.

porumbei

foto: Arhivă

Patru luni au durat discuțiile din spațiul public pe tema noilor reguli pe care trebuie să le respecte deținătorii de animale din Timișoara. Acestea au fost creionate de consilierii USR-PLUS Răzvan Stana și Rodica Militaru și au stârnit multe controverse. Mai ales cea care prevedea interzicerea hrănirii animalelor și păsărilor, în principal a porumbeilor, a iscat o mulțime de discuții.

Forma proiectului ajunsă în plen a eliminat interzicerea hrănirii câinilor și pisicilor, dar a menținut-o, parțial, pe cea a zburătoarelor. „Mă întreb în ce scenariu logic doar interzicerea hrănirii într-un centru plin de terase, unde se mănâncă, va putea avea un efect cu privire la porumbei. Pe de altă parte, mă întreb dacă veți opri fântâna care, în mare parte, pentru asta a fost construită, de lângă ceas, care e de fapt apă pentru porumbei. Soluția trebuia să fie una integrată. Cred că pur și simplu o amendă pentru hrănirea porumbeilor nu schimbă situația, ci creează frustrare, din punctul meu de vedere”, a spus, în plen, liberalul Dan Diaconu, fost viceprimar.

Până la urmă, s-a votat pentru interzicerea hrănirii păsărilor, sancționată cu amenzi între 100 și 200 de lei.

Va fi voie oricând cu câinele în autobuz

Tot în plenul de marți a fost aprobat și noul regulament privind deținerea animalelor de companie și accesul persoanelor însoțite de animale de companie. Nu va mai fi nevoie de acceptul vecinilor limitrofi de la bloc pentru a putea ține un câine în apartament. De acum, totul va ține de regulamentul asociației de proprietari. „Noi am modificat un paragraf din 2007. Or, în 2018 a apărut Legea asociațiilor de proprietari, care vine cu obligativitatea acelui regulament care este votat de majoritatea vecinilor. Acel regulament se votează o dată și, dacă vrei să te muți în acel bloc, știi din capul locului care sunt condițiile. Altfel, dacă depinzi de un vecin limitrof, știm din capul locului că pot apărea șicanări”, a explicat Rodica Militaru.

Un consilier liberal a propus – și propunerea i-a fost votată – ca PMT să fie obligată să aloce fonduri pentru campanii informative/ educative, care să acopere teme precum conștientizarea cetățenilor referitor la interacțiunea om-câine, deținerea responsabilă a animalelor de companie, dar și să ofere sprijin în vederea sterilizării câinilor cu stăpân.

În mijloacele de transport în comun va fi voie cu animalele de companie, fără restricții legate de orele de vârf. Acestea au fost eliminate tot la propunerea unui consilier PNL. Ambele proiecte au fost aprobate cu 21 de voturi pentru.

About Post Author