Hrănirea câinilor și pisicilor pe stradă va fi permisă o vreme. La porumbei e altfel

Interdicția privind hrănirea câinilor și pisicilor va fi ridicată temporar. Cea pentru porumbei rămâne, dar și aceea cu nuanțare. Consilierii USR fac modificări în proiectele propuse inițial și spun că, până la anul, primăria va avea adăpost propriu pentru câinii fără stăpân.

porumbei

Proiectul privind „regulamentul privind deţinerea animalelor de companie şi accesul persoanelor însoţite de animale de companie în Municipiul Timişoara” a fost publicat, în urmă cu aproape o lună, pe site-ul PMT. Tot acolo se găsește și o propunere de modificare a HCL 371 / 2007, privind contravențiile. Aceasta include, printre altele, amenzi între 100 și 200 lei, pentru cei care hrănesc animale și păsări pe domeniul public.

Propunerile sunt inițiate de consilierii locali USR Rodica Militaru și Răzvan Stana și au trecut deja printr-o dezbatere publică. A durat peste trei ore, cea mai contestată prevedere fiind cea legată de hrănirea porumbeilor și a câinilor. Militaru și Stana spun acum că varianta care va fi supusă la vot în plenul CL va fi modificată, în acord măcar parțial cu solicitările făcute în dezbaterea publică.

„Sperăm să avem cât mai repede acel adăpost”

„Am fost la Oțelu Roșu, alături de colega Rodica Militaru, doamna Tirlea Claudia Mihaela și Tommi Jitaru, membri în asociații de protecție a animalelor din Timișoara. Am fost în vizită la adăpostul Asociația SHKR pentru Protecția Animalelor condus de doamna Tania, o germancă care a venit în România pentru a face fapte bune și a rămas aici de cinci ani. Am aflat cum conduce adăpostul, unul dintre cele mai frumoase și prietenoase cu animalele, după spusele specialiștilor veniți acolo cu noi (…) Asta dorim să facem”, a anunțat, pe Facebook, consilierul USR Răzvan Stana.

De fapt, spune Stana, se fac pregătiri pentru ca primăria să aibă un adăpost propriu pentru câinii comunitari. În prezent, de acest serviciu se ocupă o firmă privată.

„Se va termina contractul cu Danyflor anul viitor, așa că noi sperăm cât mai repede să avem acel adăpost. Se lucrează la documentațiile tehnice, au fost discuții preliminare. Anul viitor, când va expira contractul cu Danyflor, ar trebui să avem un adăpost al primăriei, de asta ne grăbim. Suntem bucuroși să vedem că nu numai noi, dar echipa executivă a primăriei a dorit lucrul acesta”, ne-a declarat consilierul local.

„Se va amâna interzicerea hrănirii animalelor”

„Deocamdată, lucrăm la o strategie privind sterilizarea animalelor cu stăpân (câini, pisici) și a demarat identificarea unui teren și a temei de proiectare pentru un adăpost de câini fără stăpân, al primăriei”, spune, la rândul ei, Rodica Militaru. Nu se știe unde ar putea fi construit acest adăpost. În bugetul pe 2021 este prevăzută suma de 80.000 lei pentru „SF adăpost populație canină”.

De construirea acestui adăpost depind și modificările pe care cei doi le vor aduce propunerilor deja făcute. „De la început am spus că este o discuție, de aceea a fost și dezbaterea publică (…) Noi nu am spus că de a doua zi începem cu amenzile. Va fi o campanie de informare, va fi o campanie de sterilizare în care vom implica pe toți cei care sunt dornici și pot să ajute, pornind de la facultatea de medicină veterinară, de la asociațiile locale (…) Se va amâna interzicerea hrănirii animalelor, pentru a putea face pașii corecți, pe care i-am spus de la bun început: acest adăpost, campanie de sterilizare, campanie de informare”, explică Răzvan Stana.

„Modificările proiectului de HCL se referă la amânarea interdicției hrănirii animalelor fără stăpân pe domeniul public. Aceasta va funcționa până când primăria va avea propriul adăpost, ceea ce sperăm să se întâmple la anul”, mai spune Rodica Militaru.

Puțin despre porumbei

„Vorbim de o responsabilizare a populației. Problema este la deținătorii de animale, care, în cazul în care nu au un exemplar canin de valoare, sunt obligați de lege să-l sterilizeze și să-l înscrie în RECS / Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân. Abandonul este interzis de lege. Din 10 pui, în România se adoptă doar unul. Sunt niște lucruri pe care trebuie să le discutăm cu cetățenii și să colaborăm”, continuă Răzvan Stana.

Când ajungem la porumbei, lucrurile sunt nuanțate. „Interdicția probabil va rămâne și va urma o amânare a amendării. Scopul nu este amenda. Interzicem și spunem că va exista o perioadă de grație, în care se va face o campanie de informare, vor fi puse acele plăcuțe, se va discuta cu oamenii”, continuă Stana. Potrivit colegei sale, un termen rezonabil pentru amânare și informare ar putea fi 1 ianuarie 2022, dar nu s-a stabilit încă nimic sigur.

Când va putea apărea acest proiect pe ordinea de zi? Nu e clar încă. „Ne dorim să fie gata cât mai curând. Trebuie să dăm în termen legal răspunsurile la întrebările de la dezbaterea publică. Sperăm să fie gata luna aceasta, depinde și de disponibilitatea aparatului tehnic”, conchide Răzvan Stana.