De ce nu mai trebuie hrăniți porumbei la Timișoara. Explicațiile consilierilor USR care propun reguli noi

Consilierii locali USR Rodica Militaru și Răzvan Stana au încercat să explice ideile care au stat la baza noului regulament – plus amenzile aferente – legat de animalele de companie. Sunt multe necunoscute, dar și multe teorii. Cum ar fi aceea că, nehrăniți de trecători, porumbeii din centrul Timișoarei se vor muta în parcuri.

porumbei

Proiectul privind „regulamentul privind deţinerea animalelor de companie şi accesul persoanelor însoţite de animale de companie în Municipiul Timişoara” este de câteva zile pe siteul primăriei. Dispare obligativitatea de a deține acordul vecinilor pentru deținerea unui animal de companie la bloc. Un astfel de acord ete însă necesar dacă apar reclamații legate de disconfortul produs de respectivele animale. Tot pe siteul primăriei se găsește și propunerea de modificare a HCL 371 / 2007, privind contravențiile. Este vorba de amenzi noi, printre care și una cuprinsă între 100 și 200 lei, aplicată celor care hrănesc animalele și păsările pe stradă. Ambele pot fi consultate și veți putea trimite sugestii de îmbunătățire.

Propunerile vin din partea consilierilor locali Rodica Militaru și Răzvan Stana, ambii de la USR. Cei doi au încercat să explice de ce a fost nevoie de un nou regulament și nu de modificarea celui vechi.

Amenzi da, dar nu pentru copilași

Răzvan Stana, care este medic veterinar, spune că articolul legat de hrănirea animalelor și păsărilor pe stradă trebuie privit nuanțat.

„Există diverse abuzuri care ne-au fost semnalate în privința acestui articol, al hrănirii animalelor. Una este să hrănești un animal ocazional, alta este să hrănești sistematic cu sacul într-un anumit punct, creând astfel disconfort unor cetățeni ai orașului. Când mergi să hrănești sistematic cinci-zece câini, pe o stradă sau pe un teren viran, acesta este un abuz (…) Dacă treceți pe stradă și hrăniți un câine, cred că nimeni nu vă va da amendă. Dar dacă mergem în fiecare seară într-un loc prestabilit și aruncăm saci cu mâncare unor animale nu le facem niciun bine”, susține consilierul local.

Amenzile vor fi aplicate diferențiat. Cel puțin așa crede Stana. „Nimeni nu va sancționa un copilaș care hrănește cu un pumn de grăunțe niște porumbei. Noi așa credem și vom instrumenta împreună cu aparatul executiv și organele abilitate în acest sens. În Ungaria, în parcuri, este interzisă hrănirea, amenda este de până la 200 de euro. Parisul a angajat, să spunem așa, păsări de pradă ca să facă un control al porumbeilor. Londra, Viena, Helsinki interzic hrănirea porumbeilor”, continuă acesta.

Întâi informăm, pe urmă sancționăm

Ideea interzicerii hrănirii porumbeilor din centrul Timișoarei a stârnit deja nenumărate reacții negative pe rețelele de socializare. Totuși, consilierii USR spun că măsura este necesară din mai multe motive, inclusiv de sănătate publică.

„Dacă vom înceta să-i hrănim, nu vor muri de foame. Își vor găsi resursele necesare (…) Nu este ok să hrănim porumbeii. Resturile care rămân atrag șoareci, șobolani… Porumbeii sunt și purtători de diverse boli transmisibile la om, cum este psitacoza, care este destul de gravă. (…) Ideea nu este de a porni o acțiune împotriva porumbeilor, ci de a controla lucrurile”, încearcă să explice Răzvan Stana.

„Sunt sute de mesaje, 50% sunt pentru, 50% sunt contra (…) Va exista în primul rând o campanie de informare pentru porumbeii de pe spațiul public, abia pe urmă se va trece la amenzi (…)La Oradea, amenda este de până la 2.000 de lei. Să știți că sunt columbofili, oameni specializați în creșterea porumbeilor, care nu recomandă hrănirea de către oameni, pentru că duce la creșterea numărului de porumbei și duce la răspândirea bolilor în rândul oamenilor (…) Acum 60 și ceva de ani, tata mi-a făcut poze hrănind porumbeii, doar că erau mult mai puțini atunci (…) Acești porumbei, cu excrementele lor, distrug fațadele clădirilor, distrug statuile, s-au renovat multe clădiri, frumos, în centru. Cum vor fi până în 2023?”, continuă ideea Rodica Militaru.

Despre „ dezvoltarea exponențială a populației de porumbei”

Dacă oamenii nu vor mai da de mâncare porumbeilor, aceștia se vor… muta. „Ideea nu este de a muri de foame, pentru că oricum nu vor muri de foame. Ideea este să găsim un echilibru în dezvoltarea exponențială a populației de porumbei (…) Nu se pune problema de a nu fi hrăniți acești porumbei, ei au surse de hrană într-un oraș ca Timișoara (…) Ei nu vor fi tot aici. Dacă nu va fi sursă constantă de hrană în centru sau pâine aruncată, pâinea care este foarte nesănătoasă pentru nutriția porumbeilor, ei se vor răspândi în parcuri. Este o lege a naturii, se vor duce să caute hrană, nu vor sta cu zilele să vină cineva în Piața Operei să le arunce grăunțe

Rodica Militaru mai spune că nu s-a pus nici problema instalării unor automate de unde oamenii să poată cumpăra hrană pentru porumbei, pentru că „recomandarea columbofililor este ca porumbeii să nu fie hrăniți de oameni”. În plus, susține Răzvan Stana, hrana pe care oamenii o dau acestor păsări „nu e în acord cu cerințele lor nutritive”.

Urmează dezbaterea publică

În ceea ce privește deținerea animalelor de companie la bloc, Rodica Militaru afirmă că lucrurile pot fi reglate relativ simplu. „Deținătorii de animale trebuie să ia toate măsurile pentru a evita și a înlătura orice disconfort care poate fi adus vecinilor. Dorim și modificarea HCL 371/ 2007, acolo era prevăzut celebrul acord al vecinilor, scris și ștampilat, pentru deținerea unui animal de companie la bloc. Au fost numeroase cazuri de semnalări de abuzuri și șicanări (…) Deținerea unui animal de companie la bloc poate fi reglementată prin legea asociațiilor de proprietari. Acestea își pot face un regulament propriu al condominiului (…) Cel care dorește să cumpere sau să închirieze un apartament în bloc va cunoaște dinainte regulamentul (…) În acest fel se vor elimina abuzurile dintr-un bloc”, explică aceasta.

Tot potrivit noului regulament, va fi permisă urcarea cu animale de companie în mijloacele de transport în comun. Evident, cu reguli și plata unui bilet pentru cățel sau pisică. Dacă animalul deranjează, conducătorul mijlocului de transport în comun sau un controlor îi poate cere proprietarului să coboare. Cele două proiecte vor fi puse în dezbatere publică, probabil spre sfârșitul lunii, și abia apoi vor ajunge în plenul consiliului local. Oricine poate face propuneri de îmbunătățire a regulamentului. Detaliile urmează să fie anunțate de primărie.