Va fi voie cu câinele în tramvai. Regulament nou pentru animalele de companie

Nu va mai fi nevoie de acordul vecinilor pentru a putea ține un câine sau o pisică în apartament. Primăria schimbă regulamentul privind deținerea unui animal de companie. Va fi voie cu câinele și în autobuz sau tramvai, cu anumite condiții.

Regulament

În luna ianuarie, judecătorii de la Curtea de Apel Timişoara au decis menţinerea unei hotărâri de CL din 2007, într-un proces început în 2019. O timișoreancă reclama că prevederea potrivit căreia „condiţionarea deţinerii de animale de companie în apartamente de acordul expres al vecinilor limitrofi” constituie o „intruziune nepermisă de lege în dreptul său de proprietate”.

Prima instanță admisese acțiunea, anulând prevederile HCL din 2007. La Curtea de Apel însă, primăria a avut câștig de cauză, iar sentința a fost definitivă. Chiar de atunci, primarul Dominic Fritz anunța că va propune abrogarea vechii HCL și înlocuirea ei cu „un regulament care prevede dreptul timișorenilor de a avea animale de companie”.

Apel la dresor

Acest regulament a apărut acum și, foarte probabil, va fi supus la vot în viitorul plen al CL. El nu prevede acordul vecinilor pentru deținerea unui animal de companie, dar are totuși mai multe reguli. Astfel, cei care au câini și locuiesc la bloc „sunt obligaţi să respecte normele de igienă şi curăţenie, de siguranţă şi linişte publică, în permanenţă”. Ei trebuie, de asemenea, să păstreze curăţenia în spaţiile comune și să ceară acordul „tuturor locatarilor” pentru a putea lăsa liberi câinii în curţile de folosinţă comună.

În cazul în care câinele latră, iar vecinii fac reclamații, „deţinătorul este obligat să ia măsuri pentru a rezolva acest disconfort (eventual să consulte un dresor sau un specialist în comportamentul canin)”.

Cei care țin câinii în curte trebuie să le asigure acestora „adăposturi individuale”, construite din materiale care nu sunt dăunătoare câinilor, suficient de mari pentru a-i permite acestuia să stea în picioare şi să se întoarcă. Lanțul cu care este legat câinele nu poate să fie mai scurt de doi metri, iar cușca trebuie amplasată la cel puțin cinci metri de geamurile imobilelor învecinate.

Cipare și sterilizare

Toți câinii trebuie înscriși la un medic veterinar și trebuie să aibă cip, respectiv să fie înscriși în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân / RECS. Câinii metişi şi de rasă comună trebuie sterilizaţi: femelele la vârsta de 4-6 luni, iar masculii la vârsta de 6-8 luni. Fac excepție câinii a căror stare de sănătate sau vârstă nu permite această intervenţie, precum şi câinii utilitari. Primăria poate subvenţiona total sau parţial sterilizare, în cazul proprietarilor cu venituri reduse.

Câinele trebuie plimbat numai în lesă, iar cei cu potenţial periculos sau agresivi vor purta în mod obligatoriu botniţă. „Însoţitorii de câini au obligaţia de a păstra curăţenia spaţiului public prin colectarea de îndată a dejecţiilor câinelui. Colectarea excrementelor va fi tăcută utilizând articole sanitare de tipul pungilor de unică folosinţă. După utilizare, pungile vor fi aruncate în coşurile de gunoi stradale”, mai scrie în regulament.

De asemenea, dacă ieșiți la plimbare cu câinele, trebuie să aveți la voi carnetul de sănătate sau paşaportul câinelui, care atestă vaccinările, și deparazitările, precum și înregistrarea în RECS.

Regulament pentru câinii periculoși

Proprietarii sau deţinătorii câinilor cu potenţial periculos ori agresivi trebuie să aibă cel puțin 18 ani şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei. Câinii din această categorie trebuie declarați la poliţia de proximitate.

Este vorba despre câini din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso, precum şi metişii lor, care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională. Comercializarea sau introducerea în vederea comercializării, în Timişoara, a câinilor periculoşi sau agresivi, care nu au valoare chinologică atestată de Asociaţia Chinologică Română, este interzisă.

Reguli și pentru pisici

Sunt reguli și pentru pisici. Acestea trebuie sterilizate și este interzis accesul nesupravegheat pe domeniul public al pisicilor cu deţinător, nesterilizate. Autorii regulamentului au stabilit că „toate pisicile trebuie să aibă la dispoziţie litiere (două pisici la o litieră, plus o litieră adiţională la un număr mai mare de trei pisici), care vor fi curăţate zilnic”.

De asemenea, dacă aduceți acasă o nouă pisică, nu uitați că este vorba despre „animale foarte sensibile la schimbarea mediului şi perioada lor de acomodare este de multe ori de durată, de ordinul săptămânilor. Dacă găsiți o pisică pe stradă și vreți s-o luați acasă, e obligatoriu să faceți „demersuri în vederea identificării posibilului stăpân”.

În tramvai sau autobuz

După adoptarea noului regulament, animalele de companie vor avea voie în mijloacele de transport în comun, lucru interzis în momentul de față.

„Câinii de talie medie şi mare vor fi ţinuţi în lesă, prinsă de zgardă sau ham şi vor purta botniţă. Câinii de talie mică vor fi ţinuţi în lesă, prinsă de zgardă sau ham, ţinuţi în braţe sau în cuşcă/geantă de transport. Pisicile sau alte animale mici vor fi ţinute în cuşcă/geantă de transport”, scrie în regulament. E voie cu un singur câine de talie medie sau mare și trebuie oricum să aveți și carnetul de sănătate / pașaportul animalului.

De asemenea, „deţinătorul achită şi compostează şi pentru câine/pisică bilet de călătorie”. Trebuie totuși să evitați mijloacele de transport aglomerate, iar „spaţiul trebuie să permită o distanţare de minim un metru faţă de celelalte persoane”.

Întregul regulament poate fi citit aici.

About Post Author