TESZT 2024: șapte zile de teatru, au fost puse în vânzare biletele

teszt

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” organizează, în perioada 19-26 mai, o nouă ediție a Festivalului Euroregional de Teatru – TESZT. Sunt peste 20 de evenimente, inclusiv spectacole în aer liber. De miercuri, 1 mai, au fost pus în vânzar biletele și sunt și abonamente.

Războaiele, urmările pandemiei, criza economică, frica resimțită tot mai puternic și insinuată de mass-media, încălzirea globală – toate acestea reconfigurează din mers regulile lumii în care trăim. Pentru o schimbare reală, este nevoie de curaj și abordări noi, iar TESZT arată – prin selecția sa – că teatrul oglindește precis paradigma fluidă în care trăim.

TESZT își serbează cele 15 ediții cu spectacolul din deschidere, „O sută de toasturi”, în regia lui Bojan Jablanovec, de la Via Negativa (Slovenia). La aniversarea care va dura șapte zile, vor putea fi văzut spectacole din 11 țări (printre care Serbia, Franța, Croația, Ungaria, Grecia, Germania, Slovenia etc) – toate în premieră în România. Pentru prima dată vor participa artiștii Teatrului Livsmedlet din Finlanda, cu un spectacol nonverbal despre tema migranților – „Tărâmuri invizibile”, în care actorii se folosesc de propriile corpuri și sute de figurine miniaturale.

Premieră mondială a lui Josef Nadj

Italienii de la Teatro dei Venti revin a treia oară la TESZT, cu „Pentesilea”, un spectacol mitologic pe picioroange, organizat în Piața Libertății în 21 și 22 mai. Teatro dei Venti din Modena ține în viață moștenirea europeană a teatrului stradal, fiind renumiți pentru spectaculoasele decoruri mobile și costume medievale.

În ceea ce privește spectacolele de dans, revin la Timișoara cie. toula limnaios, cu spectacolul „staubkinder”, inspirat din muzica lui Gustav Mahler, precum și coregraful Josef Nadj, care își va prezenta în avanpremieră mondială cea mai nouă creație – „Lună plină”.

Nu lipsesc colaboratori mai vechi ai TESZT: Urbán András (spectacolul „A fost odată la Novi Sad”), Kristóf Szabó (cu „Ismene dansează”) sau Ivo Dimchev, cu „Metch”, concertul său creat recent pentru Teatrul La MaMa din New York.

1978 și Pericle deschid și închid TESZT 15

Festivalul începe și se termină cu producțiile teatrului-gazdă: în 19 mai – „1978” în regia slovenului Tomi Janežič, nominalizat la două premii UNITER, iar în 26 mai – „Pericles” regizat de britanicul Philip Parr. Secțiunea Independent@TM, co-organizată cu Asociația proTESZT, include trupele locale Unfold Motion, Compania independentă Arte-Factum și Teatrul Basca, cu „The Story of Lost Stories”, „Monoloagele solitudinii” și „Foamea”.

Începând cu 1 mai, biletele pot fi cumpărat online. După sărbătorile de Paște, biletele vor putea fi achiziționat și la casa de bilete a teatrului, de luni până vineri, orele 13 – 19. TESZT propune și abonamente de zece spectacole la alegere – 400 de lei, și abonamente de cinci spectacole la alegere – 200 de lei. Abonamentele se pot procura doar de la teatru și includ, la alegere, și o traistă sau tricou TESZT 2024.

Programul integral, cu descrierea spectacolelor, AICI. Organizatorii vor asigura traduceri în română, maghiară și engleză pentru toate spectacolele, în funcție de limba în care se joacă.

About Post Author