Dominic Fritz e candidat oficial la Primăria Timișoara, contestat deja. Va merge să-și depună dosarul pentru cetățenie

dominic fritz

Actualul primar al Timișoarei, Dominic Fritz, și-a depus luni candidatura pentru un nou mandat. Aceasta a fost deja contestată înainte de a fi înregistrată oficial, iar un răspuns a și venit de la Biroul Electoral Central. Fritz are permis permanent de rezidență și spune că, după Sărbătorile Pascale, va merge la București, pentru a depune dosarul prin care va cere cetățeni română.

Însoțit de candidații pentru consiliul local și colegii din Alianța Timișoara Unită, Dominic Fritz și-a depus luni candidatura la un nou mandat de primar.

Mirela Toc, funcționara dată afară din Primăria Timșioara care a câștigat procesul și va trebui reîncadrată cu plata din urmă a salariilor, s-a adresat în urmă cu o săptămână Biroului Electoral Central cu două solicitări legate de candidatura lui Fritz. Răspunsul a venit chiar în ziua în care acesta a ajuns la Biroul Electoral Municipal cu dosarele cu semnături. „Dreptul de a candida al cetățenilor Uniunii Europene prevăzut de dispozițiile art. 5 și art. 56 din Legea 115/ 2015, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv prevederile articolului 23 alin (3) nu încalcă prevederile constituționale”, scrie în documentul semnat de judecătorul Vasile Bîcu.

Toc se va adresa oricum Judecătoriei Timișoara în această speță.

Fritz: Legea este foarte clară

Au fost deja depuse trei contestații înainte să îmi depun candidatura, ceea ce spune ceva despre agitația în jurul acestei candidaturi. Motivele pentru care se contestă candidatura mea nu sunt noi, nu sunt surprinzătoare, se bazează pe teorii cum că legea pentru alegerile locale nu este constituțională, pe alte teorii ale conspirației, cum că aș fi agent străin și nu am dreptul să candidez (…) Legea este foarte clară, iar integrarea Timișoarei în UE nu se poate avea doar pe bucăți.

Nu putem pe de-o parte să ne dezvoltăm orașul pe fonduri europene și să ne bucurăm de apartenența noastră la Europa și în alte părți să punem la îndoială drepturile cetățenilor UE. Cred că nu este nicio îndoială că, dincolo de orice tertipuri juridice cu ce ar putea să vină acești contestatari, eu cu adevărat trăiesc, locuiesc în Timișoara și nu altceva”, a declarat Dominic Fritz.

Candidatul Alianței Timișoara Unită la Primăria Timișoara a anunțat, cu această ocazie, că a primit cartea de rezidență permanentă.

„Chiar pot să vă arăt, este foarte proaspătă. A ajuns astăzi prin poștă cartea mea de rezidență permanentă, 10 ani, cu adresa mea din Timișoara. În rest, încă o dată, juriștii pot să stea să dezbată (…) Că sunt unii stresați cu această candidatură, că vor să creeze tot felul de povești care să pună la îndoială legitimitatea candidaturii este de înțeles, pentru că, într-adevăr, am arătat în ultimii 4 ani că nu suntem controlați, mânați de nimeni, ne luptăm pentru dreptate și tocmai de aceea dreptul timișorenilor de a alege nu poate fi îngrădit”, a spus acesta.

„Nu stau pe ascuns noaptea în Germania”

„Am domiciliul în Timișoara. Sunt aici fizic, casa mea a fost și la televiziune, nu stau pe ascuns noaptea în Germania. Cred că oricine are dubii că eu aș putea să mă ascund în weekend sau noaptea undeva într-un domiciliu secret, în Germania, are nevoie de un consult nu juridic, ci de altă natură. Eu sunt timișorean, mândru timișorean. Nu mai am o carte de identitate germană. Mai am un pașaport vechi care este titlu de călătorie, dar care nu conține o adresă, am o carte de rezidență și sunt mândru că pe ea scrie Timișoara. Aceste nuanțe de domiciliu și rezidență au fost dezbătute și în 2020”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a mai spus că, după sărbători, dar înainte de alegeri, va merge la București să depună dosarul pentru obținerea cetățeniei române, fiindcă acum îndeplinește condițiile cerute de lege.

Context

În 2020, cei trei contestatari ai rezultatului alegerilor de primar la Timișoara au susținut că Dominic Fritz ar fi încălcat articolul 4 din Legea 115 / 2015, potrivit căruia „pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese”. Practic, nu ar fi putut candida, fiindcă nu are domiciliu, ci doar rezidență în România.

Judecătorii au respins contestațiile, depuse oricum tardiv. Articolul 5 din Legea 115 / 2015 spune, la alin (1), „Cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, cu îndeplinirea prevederilor prezentei legi”. Alin. (2) precizează: „cetățenii Uniunii Europene au dreptul de a fi aleși în funcția de consilier local și consilier județean, primar sau președinte al consiliului județean”.

About Post Author