Ordonanța 42 va face ordine la Capitala Culturală. Ce se va modifica

Celebra OUG 42 / 2019, care stabilește câți bani trebuie să dea guvernul pentru Capitala Culturală, va fi schimbată radical. Ea va include și finanțarea clară pentru programul cultural, nu doar cea pentru infrastructură. Se va întâmpla, susține primarul Dominic Fritz, chiar în timpul vacanței parlamentare.

timișoara

Cu un raport de restart al Capitalei Culturale plătit cu 27.000 de euro, dar neprezentat oficial, și o „temă de casă” de la comisia de monitorizare, de făcut în patru săptămâni, Primăria Timișoara are de lucru grămadă în perioada următoare. Dominic Fritz a anunțat că PMT nu mai finanțează Asociația TM2023, condusă de Simona Neumann, și își va reduce drastic și cotizația.

De altfel, luni după-amiază este programată o ședință a Consiliului Director, în care urmează să fie discutate detalii privind numele și onorariile celor care lucrează la asociație și pe ce proiecte, dar și „recalcularea veniturile din cotizații în acord cu decizia AGA de a reduce nivelul cotizațiilor pentru unele categorii de membri”.

Centrul de Proiecte e… centrul

Sunt încă o mulțime de neclarități, iar raportul comisiei de monitorizare subliniază incoerențele în ceea ce privește finanțarea proiectului. Există chiar și o recomandare punctuală pe această temă. „Găsirea unei soluții pentru finanțarea multianuală este crucială pentru succesul acestui proiect. Procesul legislativ pentru rezolvarea acestei situații este în derulare la nivel guvernamental și ar trebui finalizat până la sfârșitul lunii august 2021”, notează experții europeni.

Primarul Dominic Fritz spune că lucrurile sunt pe cale să fie rezolvate. El vorbește, în premieră, despre modificarea Ordonanței de Urgență 42 / 2019, care stabilea finanțarea punctuală, per obiectiv, de la bugetul Ministerului Culturii, a proiectelor de infrastructură asumate prin dosarul de candidatură.

„Importante sunt acum discuțiile pe care le purtăm cu Ministerul Culturii, pentru Ordonanța de Urgență 42. Această ordonanță va stabili cadrul în care va fi finanțată Capitala Culturală și prin acest cadru se va angaja inclusiv Primăria Timișoara, nu doar cu sume, ci mai ales cu o structură de implementare. Structura de implementare preferată de noi – și probabil va fi stabilită și prin OG 42 – este Centrul de Proiecte”, ne-a declarat Fritz.

OUG 42 va include tot, spune Fritz

Potrivit primarului, va fi rezolvată problema banilor pentru Capitala Culturale. „OG 42 va cuprinde și finanțarea programului, nu doar investițiile în infrastructură. Va avea tot cadrul, tocmai ca să nu depindem de calendarul schimbării OUG 51 (…) Noi nu mai vrem să depindem de acest proces, participăm în acest proces cu nevoile noastre, dar o să cuprindem în OUG 42 tot ce ne trebuie”, explică Dominic Fritz.

Când va fi modificat actul normativ? „Suntem foarte încrezători, discuțiile cu Ministerul Culturii merg foarte bine (…) Ar trebui să intre în guvern încă în pauza parlamentară, asta este ambiția”, mai spune primarul Timișoarei.

„Unele idei” din raportul Șuteu vor fi luate în considerare

În raportul de monitorizare făcut public în 28 iulie scrie că, potrivit datelor prezentate de partea română. scenariile avute în vedere pentru finanțarea programului , de la nivel național, erau fie transferul fondurilor de la guvern la autoritățile locale, cu AFCN ca structură complementară, fie preluarea integrală prin AFCN.

Întrebat și ce măsuri va implementa primăria din raportul întocmit de echipa condusă de Corina Șuteu, primarul Timișoarei a spus că depinde. „Unele idei din raportul Șuteu vor fi implementate, altele nu. Asta vom vedea din varianta finală a OUG 42”, a conchis Dominic Fritz. Raportul are termene clare pentru perioada 15 iulie – 31 decembrie 2021. Până la 31 iulie ar fi trebuit avute în vedere următoarele:

  • asumarea responsabilității pentru coordonarea generală a TM2023 de către Primăria Municipiului Timișoara
  • identificarea unui leadership artistic adaptat conceptului programului cultural TM2023 și necesității de acțiuni pragmatice în sprijinul acestuia.
  • găzduirea coordonării artistice a TM2023 de către o instituție aproape de centrul de responsabilitate, dar la distanță de ingerința politicului
  • dezvoltarea unei structuri de sprijin profesionistă și independentă de schimbările politice pentru creșterea capacității de atragere de fonduri și pentru finanțare
  • acordarea finanțării de la bugetul local, dar și bugetul județean, către partenerii de implementare pentru proiectele care constituie programul cultural pentru 2021

About Post Author