Domul Romano-Catolic din Piața Unirii se redeschide. Slujba de consacrare, anunțată oficial

domul romano-catolic

Domul Romano-Catolic din Piața Unirii

Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, unde șantierul de restaurare a ajuns la final, va fi consacrat la finele lunii aprilie. Slujba de consacrare va fi oficiată de S.E.R. Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova.

Domul Sf. Gheorghe, catedrala Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, este cel mai mare monument în stil baroc vienez din această parte a Europei. Anul în care se consideră că s-a încheiat construcția este 1774, pentru că atunci au fost finalizate cele șase altare baroce secundare. Consacrarea festivă a noii catedrale episcopale a avut loc cu prilejul sărbătorii Sf. Gheorghe, 24 aprilie 1803, de către episcopul de Cenad la Timișoara, Ladislau Kőszeghy.

Planurile originale i-au aparținut arhitectului vienez Josef Emanuel Fischer von Erlach. De-a lungul timpului au fost făcute mai multe intervenții. Primele datează de la mijlocul secolului XIX, după evenimentele de la 1848-1849. Reabilitarea începută în 2019, cu bani din Programul Operațional Regional POR 2014-2020, obținuți printr-un proiect depus la ADR Vest de Episcopia Romano-Catolică, este însă cea mai completă făcută vreodată. Teoretic, șantierul ar fi trebuit finalizat încă din 2021, însă pandemia a dat peste cap planurile.

Sf. Liturghie pontificală

Lucrările au fost complexe. Au fost restaurate componentele artistice, elementele din piatră și metal, șarpanta și învelitoarea, au fost înlocuite instalațiile, s-au făcut intervenții la criptă și au fost zugrăvite fațadele. În podea a fost montată încălzire. La statui s-a lucrat, de exemplu, peste doi ani. Cele mari, care au peste 500 de kilograme, au fost restaurate in situ. Restul au fost duse în atelier.

Antreprenorul general al lucrărilor de la Domul Romano-Catolic este Constructim SA. De restaurarea componentelor artistice s-a ocupat asocierea Danart Import Export -Danart Restaurări – Cerecs Art SRL.

Acum, totul este gata. Surpriza va fi interiorul domului, care arată cu totul altfel decât înainte de începerea lucrărilor. Schimbarea se vede și pe fațadă, exteriorul având o culoare inspirată din „paletarul” arhitectului von Erlach. „Domul Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara, va fi consacrat sâmbătă, 22 aprilie, în cadrul unei Sf. Liturghii solemne pontificale, care va începe la ora 10. Celebrant principal este S.E.R. Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova”, transmite Episcopia Romano-Catolică. Cadrul muzical va fi asigurat de corurile Exultate, Harmonia Christi și Chorus & Capella Cathedralis.

About Post Author