Niko Becker, de la Teatrul German, laureat la Premiile Gopo

Niko Becker

foto: Facebook / Mihai Brezeanu

Filmul „Libertate”, produs de Oana Bujgoi Giurgiu şi Tudor Giurgiu, a fost ales Cel mai bun lungmetraj la Gala Premiilor Gopo 2024 și a plecat acasă cu un total de 10 statuete. Pe lista laureaților se numără, în acest an, și tânărul actor Niko Becker, pe care îl puteți vedea în spectacolele Teatrului German din Timișoara.

Premiile Gopo – sau Oscarurile românești – au ajuns la ediția cu numărul 18 și au fost decernate luni seară, într-o ceremonie specială. Pe lista laureaților din acest an se află și Niko Becker, de la Teatrul German, care a primit premiul „Tânără speranţă”, pentru rolul Dumitru din filmul „Spre nord”.

Niko Becker s-a născut în 1998, în Lauf an der Pegnitz în Germania, dar a crescut în Timișoara. Prima lui colaborare la Teatrul German de Stat a fost în stagiunea 2011/2012, când a jucat rolul Heini în spectacolul „Ținuturile joase”, de Herta Müller regizat de Nicky Wolcz. A continuat colaborările cu teatrul, până la plecarea la facultate, jucând și în „Tineri fără Dumnezeu”, iar apoi în „Desteptarea primăverii”. În 2020 a absolvit Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din stagiunea 2020/2021 face parte din echipa artistică a Teatrului German de Stat.

În ultimii doi ani, Niko a putut fi văzut, la TGST, în spectacolele „Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire” și „Livada de vișini”.

Premiile Gopo 2024

Cel mai bun sunet – Tamas Szekely şi Andre Rigaut, pentru filmul „Libertate”
Cel mai bun film de scurtmetraj – „Acolo unde bărcile nu ajung”, regia Vlad Buzăianu Premiul RSC pentru imagine – Alex Sterian, pentru „Libertate”
Cea mai bună coafură şi machiaj – Petya Simeonova şi Domnica Bodogan, pentru „Libertate”.
Cel mai bun film european – „Anatomia unei prăbuşiri”, de Justine Triet
Cea mai bună muzică originală – Marius Leftărache, pentru filmul „Boss”
Cel mai bun montaj – Reka Lemhenyi, pentru „Libertate”
Cea mai bună actriţă în rol secundar – Maria Popistaşu, pentru rolul din „Taximetrişti” Cel mai bun actor în rol scundar – Iulian Postelnicu, pentru rolul lt. col. Dragoman din „Libertate”
Cel mai bun film de debut – „Spre nord”, de Mihai Mincan și Ioana Lascăr
Cele mai bune costume – Viorica Petrovici, pentru filmul „Libertate”
Premiul Publicului – „Miami Bici 2”, în regia lui Jesus del Cerro
Premiul pentru întreaga carieră – Rodica Mandache
Cel mai bun film documentar – „Între Revoluţii”, de Vlad Petri
Cel mai bun scenariu – Cecilia Ştefănescu şi Tudor Giurgiu („Libertate”) şi lRadu Jude („Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii”)
Cea mai bună imagine – George Chiper-Lillemark, pentru „Spre nord”
Cele mai bune decoruri – Vali Ighigheanu, pentru „Libertate”
Premiul Special al Galei Gopo – cascadorul Adrian Ştefănescu
Cea mai bună regie – Tudor Giurgiu, pentru „Libertate”
Cea mai bună actriţă într-un rol principal – Ilinca Manolache, pentru rolul Angela Răducanu din filmul „Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii”
Cel mai bun actor într-un rol principal – Alex Calangiu, pentru rolul Viorel Stănese din „Libertate”
Premiul pentru întreaga activitate = Dan Nuţu

About Post Author