Contestație pentru proiectul din Piața Traian. Dublă măsură și criterii inexistente

piața traian

Nu vom avea prea curând un proiectant pentru redesenarea zonei Piața Traian și a străzilor adiacente. Au fost două oferte la licitația organizată de PMT, dar a fost depusă o contestație. Una dintre asocieri reclamă utilizarea, în procesul de atribuire, a unor criterii inexistente în „scriptele” licitației.

Primăria Timișoara scos la licitație, în toamna trecută, „serviciile de proiectare și asistență tehnică în vederea realizării și implementării obiectivului de investiție «Regenerare urbană – Zona Piața Traian»”. Proiectul, foarte ambițios, datează, ca idee, de mai mulți ani, și, la finele lui, ar trebui ca Fabricul să știe care-i va fi drumul în viitor.

Zona de intervenție cuprinde bd. 3 August 1919, Piața Acad. Corneliu Mikloși, str. Caragiale, str. Mezincescu, spl. Coloniei, Piața Roosevelt / Piața Romanilor, Piața Traian, Piața Petru Rareș, str. Dacilor, str. Mercur / Zăvoi, str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu, str. Costache Negruzzi, str. Mareșal Joffre / Ion Mihalache, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Cantacuzino. În total, este vorba despre 8.250 mp de infrastructură verde și aproape 43.000 mp de „spațiu deschis creat sau reabilitat”.

PMT a primit două oferte pentru Piața Traian: de la asocierile Planwerk Arhitectura și Urbanism – Consipro – Melnytopo SRL – Studio de Peisaj Ana Horhat SRL – Prodeco Arhitectura și Inginerie – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, respectiv Fabrica de Proiecte – Cadro Lanscape Studio SRL – Atelier Lile SRL – Cunnane Stratton Reynolds – Sc GG Tehnic Proiect SRL – Smart House Color SRL. Suma maximă oferită era de 1,6 milioane de lei, cu un termen „de 10 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2022”.

Contestație la CNSC pentru Piața Traian

E imposibil ca acest termen să fie respectat, pentru că va mai dura cel puțin câteva săptămâni până când contractul va putea fi atribuit. La 1 februarie, asocierea condusă de Fabrica de Proiecte a apelat la Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor. În 9 februarie, Primăria Timișoara a emis un punct de vedere către CNSC și a transmis și dosarul de achiziție. Urmează ca experții CNSC să le analizeze și să emită o decizie. Oricare dintre părți are ulterior posibilitatea de a se adresa instanței.

Cei de la Fabrica de Proiecte solicită „anularea rezultatului procedurii, dar și obligarea autorității contractante la reevaluarea temeinică și legală a ofertelor tehnice și declararea ofertei câștigătoare cu respectarea legislației în materie de achiziții publice și în mod special a fișei de date care precizează criteriile de atribuire și algoritmul de calcul al punctajului”.

Oferta depusă de Fabrica de Proiecte & co a fost notată cu 0 puncte, din 5 posibile, în ceea ce privește șeful de proiect, cu 5 din 15 puncte, pentru arhitect, și cu 0 puncte din 5, pentru specialistul în instalații.

„Justificarea comisiei de evaluare a fost că experiența în calitate de șef de proiect, prin proiectele prezentate, nu este relevantă pentru obiectul contractului. «În fișa de date nu s-a cerut ca experiența similară să fie dobândită din proiecte construcție nouă / modernizare / reabilitare prin care să se facă referire la proiecte construcție nouă / modernizare / reabilitare DE spații publice urbane, ci s-au cerut proiecte tehnice de construcții noi / sau modernizare / sau reabilitare spații publice urbane / sau regenerare urbană / sau amenajări publice / sau piețe publice»”, scrie în contestație.

Punctajul s-a făcut „după factori de evaluare necuprinși în documentația de atribuire”

În cazul arhitectului „comisia de evaluare i-a acordat 5 puncte din 15 posibile, 5 puncte pentru obținerea unui premiu. Justificarea este aceeași: proiectele se referă la construcții noi (civile), nu la spații publice, deși în fișa de date NU s-au cerut proiecte construcție nouă / modernizare / DE spații publice urbane sau regenerare urbană, ci simplu proiecte tehnice pentru proiecte: construcție nouă / modernizare”.

Contestatarii spun că, de fapt, comisia de evaluare a judecat diferit cele două oferte. „Punctajul experților cheie nu s-a făcut în baza criteriului de atribuire prevăzut în fișa de date (…) ci după niște factori de evaluare necuprinși în documentația de atribuire, interpretați de comisia de evaluare. Precizăm că din factorii de evaluare lipsește sintagma folosită de comisia de evaluare: experiență similară să fie dobândită din proiecte construcție nouă / modernizare / reabilitare DE spații publice urbane”, este notat în aceeași contestație.

Lucrări despre care contestatarul spune că n-au fost luate în considerare

Printre proiectele prezentate de proiectantul cu specializare arhitectură, și neluate în considerare de comisia de evaluare, se numără „proiectare și execuție – Universitatea de Farmacie Paracelsus Salzburg, care cuprinde toate etapele unei documentații tehnico-economice, pornind chiar de la un studiu urbanistic al zonei”, „proiect execuție băi publice Paracelsus Bad Salzburg – proiect tehnic de execuție pentru o construcție nouă” sau „proiect execuție piațetă băi publice Paracelsus Bad – cuprinde plase de execuție și dispunere mobilier urban, studiu de circulație”.

Proiectarea este finanțată parțial prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020. Execuția propriu-zisă va fi finanțată prin Programul Operațional 2021-2027, după ce proiectul va fi depus de primărie.

Pe de altă parte, Primăria Timișoara are deja un contract cu Planwerk. Acesta a fost încheiat în urmă cu peste 11 ani și vizează noul Plan Urbanistic General al Timișoarei. Din asocierea condusă de Planwerk SRL din Cluj mai făceau parte Vitamin Arhitects, din Timișoara, și IHS România, din București. Vitamin Arhitects este co-fondată de Rudolf Graef, consilier personal al primarului Dominic Fritz. PUG-ul nu este gata. În consecință, vechiul PUG, aprobat în 2002, a fost prelungit, cu acordul Ministerului Dezvoltării, până în 2023.

About Post Author