Piața Traian caută proiectant. Când va deveni Fabricul al doilea centru al Timișoarei

Piața Traian

Piața Traian va deveni un al doilea centru al Timișoarei. Se vorbește de ani buni despre asta, iar acum se face un pas important: se caută proiectant. Fosta administrație a inclus proiectul în
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, ceea ce a adus o finanțare europeană pentru proiectare. Totul ar putea fi gata undeva spre 2028. Planurile includ grădini urbane, străzi pe care nu vor putea circula mașinile, fântâni și multe altele.

Primăria Timișoara scos la licitație „serviciile de proiectare (faza DALI+PT+DDE+DTAC+DTOE) și asistență tehnică în vederea realizării și implementării obiectivului de investiție «Regenerare urbană – Zona Piața Traian»”. Ofertele sunt așteptate până în 8 noiembrie, iar suma maximă oferită este de 1,6 milioane de lei, adică puțin peste 327.000 de euro. „Termenul total pentru prestarea serviciilor este de 10 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2022”, scrie în caietul de sarcini al licitației.

La selecția ofertei câștigătoare, prețul cel mai mic nu va fi criteriul principal de atribuire. Vor primi puncte în pus echipele din care fac parte arhitecți sau peisagiști care au obținut premii pentru concepte de amenajare a unei zone urbane publice sau private.

Zona de intervenție propusă reprezintă arealul – piețe și străzi – situate în zona istorică Fabric. Sunt incluse Bd. 3 August 1919, Piața Acad. Corneliu Mikloși, str. Caragiale, str. Mezincescu, spl. Coloniei, Piața Roosevelt / Piața Romanilor, Piața Traian, Piața Petru Rareș, str. Dacilor, str. Mercur / Zăvoi, str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu, str. Costache Negruzzi, str. Mareșal Joffre / Ion Mihalache, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Cantacuzino. Vorbim de 8.250 mp de infrastructură verde și aproape 43.000 mp de „spațiu deschis creat sau reabilitat”. „Dacă în urma studiilor realizate se constată necesitatea de includere a altor parcele decât cele de mai sus, acestea vor fi analizate și adăugate zonei de intervenție”, se precizează în același document.

Contribuția fostei administrații

În vara lui 2020, consilierii locali au aprobat „actualizarea listei de proiecte prevăzute în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Polului de Creştere Timişoara – SIDU”. SIDU este condiția de bază pentru finanțarea de proiecte prin Axa prioritară 4. Completarea sa a fost necesară după apariția OUG 88 / 2020, care prevede „elaborarea unui portofoliu de documentații tehnico-economice aferente pregătirii de proiecte pentru perioada 2021-2027, cu finanțare din POAT 2014-2020”.

Era vorba despre proiecte cu valori mari, cuprinse între 1 și 15 milioane de euro, fără TVA, pe care vor să le facă primăriile. Unul dintre ele este exact cel de „regenerare urbană – Zona Piața Traian”. Datorită includerii acestui proiect pe SIDU, proiectarea va fi finanțată parțial cu bani europeni, prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020.

Execuția propriu-zisă va fi finanțată prin Programul Operațional 2021-2027, după ce proiectul va fi depus de primărie.

Zona Piața Traian „nu a beneficiat de un concept unitar”

În proiect intră patru piețe și 12 străzi din zona Traian. El va fi centrat „pe nevoile timișoreanului de spațiu de relaxare și petrecere a timpului liber, verde, deplasare pietonală și velo”, după cum transmite Serviciul de Comunicare al PMT.

„Zona de intervenție nu a beneficiat de un concept unitar de amenajare, intervențiile efectuându-se sporadic și izolat, în funcție de necesitățile curente. Rețelele de utilități sunt învechite, subdimensionate și depășite, fapt ce impune înlocuirea în totalitate a acestora și utilizarea unor materiale performante. Rețelele de telecomunicații sunt aeriene, cablurile vechi, amplasate pe fațadele clădirilor și traversând străzile, au durat de exploatare depășite și capacitatea necorespunzătoare solicitărilor. Iluminatul stradal nun corespunde normelor curente și nu este adecvat unei zone istorice, iluminatul ambiental și artistic nu există”, se precizează, de asemenea, în caietul de sarcini.

Propuneri pentru străzi și piețe

Piața Traian

Se dorește crearea unui ansamblu armonios, care să devină un spațiu public atrăgător ce oferă amenajări și dotări capabile să adăpostească manifestări culturale, comerciale, sociale etc.

Citește și: Gust bun de Fabric. Pe încercate, într-un cartier cu poveste

„Prin studiul de circulație va fi analizată posibilitate reducerii / eliminării traficului auto. Se va permite accesul auto riveranilor și mașinilor de intervenție și mașinilor de transport pentru spațiile comerciale. Vor fi excluse complet parcările în spațiul pieței. Se vor marca monumentele existente în piață atât la nivelul pavajului, cât și prin iluminat. Se vor amenaja zone pentru diferite activități pentru toate vârstele: locuri de stat, de joacă, de petrecere a timpului liber, cu mobilier urban adecvat, noi spații verzi. Se vor propune terase sezoniere pentru alimentație publică. O variantă de amenajare este cea de spațiu comun cu mobilier masiv care să fie utilizat de barurile / cafenelele din zonă.”

Piața Romanilor

Se dorește amenajarea spațiului public prin realizarea unui traseu pietonal continuu și atractiv și realizarea unui spațiu modern. Se vor elimina locurile de parcare și va fi extins spațiul verde, astfel încât biserica va fi înconjurată de spațiu verde amenajat tip parc, cu alei pietonale și mobilier urban.

Trotuarele, scuarul și zona carosabilă împreună cu liniile de tramvai, aduse la același nivel, accentuând intrările în Biserica Millenium și accesul către Liceul William Shakespeare.

Piața Acad. Corneliu Mikloși

Va fi definită ca o alveolă a Bd. 3 August, pentru spațiul verde central se dorește reproiectare, ameliorarea compoziției și a calității spațiilor verzi cu tema „grădină sălbatică”, va fi dotată cu mobilier urban, cu locuri de stat / petrecere a timpului liber. Va fi refăcut pavajul.

Piața Petru Rareș

Va deveni o piațetă de recreere, cu arbori umbroși și bănci.

Bd. 3 August

Va fi definit un profil stradal optim pentru a include traficul auto, liniile de tramvai, piste de biciclete, circulația pietonală și spațiul verde, printr-o suprafață unitară, funcțiunile discrete vor fi diferențiate prin material și textură, fără diferențe de nivel.

Str. Dacilor și str. Ștefan cel Mare

Se vor face alei pietonale, piste pentru biciclete și spații verzi.

Str. Zăvoi

Se va crea o stradă pietonală, cu destinația de odihnă pasivă. Strada se va desigila, iar linia mediană va fi ocupată de o grădină de bioretenție, plantată cu trei etaje de vegetație. Se vor elimina total bordurile.

Str. Costache Negruzzi (în spatele Bisericii Sârbești)

Va fi restricționată circulația până la intersecția cu str. Petre Ispirescu, singura latură care rămâne deschisă circulației fiind str. Ion Mihalache. Va fi amenajat un scuar urban cu destinația de odihnă, se plantează arbori.

Parcul Albastru – intersecția str. Negruzzi – str. Titel Petrescu

Spațiul verde va fi extins, mobilat și plantat în tematica de culoare albastră. Se vor introduce specii locale și adaptate local, cu foliaj albastru, inflorescente albastre, violet, albe, care vor oferi décor în tot timpul anului. Se va prevedea realizarea unei fântâni îngropate traversabile, cu jeturi de apă la nivelul pavajului. Fântâna va fi iluminată submers și se va analiza posibilitatea de a reliza un mic „pârâu urban”

Două zone de shared-space

Încă 8 străzi devin „shared space”, cu zonă carosabilă, alei pietonale, piste pentru biciclete și spatii verzi, eliminarea bordurilor înălțate. Voir fi amenajate zone de plante perene, arbuști și arbori.

Cele două zone sunt str. Caragiale – str. C Mezincescu – spl. Coloniei, care au deschidere către zona Bd. 3 August și Piața Romanilor, str. Petre Ispirescu – str. Ecaterina Teodoroiu – str. Costache Negruzzi – str. Anton Pann – str. Cantacuzino – str. Mareșal Joffre/Ion Mihalache, care au deschidere către Piața Traian

Când ar putea fi gata

După finalizarea proiectului, el va fi depus spre finanțare prin Programul Operațional 2021-2027. Lucrările nu vor începe însă decât după 2023, cel mai probabil, estimează reprezentanții PMT, undeva în 2024. Ele sunt estimate să se încheie în 2028, potrivit aceleiași surse.

„La finalul lucrărilor, estimăm că într-un orizont de cel mult cinci ani, zona Piața Traian va fi un al doilea centru al orașului. Obiectivul final este ca în următorii ani Timișoara să redevină un oraș cu mai multe centre, așa cum ne-am angajat în programul de guvernare locală”, afirmă, la rândul lui, primarul Dominic Fritz.