Gust bun de Fabric. Pe încercate, într-un cartier cu poveste / FOTO

Ce-ar fi dacă, într-o zi de weekend, să zicem, faceți un experiment? Lăsați centrul Timișoarei și ieșiți cu prietenii în Fabric. Încercați, în ordinea care vă face plăcere, samosa, ciabatta, bere cu habanero, vin, gin sau cafea. De fapt, sunt mult mai multe de gustat și testat. Trebuie doar să aveți curiozitatea să le descoperiți.

fabric

De v-ați plictisit sau vi se pare prea aglomerat centrul Timișoarei, puteți face o plimbare până în Fabric. Așa cum am făcut noi: am venit, lejer, spre Piața Traian, admirând – și întristându-ne deopotrivă – frumusețea pe alocuri obosită a Timișoarei. Într-o zi cu soare, e minunat să (re)descoperi la pas locuri prin care n-ai mai trecut demult. Și, odată ajunși la destinație, veți avea surpriza să constatați că Fabricul începe să respire.

Nu, nu sunt căsuțele montate, dintr-un exces de zel, chiar în Piața Traian. Cu grătare și mici, ele n-au prins defel, pentru că, până la urmă, de ce ai merge până acolo să mănânci așa ceva? Aerul proaspăt vine dinspre micile afaceri locale care au spart gheața într-o zonă prea mult timp uitată.

De aici a plecat și ideea unui „tur gastronomic”, inițiată de Breasla Ghizilor. E doar unul dintre noile concepte care își propun să-i facă pe timișoreni curioși de orașul lor. Și ar putea deveni o atracție pentru turiști.

Despre bun gust și curaj

„Turul se numește «Gusturi noi și bun gust în Fabric» și este o modalitate de a aduce timișorenii în acest cartier. Toți știm că e un cartier care a decăzut tot mai mult, s-a degradat și, dacă nu avem drum special pe aici, nu prea trecem. Lucrurile se schimbă. În ultimii ani, sunt mici afaceri care încearcă să prindă rădăcini aici. Nu sunt orice fel de afaceri, ci sunt afaceri făcute cu foarte mult bun gust, dar oamenii nu știu de ele. Pentru că sunt mici, pentru că sunt de nișă, pentru că nu au foarte mulți bani să se promoveze. Prin tururile pe care le facem, dăm o mână de ajutor celor care încearcă să prindă rădăcini”, explică Ludovic Satmari.

Și, dacă e să fiți sinceri, câți știați, fără să vă gândiți prea mult, că în Fabric se mănâncă, de exemplu, excelente feluri inspirate din gastronomia indiană? Se întâmplă în curte la Faber, unde toneta Mâncurry este o minune încă ascunsă. Curry de câteva feluri, samosa sau supa-cremă de usturoi așteaptă să fie testate. Tot la Faber se găsesc și alte „ciudățenii” gastronomice, create în bucătăria proprie. În plus, locul are o energie bună și nu trebuie neapărat să ne credeți. Faceți o vizită și mai vedeți…

Experiențe și „Cetățean de Traian”

Tot în Fabric sunt coapte și pâinile, prăjiturile sau bezelele pe care mulți le știți de la Garage. Aici se găsește brutăria, care are și un mic punct de desfacere. Sunt 4-5 feluri de pâine în fiecare zi, dar și diverse dulciuri. În cazul pâinii, ingredientele sunt simple: făină, apă, sare și maia. Durează cam trei zile până ce pâinea poate fi scoasă la vânzare, dar, spun cei care au testat-o, merită.

Chiar în Piața Traian, patru afaceri ale unor antreprenori locali sunt deschise una lângă alta. Primul a fost Alexandru Bernaz, care a deschis TapRoom în urmă cu mai bine de doi ani. Pasionat de berea artizanală, căuta un spațiu mic, care să nu fie în centru. L-a găsit aici, e cât o jumătate de garsonieră și e exact ce i-a trebuit. Vinde și beri… normale, dar și ciudățenii. În „meniu” se găsesc în această perioadă bere cu castraveți, lime și piper, bere cu smochine, miere și lavandă, bere cu citrice, dar și bere cu mango și Habanero.

Dacă nu vă place berea, Fabric Wine e chiar lângă. E povestea și pariul enologului Adalbert Marton, care crede că viața e prea scurtă să bei mereu același fel de vin. „Tinerii, asta vreau, să mă adresez lor. Dacă ai un vin preferat, lasă-l acolo, acasă o să-l găsești tot timpul. Încearcă alte vinuri. Altfel o să treacă pe lângă tine atâtea vinuri deosebite, autentice”, spune acesta. Vise, de la Agape, este un Sauvignon Blanc plăcut ca o seară de aproape vară. E de testat și, foarte posibil, de iubit.

Dacă vreți și altceva, la AMPM, ginul e… rege. Bine, împarte domeniul cu nimeni alta decât cafeaua și, aparent, fac casă bună împreună. Laura și Sergiu Lazin, pentru că locul a fost ideea lor, sunt și cei care au inițiat și conceptul „Cetățean de Traian”. „Am vrut să facem din Fabric un loc mai frumos. Fabric a fost dintotdeauna un loc frumos, doar că timpul a trecut peste el, s-a prăfuit un pic și am zis că poate punem mâna pe o cârpă și pe o mătură, să scoatem la iveală niște frumuseți uitate”, spune Laura.

„E o idee foarte bună”

Locurile de la primele tururi gastronomice, limitate încă din cauza pandemiei, s-au ocupat aproape imediat. „E o idee foarte bună. Lumea va fi curioasă să vadă lucruri noi. Ai zice că ești timișorean și știi, dar de fapt, când îți povestesc oamenii ăștia despre tot felul de chestii, acolo a fost nu știu ce han, nu știu ce hotel…. Eu nu știam lucrurile astea. Ajută și pentru timișoreni, nu doar pentru cei din afară. Eu cel puțin nu știam niciuna dintre povești. (…) Dacă e să analizăm, nu prea vine lumea aici și e păcat. Lumea se duce doar în centru”, ne-a spus una dintre participante.

Ludovic Satmari e convins că oamenii vor să descopere și alte cartiere. Trebuie doar ajutați. „Cine cunoaște Timișoara știe că este un oraș multipolar, care are niște cartiere vechi, cu un patrimoniu foarte bogat, cartiere care au foarte multe de oferit. Știm asta în teorie, însă în practică, aceste cartiere, de multe ori, sunt nerenovate. Timișorenii nou veniți nu le cunosc atât de bine și, de multe ori, nu se plimbă prin ele. În același timp, centrul orașului a devenit un pic superaglomerat. Asta poate fi o bună alternativă și, sperăm noi, una care să crească frumos”, explică ghidul.

Dacă vreți să încercați și altceva, găsiți aici detaliile despre viitoarele tururi ghidate. S-ar putea să pătiți la fel ca Ludovic Satmari: Eu m-am îndrăgostit de Timișoara aflându-i istoria. Este foarte diversă, este deschisă către toată lumea, este primitoare cu toată lumea și are foarte-foarte multe de oferit”.

About Post Author