Descoperă Timișoara. Tururi ghidate, în fiecare săptămână, pentru cei care iubesc poveștile

Cât de bine vă cunoașteți orașul? Breasla Ghizilor și-a propus să vă creeze un obicei și, în fiecare săptămână, să vă scoată la plimbare. Veți putea afla lucruri inedite, fiindcă Timișoara e plină de povești.

ziua județului

Pleacă la drum prima acțiune a Breslei Ghizilor. Este vorba despre tururi de oraș care vor fi organizate săptămânal. Ele își propun să devină o constantă: oricine, timișorean sau turist, poate face, în fiecare săptămână, un tur de oraș.

Știați că Matia Corvinul a locuit mai mult la Timișoara decât la Cluj? Că acum 450 de ani Timișoara era un oraș turcesc cu opt moschei, hammam, bazar și harem? Că Eugeniu de Savoya a ținut neapărat să intre triumfal în Timișoara chiar de ziua lui? Știați că aproape toate clădirile din cartierul Cetate sunt construite pe fundații de lemn, chiar și cele de la 1900?

„După atâta timp în care am fost prizonierii propriilor locuințe, cu toții ne dorim să ieșim la aer. Breasla Ghizilor va întreabă: cât de bine vă cunoașteți orașul și vă invită să-l descoperiți la unul din tururile organizate în fiecare sâmbătă”, spune Ludovic Satmari. Cei care au participat până acum la tururile organizate de acesta au avut parte de o experiență interesantă și plină de farmec. Chiar anul trecut, pe timp de pandemie, unul dintre cele mai căutate tururi a fost „Timișoara evreiască”, la care locurile au fost ocupate de fiecare dată.

Formularul de înscriere va fi disponibil în curând, iar prețul va fi de 40 lei / persoană, plătibili la tur. Foarte important: turul se va ține indiferent de numărul participanților.

Și încă ceva: știați că, la 1910, pentru construirea palatelor din Piața Victoriei, primăria elibera autorizație de construcție pe doi ani, iar antreprenorii reușeau să le termine înainte de termen?

About Post Author