Mai pune cineva mâna pe lopată la Castelul Huniade? Măcar să adune gunoaiele / FOTO

Închis pentru public de (prea) mulți ani, Castelul Huniade e, în continuare, o pată neagră pe obrazul Timișoarei. Iar cei care trec pe lângă vechiul edificiu nu pot decât să constate delăsarea celor care îl gestionează. Breasla Ghizilor bate obrazul proprietarului castelului.

festival medieval

„Domnule Alin Nica, oare la ce se gândesc turiștii sau timișorenii când trec pe lângă Castelul Huniazilor? OK, nu puteți rezolva în câteva luni ce nu s-a făcut în 14 ani. Dar cât ar dura sa facem puțină ordine în jurul castelului? Ce ziceți, punem mâna pe lopată?”, scriu cei de la Breasla Ghizilor din Timișoara, pe Facebook. Oamenii se oferă și să ajute, dacă este cazul.

Postarea este însoțită de câteva fotografii care arată cât de dezolantă este zona din jurul castelului. Sunt tot felul de gunoaie pe care nu se sinchisește nimeni să le adune și, în plus, o parte din spațiul fost verde continuă să fie parcare. Castelul Huniade, „casa” Muzeului Banatului, este închis pentru public de 15 ani. Timp de 13 ani, aici s-a lucrat la reabilitarea aripii de nord-vest, care a costat aproximativ 12 milioane de lei.

În așteptare

Acum se așteaptă, de la Institutul Național al Patrimoniului, „documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru lucrări de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade”. Acesta nu e aprobată încă de Comisia Națională a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii. Ar urma apoi să fie găsită finanțare, iar una dintre variante este Programul Național de Redresare și Reziliență.

Șansele ca vechiul castel să fie redeschis în 2023, când Timișoara ar trebui să fie Capitală Europeană a Culturii, sunt foarte mici. Între timp, managerul Muzeului Banatului, Claudiu ILaș, tocmai a fost evaluat pentru activitatea din 2021. A luat 8,95, iar comisia a recomandat „continuarea managementului”. (Foto: Breasla Ghizilor)

About Post Author