Pasaj peste Centura de Sud, în zona Urseni. Dar după ce e gata centura

Urseni

Alfred Simonis, Sorin Grindeanu și Nicolae Robu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a dat o veste bună locuitorilor din Urseni, care reclamă de trei ani că, la cum a fost proiectată Centura de Sud, vor face mari ocoluri pentru a ajunge acasă. Va fi construit un pasaj peste noua șosea, după ce va fi făcută recepția acesteia. Nu se știe cât va dura.

În urmă cu trei ani, locuitorii din zona Căii Urseni reclamau că vor avea de făcut ocoluri de kilometri, în momentul în care va fi gata Centura de Sud a Timișoarei. Asta, deoarece intersecția Calea Urseni – Centura de Sud este „în cruce”, nu sub formă de sens giratoriu. Practic, pentru ca oamenii să poată merge pe Calea Urseni (DC 98), dinspre și către Timișoara, vor fi obligați să ocolească pe Centura de Sud, până la primul punct de intersecție cu sens giratoriu. Acesta este la Calea Buziașului, respectiv DJ 595D Urseni – Giroc, unde trebuie să facă o întoarcere în „U”, pentru a reveni la Calea Urseni.

La acea vreme, unul dintre locuitorii afectați s-a adresat CNAIR, însă răspunsul a fost că nu se poate face nimic.

„Amenajarea unui sens giratoriu la intersecția variantei de ocolire cu DC 98 ar implica întârzieri în finalizarea Variantei de Ocolire Timișoara Sud, din cauza reproiectării și reavizării soluției de amenajare a intersecției, identificării terenurilor suplimentare afectate, emiterii hotărârii de guvern pentru exproprierea acestora (…) De asemenea, costurile suplimentare determinate de aceste întârzieri ar duce la o modificare semnificativă a proiectului din punct de vedere economic (…), ar duce la declararea proiectului ca neeligibil și implicit la alterarea condițiilor de atribuire a contractului, la nerambursarea costurilor de către Comisia Europeană”, transmitea, în urmă cu exact trei ani, Horațiu Simion, șeful de la acea vreme al DRDP.

„Deci e vorba doar de a traversa”

Simion oferea și o soluție alternativă: construirea unui pasaj pe DC 98, peste Centura de Sud, „în cadrul unui proiect implementat de autoritățile locale și județene”.

Acum, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că acest pasaj va construit, aparent de CNAIR. „La Urseni există o problemă cu locuitorii care au reclamat inexistența unui sens giratoriu în centură. Noi avem proiectul care a fost aprobat în urmă cu câțiva ani. Procedura e următoarea: finalizam în iulie, recepționăm (Centura de Sud – n.r.), am început să lucram la faza următoare, să rezolvam problema celor de la Urseni, și anume un pasaj”, a spus, vineri, acesta.

„Încercăm să rezolvăm problema celor de la Urseni, anume un pasaj, pentru că acolo e intrare și ieșire din și în centură, deci e vorba doar de a traversa. Nu putem face acest lucru decât după ce terminăm. Investiția asta, dacă ne-am fi apucat acum de ea, pierdeam foarte mult timp”, a explicat Grindeanu.

***

Centura de Sud este realizată în proporție de 85% și a fost deblocată și situația intersecției de la Drumul Boilor, unde Primăria Timișoara a avut nevoie de doi ani să mute utilitățile. În consecință, în zonă se lucrează.

Șosaua va fi finalizată în luna iulie. Lucrează asocierea SA & PE Construct SRL (lider) – Spedition UMB – Tehnostrade SRL, care va primi 383,8 milioane lei, fără TVA. Tirrena Scavi a lăsat șantierul în decembrie 2022, la un progres de puțin peste 58%.

About Post Author