Începe TESZT. Celălalt punct de vedere, în 24 de spectacole

teszt

Festivalul Euroregional de Teatru TESZT, ajuns la ediția cu numărul 15, începe oficial duminică, 19 mai. Tema este „Celălalt punct de vedere” și va fi reflectată în 24 de spectacole care oglindesc teatrul european din acest moment.

Spectacolul inaugural este „100 de toasturi”, al trupei Via Negativa din Slovenia. Spectacolele din selecția acestui an sunt îndrăznețe, inovative, nonconformiste, provocatoare pentru public, toate având un numitor comun: o abordare proaspătă a teatrului contemporan. Majoritatea producțiilor invitate au fost alese în urma unui apel deschis lansat în 2023.

Programul include producții din Ungaria, dar și din Franța, Germania, Croația, Serbia și Grecia, de unde vine spctacolul-eveniment „Taverna Miresia” din 20 mai, un poem vizual despre pierdere și împăcare. Festivalul începe și se termină cu producțiile teatrului-gazdă: în 19 mai – „1978”, în regia slovenului Tomi Janežič, nominalizat la două premii UNITER, iar în 26 mai – „Pericles”, regizat de britanicul Philip Parr. Toate spectacolele din TESZT au traducere în română, maghiară și engleză – în funcție de limba în care se joacă.

Vor fi două producții în aer liber, cu acces gratuit, în 21 și 22 mai – „Pentesilea” în Piața Libertății de la ora 18, respectiv în 25 și 26 mai, de la 15 și 16 – „Iubire de dat” pe strada Mărășești. În parteneriat cu Asociația Proteszt, festivalul va prezenta în context internațional trei spectacole ale trupelor timișorene Unfold Motion, Teatrul Basca și Compania independentă Arte-Factum.

Biletele costă 50 de lei/spectacol, respectiv 30 de lei/concert. TESZT propune și abonamente de zece spectacole la alegere – cu 400 de lei, și abonamente de cinci spectacole la alegere – 200 de lei. Pachetele de abonamente includ, la alegere, și o traistă sau tricou TESZT2024.

Programul integral poate fi consultat pe www.teszt.ro sau instalând aplicația FestivApp.

About Post Author