Beta 2020. Patru săptămâni de arhitectură cu responsabilitate, la Timișoara / FOTO

beta 2020

Cum să folosim ceea ce avem deja, pentru a nu afecta și mai tare ceea ce ne înconjoară? A fost una dintre temele principale ale bienalei de arhitectură Beta 2020. Timp de patru săptămâni, la Timișoara s-a discutat cât se poate de serios despre dezvoltare, într-un context responsabil.

În perioada 25 septembrie – 25 octombrie, Timișoara a găzduit a treia ediție a bienalei timișorene de arhitectură Beta 2020. Au fost, în cifre, patru expoziții de arhitectură și artă contemporană, o competiție deschisă la nivelul celor trei țări învecinate (România – Ungaria – Serbia), o intervenție în spațiul public, 11 tururi ghidate, șapte ateliere, 13 conferințe și prezentări, șase proiecții de film și o lansare de carte.

Dincolo de asta, au fost patru săptămâni în care s-a discutat cât se poate de serios și de aplicat despre transformări spaţiale şi culturale. Este cu adevărat necesar să construim? Este o întrebare la care ar fi responsabil să poată fi luat în considerare răspunsul „nu”. Industria construcțiilor consumă aproximativ jumătate din toate resursele extrase din pământ și este responsabilă pentru mai mult de o treime din consumul global de energie și emisii. E doar un motiv pentru care ar fi nevoie de o nouă abordare radicală a construcțiilor. Totul ar trebui să înceapă de la modul în care arhitecții abordează proiectarea.

Expoziția principală a bienalei a fost prezentată la Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși“. „Enough is Enough”, curatoriată de arhitectele Anca Cioarec, Brînduşa Tudor și Ilka Ruby, a prezentat zeci de proiecte naționale și internaționale ale unor arhitecți care au găsit modalități de a folosi ceea ce există deja. Practic, au înțeles cum putem trata ceea ce ne înconjoară cu respect și responsabilitate.

Premii de 14.000 de euro

La expoziția-concurs Beta s-au oferit premii în valoare de 14.000 euro. Au fost înscrise peste 300 de lucrări înscrise. Premiile au fost după cum urmează: 

Spațiu construit
mențiune: Casa E+E, Mihai Ene, Adela Ene – Ene+Ene Arhitectura
premiu: Casa Nădășan, Miklós Péterffy
premiu: Casa Răsuri, Ștefan Simion, Irina Meliță

Spațiu interior
premiu: Revolutionize, Cristi Borcan
premiu: Renovare Apartament Ertler, Alexandru Szűz – Pop
premiu: Confident Concept Store, Alexandrina Remescu Simo | Alex Muntean

Spațiu public
premiu: Amenajare coridoare pietonale: str. Molnar Piuariu, Cluj, planwerk arhitectură și urbanism

Lucrări de licență
mențiune: Dincolo de ruină. Conversia fostului depozit de tutun din Isaccea, Cristian-Andrei Bădescu
mențiune: Jurányi, Theatrical community house, Borbála Surján
premiu: Regenerarea fabricii Textila, Alexandra Stan

Inițiative / Experimente / Viziuni
mențiune: Casa ca proces, Loredana Gaiță | Miodrag Stoianov
mențiune: Herculane Project, Asociația Locus
premiu: substandardPLUS, Atelier Ad Hoc Arhitectura | Comunitate, George Marinescu, Maria Daria Oancea
premiu: Uranus acum. Proiect urban și comunitar, Dorothee Hasnas, Ștefan Ghenciulescu, Ilinca Păun Constantinescu et al.

Eseu
mențiune: Palimpsest. The stadium as a canvas for new types of architecture, Diana Cânța
mențiune: Architecture from literature: a study of how architecture can be enriched by reading, interpreting and applying the ideas displayed in Perec’s oeuvre, Noretu Carmen-Theodora
premiu: Imagining an Aesthetics of Reuse, Marcell Hajdu

Fotografie
pentru sub-categoria single entry, premiu: Nesting, Zoran Popovici
premiu: Yellow Fabric, András Weiszkopf

Bienala timișoreană de arhitectură este organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș și Primăria Municipiului Timișoara – Casa de Cultură. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. URmătoarea ediție a Beta va avea loc în 2022.

About Post Author