Frizeria din Piața Sf. Gheorghe, la schimb cu sediul de la Uniunea Scriitorilor?

Uniunea Scriitorilor

Noii proprietari ai încăperilor în care se află Uniunea Scriitorilor și sediul revistei Orizont s-ar putea mulțumi cu spațiul în care funcționează acum frizeria de la Bega Mică. Noua administrație va trebui să descâlcească ițele poveștii, după ce, în ultimul plen, consilierii locali au dat verde schimbului de proprietăți.

Primarul Nicolae Robu pare să fi vrut să nu rămână în istorie ca edilul în mandatul căruia Uniunea Scriitorilor să fie evacuată din sediul în care funcționează de 71 de ani. Ultimul plen al actualului consiliu local, desfășurat parcă pe ascuns, pentru că nu a fost anunțat niciunde, a avut pe ordinea de zi un proiect referitor la „împuternicirea Comisiei de Negociere cu Terții a Consiliului Local al Municipiului pentru demararea formalităților privind realizarea unui schimb imobiliar cu proprietarii imobilului situat în Timișoara, str. Ep. Augustin Pacha nr.1, Et.1, ap. SAD 1”.

Vă reamintim, la finele lunii septebrie, filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor a primit o somație de la Primăria Timișoara, prin care era anunțată că trebuie să elibereze „cu celeritate” sediul. Totul în baza unei sentințe emise de Curtea de Apel din Craiova, la finele lunii iulie, care a pus capăt unui proces deschis în 2010. Întreaga poveste o găsiți aici.

În Primăria Veche nu se poate

Primarul Nicolae Robu a anunțat inițial că noii proprietari au fost de acord cu un schimb, în urma căruia să primească fosta pescărie de pe strada Pacha. Schimbul nu s-a putut face, pentru că spațiul este doar în administrarea PMT, fiind în proprietatea statului român.

Ulterior, la finele săptămânii trecute, edilul șef declara că s-a ajuns la un acord de principiu cu cetățenii germani care dețin acum sediul revistei Orizont. Aceștia au vrut însă un spațiu în Primăria Veche, lucru inacceptabil pentru PMT. „Le-am spus că nu putem face asta, pentru că, așa cum știți, clădirea Primăriei Vechi este prevăzută să intre într-un proiect de reabilitare și refuncționalizare (…) Prin urmare nu putem să dăm cuiva spațiu în acea clădire”, explica Robu.

Preluat cu tot cu chiriași

În plenul de îndată de miercuri după-amiază, ultimul cu actualii consilieri locali, a apărut o nouă propunere de spațiu. „Considerăm oportună iniţierea unui proiect de hotărâre privind împuternicirea Comisiei de Negociere cu Terții a Consiliului Local al Municipiului pentru demararea formalităților privind realizarea unui schimb între imobilul situat în Timișoara, str. Ep. Augustin Pacha nr.1, Et.1, ap. SAD 1 și imobilul situat în Timișoara, Piața Sf. Gheorghe, nr. 4, et. p, SAD 2”, scrie în referatul proiectului votat pe repede înainte.

Practic, este vorba despre frizeria de la Bega Mică. Potrivit lui Robu, ar fi un schimb de proprietăți, „cu plata unei sulte, a unei diferențe de echilibrare, fie de către ei către primărie, fie de către primărie către ei, în funcție de rezultatul negocierii”. Urmează, desigur, să se facă o evaluare, care să preceadă negocierea propriu-zisă. Și încă un amănunt: dacă sunt de acord cu schimbul, proprietarii de pe Pacha 1 ar trebui să preia, „în aceleași condiții, până la expirarea sa, în 2023, a contractului de închiriere în vigoare pe spațiu”. Acesta a fost amendamentul votat de consilierii locali. Robu spune că noii proprietari ar fi de acord să preia contractul, nu să-i dea afară pe actualii chiriași.