20 ianuarie 2021

Uniunea Scriitorilor rămâne fără sediu. Cum a pierdut Primăria Timișoara un spațiu, cerut din 2001 în altă parte

Timișoara e pe cale să bifeze o nouă premieră, una foarte rușinoasă. După șapte decenii, Uniunea Scriitorilor e pe cale să-și părăsească sediul, retrocedat în urma unui proces care a durat 10 ani. Proprietarii au notificat Primăria Timișoara încă din 2001. Abia acum o instanță din Craiova a pus punct cazului.

Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor a primit, săptămâna trecută, o somație de la Primăria Timișoara, prin care era anunțată că trebuie să elibereze „cu celeritate” sediul din str. Episcop Augustin Pacha nr. 1.

Este invocată o sentință emisă de Curtea de Apel din Craiova, la finele lunii iulie. Aceasta pune capăt unui proces deschis în 2010 împotriva Primăriei Timișoara. În anii 2001 și 2002, urmașii proprietarilor imobilului situat pe Bd. Revoluţiei 1989 nr 5 (fost Bd. 23 August nr 5) au cerut să reintre în posesia a 17 apartamente.

Au notificat municipalitatea, iar în 2009 a existat o dispoziție semnată de primarul de atunci, Gheorghe Ciuhandu. Pentru că nu au fost oferite alte imobile la schimb, reclamanții au plătit un expert care să evalueze, din punct de vedere al prețului, clădirea aflată vizavi de Hotel Continental.

Reprezentanții PMT susțin că reclamanții sunt cei care au căutat alte clădiri ale primăriei, pe care să le ceară la schimb, astfel încât să „puște” sumele, pentru compensare. Așa a fost deschis dosarul 325/30/2010, iar reclamanţii Horst Nikolaus Kohl, Gerlinde Fisch Kohl, Gertrude Hedwig Jager şi Herta Barbara Stiebler au cerut ca acesta să fie strămutat la Craiova. După un deceniu, în iulie 2020, Curtea de Apel Craiova a dat sentința, iar Primăria Timișoara a pierdut.

Primăria mai are de dat aproape 300.000 euro

Imobilele care vor reveni reclamanților sunt str. Episcop Augustin Pacha nr 1, et I, ap SAD 1 (155,43 mp), str. Eugeniu de Savoya nr. 7, et subsol si mezanin (353,23 mp), Calea Martirilor 1989 nr. 2A, parter (Agenția CEC, 81,83 mp), Piața Victoriei nr. 1 parter, ap. SAD 3 (53,22mp), Bd. Revoluției nr. 3, parter (201 mp). Toate acestea au fost evaluate la 974.531 euro. Rămâne necompensată, din ce s-a cerut inițial, suma de peste 293.302,8 euro, pentru acoperirea căreia primarul Timișoarei va trebui să emită „o nouă dispoziție prin care să propună acordarea de măsuri compensatorii”.

Printre imobilele care și-au schimbat proprietarul este și cel în care, încă din 1949, își au sediul Uniunea Scriitorilor, dar și revista Orizont. Noul proprietar s-a și intabulat deja pe spațiu și a anunțat PMT că trebuie să evacueze spațiul. Săptămâna trecută, o funcționară din primărie a trimis către Uniunea Scriitorilor o înștiințare pentru eliberarea „cu celeritate” a spațiului. Că a fost exces de zel sau incompetență nu mai contează. Înștiințarea ar fi trebuit, spun surse din PMT, să se refere doar la schimbarea proprietarului. Cert este că Uniunea Scriitorilor, filiala Timiș, și revista Orizont se văd acum puse în situația de a rămâne în stradă. Contractul cu primăria era valabil până în 2022.

Recursul în anulare „nu avea temei legal”

În aceeași „tură” de clădiri atribuite de instanță unor noi proprietari, Primăria Timșoara a pierdut și sediul în care funcționa Serviciul Creșe. Reprezentanții PMT spun că nu exista cale legală de atac împotriva sentinței de la Curtea de Apel Craiova. „Contestația sau recursul în anulare nu puteau fi efectuate pentru că nu exista temei legal, respectiv nu pot fi motivate. Trebuie îndeplinite cumulativ mai multe condiții”, ne-au precizat, laconic, cei de la PMT.

Potrivit aceleiași surse, primăria a câștigat, până acum, majoritatea proceselor care au avut ca obiect compensările, legate de retrocedările pe Legea 10 / 2001.

Dincolo de chichițele legale, rămân întrebări. Printre ele, de ce nu a anunțat Primăria Timișoara încă din iulie că a pierdut definitiv procesul? De ce s-a așteptat până după alegerile locale pentru a fi înștiințați cei de la Uniunea Scriitorilor? Va oferi municipalitatea alt spațiu decent pentru ceea ce se numește sec „o asociație de utilitate publică”, dar care a adus Timișoarei o mulțime de premii în lumea literară? La aceasta din urmă, răspunsul pare să fie „da”, însă nu se știe ce spațiu va fi propus.

Una peste alta, o „aventură” începută în 2001, în complicatele hățișuri ale retrocedărilor imobiliare, se termină cât se poate de prost pentru Primăria Timișoara. Vina nu aparține exclusiv administrației Robu. Dar nici aceasta nu poate fi „acuzată” de prea mult interes.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: