Memoriile Cetății: 11 murale în Complexul Studențesc. Sau altfel despre spiritul Timișoarei / FOTO

Memoriile Cetății

Complexul Studențesc se colorează. 11 picturi murale vor fi realizate în următoarele săptămâni, pe mai multe cămine. E a treia ediție a proiectului Memoriile Cetății.

Complexul Studențesc este o zonă specială a Timișoarei. În general aglomerat și pestriț, Complexul este locul în care sunt la ele acasă tinerețea, inovația, creativitatea și diversitatea. El a fost integrat, în acest an, în programul Memoriile Cetății, al TM202(3), a cărui temă, în 2020, este „Istoricul, specificul și spiritul Timișoarei”.

Vor fi 11 picturi murale de mari dimensiuni, șapte dintre ele fiind scoase la concurs. Au fost nu mai puțin de 48 de proiecte depuse, iar juriul format din Ana Mihaela Adam, Rebecca Bedelean, Melinda Terek, Andreea Simici și Daniela Constantin a avut ceva de muncă, până să le aleagă pe cele mai potrivite. „Am fost impresionați de numărul înscrierilor și, mai ales, recunoscători pentru felul în care tema concursului a fost tratată, descoperind astfel multe minți creative și diverse legături cu orașul. Am decis astfel să oferim și un premiu special”, anunță cei de la TM202(3), organizatorii concursului.

Vor spune povești noi despre Timișoara, în perioada 5 – 15 noiembrie:

  • Lucian Sandu Milea – Fortificații – Căminul G24
  • Ionuț Popescu – Together – Căminul G24
  • Cristian Scutaru – Freedom – Căminul G25
  • Robert Obert – Alive TM – Căminul G25
  • Kitra – now and then – Căminul G4
  • Horațiu-Christian Pavelescu @ Nava C2 – N.A.A.P NeoAtariArcadePacloud – Căminul 8
  • KSELEQOQYNQYSHY – Benjamin în Timișoara – Căminul C10
  • Lux – Easy Life – Căminul G23

Se desenează un traseu de artă murală

Celor opt li se adaugă trei invitați speciali, care au început deja lucrul la muralele lor. Este vorba despre grupurile de artiști NOM (Novus Ordo Muralis), Sweet Damage Crew și Kaps Crew. Ei vor interveni la intrările căminelor 19, 20-21 și 22.

NOM sau Novus Ordo Muralis este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de street art, conceput de Kero, Obie Platon și IRLO. Sweet Damage Crew a devenit oficial o echipă în 2010, formată din Cage, Biex, Recis și Lost Optics. Ulterior s-au alăturat Boeme, Șatran și Pandele. Sweet Damage Crew este probabil cea mai cunoscută echipă de artiști stradali din România. Kaput și Pulsar Sinapsis formează împreună Kaps Crew. Au experiență de peste 10 ani în graffiti, fundamentată pe studiul în domeniul artelor, și cam 3 ani petrecuți împreună ca reprezentanți ai aceleiași cauze.

Ideea programului Memoriile Cetății este crearea, în anul deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, a unui traseu de artă murală. Localnicii și vizitatorii vor putea (re)descoperi astfel spiritul Timișoarei, istoria și momentele importante din viața comunității. Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local.

About Post Author