Mare… cât casa! De fapt, cât un siloz! Cea mai mare pictură murală din România e pe malul Begăi / FOTO
Ce faci când ai un perete de peste 500 metri pătrați și trebuie să spui o poveste despre trecut, prezent și viitor? Ba chiar despre Revoluția din 1989? Când ești Alex Baciu, Flaviu Roua, Irlo și Corina Nani… desenezi. Și desenezi ca să se țină minte! Memoriile Cetății lasă în urmă (și) un record național.
Proiectul Memoriile Cetății, ediția de 30 de ani de la Revoluția din 1989, a permis câtorva zeci de artiști să intervină un pic altfel în spațiile publice, pentru a marca evenimentul într-un mod inedit. Au trecut printr-o transformare radicală șase pereți și o fântână publică din Parcul Dacia, Parcul Bucovina, Calea Martirilor, Blașcovici, Liceul de Arte, Liceul Auto și în fostul port al Timișoarei, iar doi artiști au creat o pictură pe un tramvai.
Lucrarea din fostul port are o poveste specială. „Pânza” a fost un perete de peste 500 metri pătrați al unui siloz aparținând Cerealcom. Timp de o săptămână, patru artiști au lucrat susținut, pentru a termina ceea ce este, în acest moment, cea mai mare pictură murală din România. Sunt trei portrete, în patru stiluri diferite, care vorbesc despre diversitate, libertate, trecut, prezent, viitor și, foarte important, speranță. Cei patru artiști au folosit două nacele de mari dimensiuni pentru a ajunge până la înălțimea de 28 metri.
Cine sunt cei patru artiști
Alex Baciu este interesat de urbanizarea vizuală defalcată și regenerarea naturii în comportamentul citadin, cercetează dialogul în plină diversitate istorică. Este atras de multiplele forme arhitecturale, de numerologie, mitologie modernă și contextualizarea imaginii în spații și suprafețe diferite, de la picturi murale, obiecte, pictură și până la ilustrații. Portretul central, cu o înălțime de 12 metri, poartă semnătura lui Flaviu Roua. Absolvent al Facultății de Arte și Design, Flaviu e specializat pe tehnica de aerosol-aerografie, pe suprafețe de mari dimensiuni.
Irlo desenează pe pereți încă de când era copil, acasă, în Bistrița. Pentru liceu și facultate s-a mutat în Arad și Timișoara unde a inițiat AKAcrew și Deja22. Este pictor și artist mural, fondator și membru al echipei NOM (Novus Ordo Muralis). Corina Nani este artist vizual și lector la Facultatea de Arte și Design-Universitatea de Vest din Timișoara. Din 2011 coordonează Festivalul Internațional de Street Art din Timișoara, fiind interesată de regenerarea urbană prin artă. De altfel, parteneriatul Memoriile Cetății – FISART a făcut posibilă contribuția celor patru artiști.