Dezastru în cimitirul din Calea Buziașului. Și nicio amendă pentru firma care îl administrează / FOTO

calea buziașului

Arată ca o groapă de gunoi, dar nu e. Se întâmplă în Timișoara anului 2021, în cimitirul din Calea Buziașului, unde plouă și în capelă. Firma care administrează cimitirul a fost doar avertizată, fiindu-i pus în vedere să… facă curățenie.

Ajungi într-un cimitir doar în momente deloc fericite ale vieții, însă când ajungi în Calea Buziașului, te ia și mai tare tristețea. Lipsa totală de respect și de bun simț a celor care administrează acest loc te lovește din plin. I s-a întâmplat și unui cititor al stiridetimisoara.ro.

„O bună prietenă și-a înmormântat mama într-un loc care arată efectiv ca o groapă de gunoi. Capela improvizată are copertina spartă, plouă înăuntru, inclusiv pe sicrie. Noi am sesizat deja primăria și poliția, însă problema e atât de gravă încât o amendă nu e suficientă. Cum e posibil să acceptăm așa ceva?”, povestește cititorul nostru.

E mizerie, vă rugăm faceți curat

O amendă nu e suficientă, într-adevăr. Și mai incredibil este însă că nici măcar nu s-a dat. Primăria a făcut „notificări” și așteaptă ca firma care administrează cimitirul din Calea Buziașului să-și facă treaba! Mai că nu s-a rugat ea…

„Am fost sesizați asupra acestei situații și am notificat societatea concesionară a serviciilor funerare și de curățenie, S.C. ADH Matkons, solicitându-i ca, până în 15 februarie să efectueze toate lucrările de curățenie care intră în sarcina sa, conform obligațiilor contractuale. La expirarea acestui termen vom face o evaluare a stării curățeniei din cimitirul situat în Calea Buziașului. Dacă situația nu a fost remediată, se vor lua măsuri (…) Urmare a verificărilor privind situația curățeniei de pe parcela de teren unde s-au făcut înhumările, sunt în desfășurare lucrări de reamenajare”, transmit reprezentanții PMT.

Se caută, de asemenea, variante pentru amenajarea zonei în care, de fiecare dată când plouă, se formează bălți. „Soluțiile evaluate vizează fie realizarea unei umpluturi de pământ sau balastru, fie realizarea unei platforme betonate”, precizează aceeași sursă. Se cunoaște și că plouă în capelă. „Am cerut societății concesionare să refacă întreaga învelitoare a acoperișului copertinei de ploaie din faţa capelei. Urmează să ni se prezinte un deviz estimativ al cheltuielilor”, mai spun cei de la primărie.

Doar avertisment în Calea Buziașului

Polițiștii locali au fost și ei în inspecție. „Săptămâna trecută s-au făcut verificări în locația respectivă. A fost aplicat un proces-verbal de contravenție cu avertisment, deoarece fuseseră deja în control reprezentanții primăriei, care au stabilit un termen de igienizare pentru firma care se ocupă de întreținerea cimitirului”, ne-au comunicat și cei de la PLT. La începutul săptămânii viitoare, se va merge din nou pe teren și „se va aplica sancțiune, care se poate încadra între 1.500 și 2.500 lei”.

Recapitulăm: amenda maximă pentru delăsare, ca să ne exprimăm civilizat, este de 2.500 de lei. Dar n-a fost aplicată, pentru că firma avea termen de la primărie să-și… vadă de treabă! De ce trebuie să meargă în control polițiștii și inspectorii PMT, dar numai după ce au fost sesizați de familiile care și-au înhumat morții într-un cimitir ca de lumea a treia? Nu avem un răspuns.

Ce trebuie să facă firma, conform contractului

Avem însă condițiile în baza cărora ADH Matkons a primit contractul pentru cimitirul din Calea Buziașului. Firma trebuie să asigure „condiţiile de igienă cerute de reglementările în vigoare, prin instalarea de coşuri, containere şi pubele (…) prin efectuarea în permanenţă a curăţeniei spaţiilor verzi, aleilor de acces, sălilor de ceremonii funerare /caselor funerare/sălilor de priveghi, construcţiilor administrative şi prin efectuarea operaţiunilor de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare, ori de câte ori este necesar”. Scrie în HCL 8 / 2020, prin care s-a aprobat concesiunea.

Și nu e tot. În același caiet de sarcini e precizat, la fel clar, că firma care primește concesiunea „va efectua investiţii de reabilitare, extindere şi modernizare din fonduri proprii, în valoare de 50.000 lei/an, fără TVA, (…) şi anume: construcţie de noi capele funerare/sală de priveghi/casă funerară necesare ceremonialului de înhumare; extinderea reţelelor de utilităţi; refacerea gardului împrejmuitor şi a porţilor de acces; construire de alei şi trotuare; construire de grup sanitar pentru vizitatori”.

Contractul de concesiune e încheiat pe cinci ani. „În caz de neexecutare sau de nerespectare de către concesionar a obligaţiilor prevăzute în prezentul Caiet de Sarcini, contractul va fi reziliat unilateral de către autoritatea contractantă (…) Concesionarul se obligă să nu atace în instanţă decizia autorităţii contractante de reziliere unilaterală a contractului”.

Desigur, pentru că, după cum vedeți în imaginile alăturate, firma a făcut curat și a făcut și „investiţii de reabilitare”, se poate considera că ea și-a îndeplinit obligațiile…

About Post Author