Așa nu mai merge la TM 2021. Robu: Mă voi implica pentru luarea unor măsuri radicale

tm2021

Nu se mai poate continua așa la TM 2021. Este declarația primarului Nicolae Robu, care a decis să se implice, atât cât îi permite legea, în acest proiect. Primăria este principalul finanțator, iar Robu este președintele de onoare al asociației.

Felul în care merg lucrurile la TM 2021 nu este nici pe placul principalului finanțator al proiectului, adică Primăria Timișoara. Cu mai puțin de un an înainte ca orașul să preia titlul de Capitală Europeană a Culturii lipsesc membri esențiali ai echipei, cum ar fi directorul de program, și nu se știe ce se va face în 2020. În plus, sunt organizate concursuri de angajare la care fie se prezintă candidați nepotriviți, fie cei care sunt acceptați pleacă în scurt timp. Au plecat, numai de la începutul anului, directorul de programe care a venit la concursul din decembrie 2019, directorul de producție și directorul de comunicare.

În această perioadă este în derulare un nou concurs de angajare. Erau disponibile patru posturi: director de program, director de comunicare, PR și marketing și doi manageri de teritoriu. Nu s-a reușit cooptarea niciunui om pe post, fiind angajate totuși două persoane la comunicare. Pentru restul încă se așteaptă înscrieri.

Situația nu se vede deloc bine dinspre Primăria Timișoara. Ba din contră. „Lucrurile nu merg bine și mă voi implica pentru luarea unor decizii radicale. Voi vedea exact ce permite legea. Avem acum situația cu acest coronavirus, pe care trebuie s-o gestionăm, dar, în paralel, o să mă ocup și de asociație. Așa nu mai putem continua! În mod clar, lucrurile nu merg cum trebuie. Am sperat să meargă”, a declarat, pentru stiridetimisoara.ro, primarul Nicolae Robu.

Robu este președintele de onoare al asociației, deci, teoretic, are un rol mai degrabă decorativ. El spune că până acum a preferat să stea deoparte, ca să nu iște controverse politice. „Nu m-am implicat, pentru că orice implicare a mea, cu asumări, atrage toți adversarii politici, oameni care nu știu decât să împroaște cu noroi. De dragul proiectului, am zis că stau deoparte. Dar văd că nu se poate așa”, ne-a mai declarat edilul-șef.

Cine face parte din Consiliul Director

Din decembrie 2018, președintele Consiliului Director al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021 este omul de afaceri Horațiu Rada. Din CD făceau parte, în momentul în care Rada a fost ales, Adrian Negoiță, Ion Ardeal Ieremia, Lia Lucia Epure, Ulrich Fuchs, Claudiu Ilaș și Claudiu Țaga.

Cine este acum membru în CD? Secret, cel puțin potrivit site-ului oficial al TM 2021. Aici apare numai Rada. Din aprilie 2019 au fost confirmați ca membri ai consiliului reprezentantul scenei culturale independente, Mihai Gafencu, în locul Liei Lucia Epure, reprezentantul sectorului cultural instituțional, Claudiu Ilaș, și Ion Caramitru, în calitate de personalitate publică din domeniul culturii, cu profil internațional.

Ministerul Culturii încă nu a numit un reprezentant, după ce Ardeal Ieremia a demisionat din funcția de secretar de stat și a părăsit consiliul.

Directorul executiv al TM 2021 este, din 2013, Simona Neumann.

Promisiuni peste promisiuni pentru TM 2021

TM 2021 are dintotdeauna probleme cu finanțarea. Potrivit datelor prezentate de primarul Nicolae Robu, în perioada 1 ianuarie 2019 – 10 februarie 2020, veniturile TM 2021 au fost de 15,1 milioane de lei. Primăria Timișoara a alocat 11,9 milioane de lei, CJ Timiș – 1,5 milioane Ministerul Culturii – 1,2 milioane, UVT – 13.000 lei, UPT și UNA – câte 12.000 lei, alții (persoane fizice și juridice) – 414.984 lei.

În 2020, PMT a alocat în buget aproximativ 21 de milioane de lei pentru acest proiect considerat de importanță națională. Ministerul Culturii a decis că TM 2021 merită exact 200.000 lei. Asta, deși a curs deopotrivă cu promisiuni și fotografii cu miniștri și premier. Care, desigur, susțin Capitala Culturală Europeană.

About Post Author