31 martie 2020

TM2021, ca o rugă de la sat. În 2020, Ministerul Culturii dă exact 200.000 lei pentru partea culturală

tm2021

Curat respect! Ministerul Culturii va finanța, în 2020, programele artistice ale Capitalei Culturale Europene cu fabuloasa sumă de 200.000 lei! Alte 2,5 milioane vor veni către partea de infrastructură, unde Primăria Timișoara a cerut peste 43 de milioane!

În 12 februarie a apărut, în Monitorul Oficial, ordinul de ministru care aprobă procedura de selecție și modalitatea de finanțare a proiectelor pentru TM2021. El vizează „procedura de selecție a beneficiarilor și modalitățile de finanțare nerambursabilă pentru acțiuni și proiecte culturale în cadrul Programului cultural național «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021»”. Altfel spus, modul în care TM2021 poate împărți banii publici pe care îi primește, pentru partea culturală, de la minister și autoritățile locale.

Nu se știa însă exact despre ce bani este vorba. Primăria Timișoara, principalul finanțator de până acum, nu are încă un buget finalizat, iar sumele de la CJ Timiș nu sunt oricum foarte mari. Era însă de așteptat o finanțare consistentă din partea Ministerului Culturii. Vă reamintim, potrivit OUG 42, în perioada 2019 – 2022, programul TM2021 „se implementează, în limita sumei de 52,9 milioane de lei, pentru proiectele și acțiunile finanțate prin Asociație. Alocările anuale destinate programului se stabilesc în limita sumelor aprobate în bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale”.

2,7 milioane de lei, din care doar 200.000 lei pentru programul artistic

stiridetimisoara.ro a solicitat oficial Ministerului Culturii să precizeze sumele care vor alocate în 2020 proiectului național Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021. Sub semnătura ministrului Bogdan Gheorghiu am aflat, astfel, că va fi alocată „suma de 200.000 lei – la Titlul 20 – Bunuri și servicii, pentru proiecte și acțiuni multianuale, finanțate prin Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”. De asemenea, „suma de 2,5 milioane – la Titlul 51 – Transferuri între unități ale administrației publice – Transferuri din bugetul de stat către bugetele locale pentru finanțarea investițiilor în cadrul programelor de interes național”.

Să traducem: Ministerul Culturii va „onora” anul pregătitor pentru 2021 cu 200.000 de lei, pentru programul cultural, și cu 2,5 milioane de lei, pentru proiectele de infrastructură. Primăria Timișoara a solicitat, pentru 2020, peste 43 milioane de lei, pentru infrastructură. Intră în acești bani și peste 11 milioane de lei pentru Centrul Cultural Mărășești, în licitație de execuție. Lucrarea este estimată la o sumă dublă.

PMT va primi 5% din cât a cerut de la Ministerul Culturii

E simplu: proiectul de țară Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021 este tratat de Guvernul României ca o rugă dintr-o comună nici bogată, nici săracă. Iar promisiunile politicienilor nu valorează nici măcar cât o ceapă degerată.

„Am discutat personal cu premierul Ludovic Orban, văzând că nu se regăsesc în buget bani la nivelul solicitărilor și așteptărilor noastre. Mi-a garantat că Timișoara va primi atâția bani câți sunt necesari, în ritmul în care ei pot și fi cheltuiți (…) Sunt liniștit, având încredere în premierul Orban, că din fondul de rezervă al guvernului vor fi alocați banii pe parcurs”, declara, la final de ianuarie, primarul Nicolae Robu. Repetăm: PMT a cerut 43 de milioane de lei pentru proiectele pe care și le asumă pe partea de infrastructură. De primit, va primi… cam 5%. Pentru că, nu-i așa, Timișoara e importantă.

2 thoughts on “TM2021, ca o rugă de la sat. În 2020, Ministerul Culturii dă exact 200.000 lei pentru partea culturală

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: