TM 2021 caută oameni, dar nu vine aproape nimeni la concursuri. Încă nu s-a găsit director de program

TM 2021

La două săptămâni de când a scos la concurs patru posturi, din care unul esențial pentru proiect, Asociația TM 2021 nu a angajat pe nimeni! S-au înscris oameni puțini și niciunul nu ar fi corespuns standardelor. Începe să devină o problemă, pentru că, în ultimul an, concursurile s-au succedat cu repeziciune și oamenii n-au prea stat. Ultimul plecat, directorul de comunicare. Angajat prin concurs anul trecut și cu postul scos din nou la concurs, cu ceva completări, acum.

În urmă cu exact două săptămâni, în 25 februarie, Asociația TM 2021 a scos la concurs patru posturi: unul de director de program, unul de director de comunicare, PR și marketing și două de manager de teritoriu. Pentru director de program a mai fost organizat un concurs, spre finalul anului 2019. Postul a fost ocupat, dar persoana aleasă a plecat după mai puțin de două luni. Așa că a început din nou căutarea. În urmă cu un an a fost scos la concurs postul de director de comunicare. Fără „PR și marketing”. A fost ocupat din iulie 2019 până exact acum două săptămâni. Când, din motive necunoscute, a fost scoasă la concurs varianta „îmbunătățită”. Așa că omul a plecat și el.

Cum să faci un plan, când nu știi pe ce te bazezi?

Revenim la concursul actual. Interviurile ar fi trebuit să aibă loc în zilele de 5 și 6 martie, pentru directorul de comunicare și managerii de teritoriu, respectiv 9 și 10 martie, pentru directorul de program. Un timișorean care și-a depus dosarele pentru posturile de director de comunicare și cel de program ne-a relatat și cum a fost. Măcar la unul dintre interviuri.

„Interviul pentru director de comunicare, PR și marketing a avut loc vineri, 6 martie. Mi s-a spus că nu sunt destui înscriși, ca să se țină interviuri și joi. Întrebat ce părere am despre ce au făcut până acum, nu am putut să mint. Am vorbit despre deficiențe și despre situația disperată în care par să se afle: cu poziții-cheie lipsă cu un an înainte de 2021 și fără un program anunțat pe 2020.

Le-am spus că e greu de asumat un caiet de sarcini fără a cunoaște situația dinăuntru, fără a ști despre ce bugete este vorba și despre ce plănuiesc să facă. Am fost întrebat și ce aș face pentru primul eveniment al anului. Am spus că nu cunosc echipa, bugetul și nici situația existentă. Mi-ar trebui mai multe date să fac o analiză. O analiză presupune că aș lucra deja cu ei”, își descrie omul experiența.

Dacă nu vrei să știi, de ce întrebi?

„Nu poți să spui nimic concret fără să ai toate informațiile și fără un angajament și le-am zis asta. Am fost poftit afară de către domnul președinte (Horațiu Rada, președintele consiliului director – n.r.), fiind invitat «următorul». Afară nu era nimeni oricum, pentru că programările s-au făcut pe ore. Am rămas cu un gust amar. Nu mă așteptam să le placă neapărat criticile, dar mai bine nu întrebi, dacă nu vrei să știi”, ne-a relatat timișoreanul.

El s-a înscris și la concursul pentru postul de director de program, însă susține că despre acesta nu a primit nicio informație. Pentru că interviul ar fi trebuit să aibă loc în 9-10 martie, luni, 9 martie, a sunat la TM 2021. „Prima oară nimeni nu știa nimic. Apoi am primit alt număr de telefon și am aflat că s-a prelungit termenul de depunere a dosarelor și că am fost singurul înscris. Doar că nu au apucat să publice asta pe site și vor să mărească plaja de aplicanți. Probabil de la 1 la 2, dacă nu pot numi direct”, mai spune acesta.

Interes aproape zero pentru TM 2021

Nu comentăm competențele vreunui candidat, un concurs e, până la urmă, ceva subiectiv. Însă realitatea, oricât de dureroasă pare, este că posturile de la Capitala Europeană a Culturii 2021 nu mai interesează oamenii din domeniu. Cei care se înscriu la concursuri sunt puțini și, potrivit standardelor TM 2021, nu îndeajuns de bine pregătiți.

„Nu mai căutăm director de comunicare. Din cei care s-au prezentat la concurs am angajat două persoane. La comunicare, într-adevăr, dar nu pe post de director. Pentru manager de teritoriu au fost depuse șapte CV-uri, dar nu am ajuns la faza de interviu a candidaților. Mai căutăm. Pentru postul de director de program au fost două persoane interesate. Și aici am decis să mai căutăm”, explică Simona Neumann, directorul executiv al TM 2021. În aceste condiții, termenul de depunere a dosarelor a fost prelungit până vineri, 13 martie, la ora 13. Nu că pe site-ul asociației, la anunțurile de angajare, s-ar fi deranjat cineva să facă aceste actualizări până la ora redactării acestui material.

De la vorbe la fapte e cale lungă

Situația de la TM 2021 nu pare roză. Guvernul a alocat pentru proiectul de importanță națională Timișoara Capitală Europeană a Culturii extraordinara sumă de 200.000 lei. Premierul încă în funcție Ludovic Orban a promis că dă cât e nevoie, când e nevoie. Doar că n-a pus asta și în scris, așa că o să vedem.

Citește și: În ceasul al 12-lea. Robu cere guvernului să… respecte legea și vrea bani pentru TM2021

Primăria Timișoara este, în continuare, de departe, principalul susținător al proiectului, cu aproximativ 21 de milioane de lei prevăzuți în bugetul pe 2020. Despre sponsori privați nu se știe nimic, pentru că sunt mereu „discuții”. Program pe anul 2020 nu există, cel puțin nu comunicat public, iar cel pentru 2021 ar trebui anunțat în luna septembrie, potrivit ultimelor declarații. Doar că, în acest moment, omul care ar trebui să se ocupe de acest aspect – mult discutatul director de program – nu există.

About Post Author