În ceasul al 12-lea. Robu cere guvernului să… respecte legea și vrea bani pentru TM2021

tm2021

Primarul Nicolae Robu cere guvernului să pună în bugetul pe 2020 banii de obiectivele de investiții prevăzute în anexa OUG 42, pentru TM2021. Până acum, au fost alocați 0 lei din suma totală pentru cele șapte investiții, care depășește 114 milioane.

Proiectul TM2021 nu a primit în acest an bani prin celebra OUG 42. Aceasta a fost publicată în iunie în Monitorul Oficial. „Pentru implementarea programului «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021» s-au alocat credite de angajament, pentru perioada 2019-2022, în cuantum de 52,9 milioane de lei (…) Alocările anuale destinate acestui program se stabilesc în limita sumelor aprobate în bugetul ministerului”, scrie în actul normativ.

Ordonanța are și o anexă care vorbește despre obiective clare de investiții, care ar urma să fie finanțate de la guvern. Inițial erau prevăzute patru, după cum urmează:

  • Refuncţionalizare clădire din funcţiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcţiunea de spaţiu multicultural – clădirea de pe strada Mărășești – 11,5 milioane de lei
  • Reabilitare termică şi reamenajare parţială nivel parter corpuri A1, A2 şi B ale Palatului Culturii Timişoara – 5,8 milioane de lei
  • Reabilitare Cinematograf Victoria Timişoara – 4,6 milioane de lei
  • Reabilitarea clădirii din Piaţa Libertăţii nr. 3 – sediul central al Bibliotecii Judeţene Timiş „Sorin Titel“ – 8,7 milioane de lei

În luna octombrie, când a fost votată în parlament legea de aplicare a ordonanței, au fost adăugate încă două: reabilitarea Cinematografului Dacia – 6,3 milioane de lei, respectiv reabilitarea și refuncționalizarea Filarmonicii Banatul – 77,5 milioane de lei. În total, suma care ar trebui să vină de la guvern pentru toate proiecte este de 114.4 milioane de lei. Până acum nu a fost alocat nici măcar un leu.

Să se dea banii prevăzuți în ordonanță

Robu spune acum că a cerut oficial guvernului să… respecte legea. „Am cerut exact ce este în anexa OUG 42. Să fie prevăzute, pentru toate obiectivele, acele sume care apar pe 2020 în OUG. În anexă, pentru unele obiective care sunt cu finanțare multianuală apar și defalcate sumele: cât în 2020, cât în 2021. Am cerut ca toate obiectivele să primească bani și să-i primească cel puțin la nivelul a ceea ce este prevăzut pentru 2020 în ordonanță”, a explicat, pentru stiridetimisoara.ro, edilul-șef.

Greaua moștenire lăsată de PSD pentru TM2021

Proiectul TM2021 nu a primit în acest an bani prin celebra OUG 42. La finele lunii noiembrie, prezent la Timișoara, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, admitea că e „greu de crezut” că vor fi alocați bani prin rectificarea bugetară care urma să fie aprobată în câteva zile. Așa a și fost: nu a fost prevăzut niciun leu pentru TM2021. Acum două săptămâni, primarul Nicolae Robu avea și o explicație. „Situația financiară moștenită este foarte critică, se dorește reducerea cât se poate a deficitului bugetar (…) În contextul dat, nu există posibilitatea de a se aloca banii efectivi”, spunea acesta.

About Post Author