Z-E-R-O. Zero lei pentru TM2021, la rectificarea bugetară

capitalele culturale

Niciun leu pentru Capitala Europeană a Culturii, la rectificarea bugetară trecută joi prin guvern. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, declara, luni, că e „greu de crezut” că TM2021 va primi în acest an bani de la minister. Acum e cert: nu primește nimic.

În ședința de guvern de joi a fost luată în discuție și ordonanța de urgență privind rectificarea bugetară. Erau speranțe că, măcar în al 12-lea ceas, executivul – liberal, de acum – își va îndrepta atenția și spre Capitala Europeană a Culturii 2021. Proiectul de OUG propus de Ministerul Finanțelor avea, la articolul 14, și Ministerul Culturii. Era vorba despre diminuarea unor credite de angajament și credite bugetare, în valoare de 15 milioane de lei, „sumă care se va utiliza pentru acoperirea cheltuielilor curente și de capital, de către instituțiile subordonate Ministerului Culturii și Identității Naționale finanțate din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat”. Se majora, de asemenea, „în anexa nr. 3/27/13 «Bugetul pe capitole, subcapitole, paragrafe, titluri de cheltuieli, articole și alineate pe anii 2019-2020 (sume alocate pentru activități finanțate integral din venituri proprii)» capitolul 36.10 «Diverse venituri», subcapitol 36.10.50 «Alte venituri» cu suma de 1.724 mii lei”.

Indiferență față de un proiect de țară

În traducere, Capitala Europeană a Culturii 2021, care are „felie” separată de bugetare, nu a fost inclusă în această rectificare. Informația a fost confirmată de fostul secretar de stat Ion Ardeal Ieremia. „Z.E.R.O. lei pentru TM2021 la rectificarea bugetară de azi! Luni, domnul ministru s-a dat cocoșel la Timișoara, spunând că pesedeul nu a alocat fonduri pe OUG 42 (când, păcatele mele, că OUG 42 a ieșit aproape simultan cu rectificarea din iulie?). Miercuri, a făcut terapie cu toată Asociația TM2021, venită-n păr la minister cu căciula în mână, iar joi, la rectificarea bugetară, și-a intors buzunarele pantalonilor pe dos, arătându-ne elefantul roz al indiferenței față de unicul proiect de țară pe care România îl are”, a scris acesta, pe Facebook.

Promisiuni de ministru sau vorbe în vânt

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, promitea luni, la Timișoara, implicare maximă și cerea răbdare. „Cu siguranță se vor face mai multe decât s-au făcut în ultimii trei ani (…) Greu de crezut că TM2021 va primi în acest an bani de la minister. Suntem pe final de an, ne bazăm mai mult pe rectificare și pe alcătuirea bugetului pentru 2020. Dar vom încerca”, declara acesta.

Finanțare în perioada 2019-2022 = 52,9 milioane de lei. Doar pe hârtie momentan

În luna iunie, Guvernul Dăncilă a adoptat OUG 42. „Se stabilește, astfel, un mecanism care să asigure susţinerea financiară a programului cultural (…) Pentru implementarea programului «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021» s-au alocat credite de angajament, pentru perioada 2019-2022, în cuantum de 52,9 milioane de lei”, scrie în actul normativ. În 2019, banii veniți de la București pentru acest proiect sunt sublimi, dar lipsesc aproape cu desăvârșire. Pe lângă cele aproape 53 de milioane de lei, OUG are și o anexă care nominalizează investițiile în infrastructură pentru care vor fi alocați bani. În total, este vorba de încă 114 milioane, din care vreo 77 de milioane pentru reabilitarea clădirii Filarmonicii Banatul. Niciuna dintre aceste investiții nu a început încă.

La începutul lunii octombrie, la lansarea candidaturii la președinție a lui Klaus Iohannis, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, anunța că viitorul guvern liberal va susține puternic proiectul TM2021. Acum, executivul a căzut primul test. Și mai e doar ceva mai mult de un an până la momentul adevărului. Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în toamna anului 2016. Până acum, cei mai mulți bani pentru susținerea acestui proiect au venit de la Primăria Timișoara.

About Post Author