TM2021 are și lege: 18 de milioane de euro în plus și prioritate pentru proiectele din Bid Book. Doar să vină banii
OUG 42 / 2019 are și lege de aplicare, astfel că guvernul poate deschide, cel puțin teoretic, robinetul cu bani pentru TM2021. Legea a trecut luni de Camera Deputaților. Ea corectează unele omisiuni și introduce încă două investiții.
OUG 42/2019 a fost publicată în iunie în Monitorul Oficial. „Se stabilește un mecanism care să asigure susţinerea financiară a programului cultural (…) Pentru implementarea programului «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021» s-au alocat credite de angajament, pentru perioada 2019-2022, în cuantum de 52,9 milioane de lei (…) Finanţarea nerambursabilă a programului se asigură anual pe baza unui contract de finanțare încheiat între Ministerul Culturii și Identității Naţionale și Asociația «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii». Alocările anuale destinate acestui program se stabilesc în limita sumelor aprobate în bugetul ministerului”, scrie în OUG.
S-a votat și legea care aprobă OUG
Luni, 14 octombrie, după patru luni, de Camera Deputaților a trecut, în procedură de urgență și în calitate de cameră decizională, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 42/2019. „Acest act normativ se referă la stabilirea unor măsuri organizatorice și financiare pentru susținerea desfășurării programului cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021. Se are în vedere instituirea unui mecanism care să asigure susținerea financiară a programului cultural, atât în ceea ce privește finanțarea nerambursabilă alocată de guvern, cât și cea alocată de autoritățile locale”, a explicat, de la tribuna CD, secretarul de stat din Ministerul Culturii, Ion-Ardeal Ieremia.
Proiectele din dosarul de candidatură al TM2021, finanțate prioritar
Legea a corectat o scăpare din OUG. Articolul 7, alineatul 1, al acesteia prevede că „finanţările nerambursabile se acordă pe bază de contracte încheiate între Asociaţie şi beneficiari, în urma unei proceduri de selecţie derulate de către aceasta”. Dosarul de candidatură cu care Timișoara a câștigat titlul în 2016 cuprinde însă unele proiecte care trebuie finanțate. În aceste condiții, în urma unui amendament depus de Alfred Simonis (PSD), la același articol a fost introdus un nou alineat.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (1), Asociaţia acordă, cu prioritate, finanţare nerambursabilă, beneficiarilor ale căror proiecte au fost cuprinse în dosarul de candidatură (…) În conformitate cu dosarul de candidatură, Asociaţia va putea desfăşura, în direct sau în parteneriat, proiecte de promovare turistică internă şi internaţională a programului «Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021». Practic, „această dispoziţie are ca scop implementarea cu celeritate a proiectelor şi acţiunilor supuse analizei juriului de experţi şi pe baza cărora oraşul Timişoara a fost nominalizat la titlul «Capitală Europeană a Culturii în anul 2021»”.
Bani pentru filarmonică și încă un cinema
OUG a fost completată, de asemenea, cu un alt amendament, depus în comun de parlamentarii de Timiș ai PSD, PNL și Pro România. Acesta prevede adăugarea a încă două poziții la lista investițiilor în infrastructura culturală a Timișoarei. Astfel, inițial, de la guvern ar fi trebuit să vină bani pentru:
- Refuncţionalizare clădire din funcţiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcţiunea de spaţiu multicultural – clădirea de pe strada Mărășești – 11,5 milioane de lei
- Reabilitare termică şi reamenajare parţială nivel parter corpuri A1, A2 şi B ale Palatului Culturii Timişoara – 5,8 milioane de lei
- Reabilitare Cinematograf Victoria Timişoara – 4,6 milioane de lei
- Reabilitarea clădirii din Piaţa Libertăţii nr. 3 – sediul central al Bibliotecii Judeţene Timiş „Sorin Titel“ – 8,7 milioane de lei
Ultimele două, investiții, cele adăugate luni, sunt reabilitarea Cinematografului Dacia – 6,3 milioane de lei, respectiv reabilitarea și refuncționalizarea Filarmonicii Banatul – 77,5 milioane de lei. Duminică, la lansarea candidaturii lui Klaus Iohannis, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a anunțat că viitorul guvern liberal va susține puternic proiectul TM2021. Acum are și cadrul 100% legal să facă asta, după – și dacă – va fi învestit. Lucru perfect valabil, de altfel, pentru orice guvern care va urma la Palatul Victoria.