Fostul consultant Chris Torch, despre TM2021: Merge spre dezastru, dar poate fi salvat

torch

TM2021 se îndreaptă spre un dezastru, dar proiectul poate fi salvat. Nu de asociație, nu de președintele Consiliului Director care își asumă lucruri la care nu se pricepe. Ci de comunitatea de creatori de artă din oraș. O spune, fără menajamente, fostul consultant artistic al TM2021. Chris Torch face public, în premieră, și programul artistic, așa cum era el „desenat” în vara lui 2019.

Proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021 continuă să plutească într-o ceață întreținută constant de cei care ar trebui să-l deschidă către public. De fapt, către cei cărora li se adresează. Luptele interne între președintele Consiliului Director, Horațiu Rada, și directorul executiv Simona Neumann nu au cum să aibă vreun rezultat pozitiv. Ba din contră, ele se răsfrâng asupra oamenilor care ar trebui să nu aibă altă treabă decât să facă să devină realitate un program care, în teorie, există demult.

Chris Torch, până în vara trecută, consultant artistic al TM2021, a decis să facă publică schița programului cultural al TM2021 pentru anii 2020 și 2021. „Ea a fost predată în această formă în momentul în care mi-am încheiat mandatul, în iulie 2019. Acestea sunt proiecte care trebuie păstrate și puse cu prioritate în practică. Ele fie fac parte din dosarul de candidatură, fie s-au dezvoltat pornind de la aceasta, în faza de StartUp 2017-2019”, susține Torch.

Acesta a decis să reacționeze după o declarație recentă – pe care o consideră absurdă – a președintelui Consiliului Director al TM2021. Horațiu Rada a declarat, pentru pressalert.ro, că, în acest moment, urgența este definitivarea echipei, în vederea implementării proiectului, și a programului artistic, „pentru începerea părții de producție care trebuie să fie finalizată până la sfârșitul lunii august”.

Atac direct la președintele Consiliului Director

„Vorbim despre cel care a decimat echipa, a făcut să plece oameni calificați și a recrutat – total netransparent – manageri cu pregătire și experiență internațională foarte slabe sau chiar inexistente. Oameni angajați recent și niciodată anunțați public au fost concediați sau au plecat de bună voie în câteva săptămâni. Între timp, domnul Rada acționează și ca director executiv, și ca director artistic. (…) Vorbim despre cel care a ignorat total independența culturală a Unității Artistice, intervenind în proiect, fără să aibă defel cunoștințe culturale. În realitate, nu cunoaște programul cultural și dosarul de candidatură și nici nu a fost interesat vreodată de acestea”, spune Chris Torch.

Sunteți foarte aproape de o catastrofă, domnule Rada. Se vede foarte bine asta din banii publici alocați, dar și din dorința evidentă și, în egală măsură, superficială de a transforma acest titlu într-un simplu exercițiu de branding personal și al orașului (…) Domnule Rada – există deja un program cultural, pregătit timp de doi ani și jumătate, în așa fel încât să se încadreze în bugetul promis de Comitetul Director din care faceți parte. A lucrat la el o echipă de profesioniști, cei mai mulți dintre ei din Timișoara. Există deja parteneri locali și internaționali care lucrează împreună de trei ani, de multe ori în condiții dificile, păstrându-și mereu demnitatea, în ciuda greutăților de natură economică și administrativă”, mai spune fostul consultant artistic.

Nimic nu e pierdut, totul este aici. Trebuie doar să se vrea

Și totuși, din punctul de vedere al lui Torch, lucrurile nu sunt încă pierdute. Dar asta nu se datorează Asociației TM2021, măcinată constant de conflicte interne și unde fluctuația de personal începe să capete proporții anecdotice. În ultimul an au fost organizate mai multe concursuri de angajare, însă mare parte din cei recrutați au plecat deja. În cazul unora, a durat doar câteva săptămâni. Alții au plecat după ce au aflat că posturile – pe care le ocupaseră prin concurs, cu promisiuni de contracte pe doi sau trei ani – sunt din nou pe piață. Și e cert că niciunul dintre noii membri ai echipei nu a fost vreodată prezentat public. În această perioadă s-a înregistrat o nouă plecare și sunt în derulare alte patru concursuri. Dar nimeni nu a fost anunțat nici ca venit, nici ca plecat. Există și un consultant artistic, unul din Austria, dar e ținut și el la secret.

Este, încă, Timișoara Capitala Europeană a Culturii din 2021? Mai poate fi făcut din toate aceste neajunsuri ceva decent, de calitate, care să conteze? Răspunsul este simplu: da. Actorii culturali ai orașului sunt foarte implicați și creează constant proiecte inovative. Ei și-au testat și depășit de multe ori limitele, realizând lucruri care, probabil, nu s-ar fi petrecut niciodată dacă Timișoara nu ar fi candidat și nu ar fi obținut titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Acești artiști și producători nu vor pleca din oraș. Sunt în derulare proiecte cu parteneri europeni. Există diverse colaborări internaționale, în multe cazuri finanțate cu bani de la UE. Aceste proiecte nu vor dispărea pur și simplu (…) În acest moment critic pentru o Capitală Culturală Europeană care nu se mai regăsește, cetățenii și actorii culturali trebuie să preia controlul și să facă lucrurile să meargă.

Există capacitatea de a face asta (…) Implicarea voastră în munca artistică și în comunitatea din care faceți parte nu trebuie exploatată de un proiect tot mai superficial și subfinanțat, precum TM2021. Cel puțin NU atâta timp când modul de lucru nu se schimbă, nu atâta timp cât domnul Rada continuă să acționeze în modul în care o face și nu atâta timp când oameni care au pus osul la acest proiect continuă să părăsească echipa. (…)

E tot mai clar: numai o reacție puternică a creatorilor de cultură din Timișoara poate recâștiga titlul de Capitală Europeană a Culturii. Nici asociația, nici banii, nici Consiliul Director nu pot face asta. Dar mândria civică poate fi recâștigată”, scrie acum Chris Torch. Vocea lui nu s-a auzit niciodată public și clar cât timp a lucrat la TM2021, iar motivele pot fi găsite – de cei interesați să le caute – în zona conducerii executive.

Titlul nu se retrage, dar premiul ar putea să nu vină

Torch spune că nu se pune problema ca titlul de Capitală Europeană a Culturii să fie retras. Există însă, susține acesta, o altă variantă. „Peste câteva luni, Comisia de monitorizare a UE va face raportul anual. Dincolo de aceste formalități așteaptă, cuminte, suma de 1,5 milioane de euro – premiul pentru «pregătirea extrem de competentă a titlului de Capitală Europeană a Culturii». El se acordă, în urma recomandărilor Comisiei de monitorizare, organizației care a derulat programul pentru Capitala Europeană. Premiul recompensează orașul pentru stabilitate și pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în dosarul de candidatură.

Sub nicio formă, în ultimii trei ani, proiectul Timișoara 2021 nu a fost tratat cu respect de autorități, finanțatori sau lideri politici. Acest proiect a fost constant blocat, sucit, răsucit, reinterpretat și aproape sufocat. Premiul Melina Mercouri – adică 1,5 milioane de euro – ar trebui să revină acelor proiecte care, de-a lungul timpul, au respectat spiritul dosarului de candidatură. Acești bani trebuie să revină actorilor culturali și cetățenilor Timișoarei, nu unor evenimente inventate din scurt, al căror unic scop este să glorifice deopotrivă istoria și liderii actuali”, conchide fostul consultant artistic al TM2021. Întreaga lui declarație o puteți citi aici.

Programul cultural al TM2021 pentru acest an și pentru anul viitor

Powered by People: Deschidere, 22-24 ianuarie 2021 – în lucru de trei ani

Se bazează pe seria „Lumina”: trei piețe publice, trei evenimente separate
Seria Lumina (Libertății 2018, Unirii 2019, Victoriei 2020) pregătește deschiderea oficială a TM2021, când toate cele trei piețe vor găzdui evenimente. Alte evenimente (în interios și la MultipleXity / Muzeul de Tramvaie) se vor adăuga pe măsură ce ne apropiem de deschidere

Seria Lumina – septembrie 2020 – Lumina Victoriei, în Piața Victoriei
Ianuarie 2021 – Powered by People, deschiderea TM2021 și animarea tuturor celor trei piețe centrale
Artistic director: Ovidiu Mihăiță

Memoriile Cetății este, de asemenea, un element care se dezvoltă și pregătește deschiderea oficială. Implică diverse cartiere ale orașului. Biciclete, marșuri, tramvaie.

Dante21
Septembrie / octombrie 2020 – ateliere și Open Call pentru cetățenii orașului – sute de oameni implicați plus spectatcol Teatro delle Albe (urmează să fie selectat)
Apriliw 2021 – ateliere, producție, repetiții pentru Dante2021
August 2021 – repetiție și producție Dante21
Septembrie 2021 – trei săptămâni reprezentații Dante21 (x 12-15)
Parteneri principali: Tribul Artistic, Teatrul Merlin, FITT, Teatrul pentru Tineret, Solidart, Ravenna Festival

Kids21
Aprilie, iunie, septembrie, decembrie 2020 – un eveniment / sezon
Aprilie, iunie, octombrie 2021 și un eveniment final în decembrie 2021. Tema: Viitorul
Parteneri principali: Teatrul Merlin; Timisoara Circus School; Biblioteca Județeană; One Move; many others

Sport21
iunie – august 2020 & 2021
Prima ediție din 2019, în ciuda finanțării venite foarte târziu și insuficientă, a fost promițătoare și a deschis drumul spre 2020-2021.
Parteneri principali: cluburi sportive, școli de dans, săli de fitness

Baroque Re:Loaded
Expoziții pe tema neobarocului și a moștenirii culturale a Timșioare, în context contemporan
Septembrie 2020 – guest performance, „All the Good” by Jan Lauwers/NEEDcompany și pregătiri pentru 2021
Octombrie – decembrie 2020 – expoziție la Muzeul de Artă, curatorul urmează să fie decis
Octombrie – decembrie 2021 – curator Jan Lauwers
Parteneri principali: Muzeul de Artă Timișoara, Teatrul Maghiar de Stat (perfromances); MultipleXity (perfromances la Muzeul de Tramvaie)

Cargo Timisoara – Rimini Protokoll
Toamnă 2020 – Producție
Mai – Octombrie 2021 – turnee / performances – în fiecare zi, 5 zile / săptămână, 20 săptămâni
Parteneri locali: Tribul Artistic (producție?) și sponsor special? (din transport?)

BEGA!
Alt an, altă abordare. În 2020, tot mai aproape de Serbia în 2021.
Partener principal: Plai Cultural Center

Art Encounters
Septembrie – octombrie 2021
Cea mai mare și mai bună ediție a Bienalei de până acum.
Parteneri principali: Fundația Art Encounters și Fundația Triade

Memoriile Cetății
Septembrie 2020 & 2021
între 8 și 10 cartiere vor prinde viață timp de două săptămâni: artă stradală și instalații artistice, create pe plan local, de artiști locali. Vor fi implicați și artiști din Serbia și Ungaria.

European Echoes – ConsulArt
Octombrie 2020 and Octombrie 2021
Colaborări cu diversele consulate din Timișoara. Arte vizuale, fotografie și instalație de artă.
2020 – 5-8 expoziții
2021 – expoziții simultane la mai multe consulate.
Partener principal: Diplomatic Art

Teatrul ca Rezistență
2020 – documentare, 3 fanzine și trei expoziții / performace-uri pop-up
2021 – 3 fanzine și o expoziție de mari dimensiuni, preferabil la Muzeul Revoluției
Parteneri principali: Cristina Modreanu și Auăleu
în colaborare cu EU project Heritage Contact Zones

Impulse Summer
2020 și 2021
Parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara

Impulse Fabric
2020 și 2021
Parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara

Moving Fireplaces
2020 – 4-5 sate din Banat, un festival
2021 – un festival mare, care să conecteze mai multe sate, reflectat în centrul Timișoarei
Partener principal: Prin Banat

MultipleXity
Negocieri în derulare
Va fi la Muzeul de Tramvaie și la fostele ateliere ale societății de transport. Încă nu are nici măcar proiect.
TM2021 coordonator: Dan Bugariu
Din cauza întârzierilor în finanțare, multe lucruri nu s-au concretizat niciodată
Partener principal: Primăria Timișoara și un grup independent de acționari

La Pas (Slowing Down)
2020 și 2021 – festival de mari dimensiuni, tonete de mâncare / informative vor fi folosite pe durata întregului an 2021; evenimente „verzi”, programe educaționale în școli
Partener principal: CRIES

Spotlight Heritage
Urmează negocieri după ediția 2019
Parteneri principali: Muzeul Național al Banatului și UPT

City Voices
Urmează negocieri după ediția 2019
Partener principal: Teatrul Național Timișoara

Fluid Views
accent pe comunitate LBGT+
Partener principal: Identity.Education

Breathing Spaces
urmează negocieri (with Bogdan Cotîrță)
Partener principal: Ordinul Arhitecților – Filiala Timiș

Invisible//Visible
inițial pe tema comunității
urmează negocieri după 2019

Light Search
urmează negocieri în 2019
Partener principal: Filarmonica Banatul – în cooperare with EU project MOST?

Addictive Lights
urmează negocieri în 2019 – nici un eveniment programat în 2019, deși Ministerul Culturii a alocat bani
Partener principal: Simultan Festival

About Post Author