TM2021 rămâne pe vechiul statut, a decis instanța. Primarul Timișoarei nu mai taie și spânzură

Timișoara 2023

foto: Arhivă

AGA de la Asociația TM2021, întrunită la finele lunii iulie, nu a fost legală. În cazul hotărârii care a modificat statutul s-a constatat „nulitatea absolută”, așa că primarul Timișoarei nu mai are puteri depline în asociație.

„Admite cererea. Constată nulitatea absolută a convocării adunării generale a Asociatiei Timisoara 2021 Capitală Europeană a Culturii din data de 22.07.2020, precum și a Hotărârii AGA a Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii din data de 31.07.2020”, sună motivarea instanței, în cazul acțiunii intentate de Gabriela Ciuga împotriva TM2021. Sentința poate fi atacată cu apel în 30 de zile.

Ce înseamnă asta? Simplu: că statutul TM2021 rămâne neschimbat. În 31 iulie, adunarea generală a asociației a adoptat, în prezența a doar aproximativ 30 de membri, un nou statut care dădea puteri sporite primarului Timișoarei. Aceasta a fost dorința fostului edil-șef Nicolae Robu, care dorea ca primăria să poată lua singură deciziile în asociației, din postura de principal finanțator.

Primarul numea și demitea directorul

S-a decis atunci, printre altele, că „Municipiul Timișoara, prin primar sau prin reprezentantul său, poate bloca, prin exercitarea unui drept de veto, orice hotărâre a AGA, dacă respectiva hotărâre implică fonduri bănești puse la dispoziția asociației din bugetul Municipiului Timișoara”. De asemenea, directorul executiv al TM2021 putea fi numit de primar, care îl și putea revoca din funcție din proprie inițiativă, nu doar la propunerea AGA. Numărul de membri din consiliul director creștea de la 8 la 10, iar directorul executiv devenea membru de drept al CD.

Chiar și rămasă pe vechiul statut, situația TM2021 este încâlcită în continuare. Asociația nu mai are, de astă vară, consiliul director funcțional și oricum există, deși nefuncțional, și un centru de proiecte culturale al municipalității, al cărui obiect de activitate este tot Capitala Culturală.

Ar mai trebui spus că ședința AGA declarată nulă acum de instanță a fost convocată de TM2021, „în urma împuternicirii de către primarul Nicolae Robu, Președinte Onorific al Asociației”. Acum, asociația trebuie să-i plătească Gabrielei Ciuga și 1.600 de lei cheltuieli de judecată.

About Post Author