Terenul viran din Bucovina: terenuri de sport și spații verzi vs. creșă. Ce spun oamenii / FOTO

Locuitorii din zonă vor terenuri de sport și parc, primăria vrea să mai „trântească” o clădire între blocuri. Este vorba despre terenul de 1,5 hectare din zona Bucovina, pentru care viceprimarul Ruben Lațcău căuta voluntari. Între timp, se amenajează într-un colț o parcare, iar utilajele au ajuns exact sub ferestrele oamenilor.

bucovina

Vara trecută, Primăria Timișoara a câștigat în instanță un teren de 1,5 hectare în cartierul Bucovina. Este vorba de o parcelă aflată între străzile Ion Inculeț, Constantin Stere și Învățătorului. PMT chema atunci oamenii să spună ce vor să fie amenajat acolo. Între timp, s-a schimbat administrația, iar cea actuală pare să vrea altceva.

„Primăria va face, la un moment dat, un parc acolo. Am început să amenajăm o parcare, ne gândim și la o creșă sau la o grădiniță, dar sunt lucruri de viitor”, spunea viceprimarul Ruben Lațcău. Acesta amintea chiar că ar fi frumos ca spațiul să fie amenajat cu voluntari. „Să tundem iarba, să punem sau sau să construim cu locuitorii mobilier temporar, să nu facem alei din asfalt și din celebrele borduri, să avem alei naturale de pământ sau eventual să construim ceva alei temporare”, completa Lațcău.

„Ne-a ascultat, dar vrea creșă”

Oamenii din zonă însă nu sunt prea încântați de ideea unor noi construcții. Viceprimarul Ruben Lațcău a trecut pe acolo de câteva ori și au discutat cu el. „Ne-a ascultat, dar ne-a informat că ar dori să construiască și o creșă, chiar dacă se va face încă una la Balta Verde și una pe Grigore Alexandrescu (…) Majoritatea celor care locuim aici dorim să avem terenuri de sport, piste de biciclete pentru cei mici, un parc de recreere și un parc pentru dezvoltarea calităților motrice. Chestii de cățărat, de mers pentru echilibru… I-am spus aceste lucruri și viceprimarului Ruben Lațcău, a spus că va lua în calcul probabil, dar el merge foarte mult pe ideea de creșă”, spune unul dintre locuitorii din zonă cu care am discutat.

Potrivit acestuia, necesitatea unor terenuri de sport și a unui parc, care să-l completeze pe cel existent, dar deja prea mic pentru nevoile zonei, a rezultat și din consultarea inițiată anul trecut, de fosta administrație.

„Copiii noștri nu mai știu să alerge”

„Am făcut un fel de referendum, în care majoritatea locuitorilor am «hotărât» această bază sportivă. Deși au fost și alții care au cerut să fie o parcare, o piață, diverse chestii… deci a fost un vot liber. Am avut cutii poștale la punctul termic sau am putut să scrie opțiunile noastre pe o adresă de mail”, susține omul.

„Terenul acesta de sport ar fi mai mult decât util pentru copii, mai ales în condițiile în care școlile sunt închise (…) Noi, majoritatea, așa am crescut, în curtea școlii. Cu porțile deschise, după ore, acolo am bătut mingea. Acolo au venit profesori de sport și au ales arie de selecție pentru sport. Zeci de ani au avut de unde să selecteze. Copiii noștri nu mai știu să alerge. Creștem o generație care va fi, clar, statistic dovedit, mai bolnavă decât generația părinților”, ne spune un alt locuitor din zonă.

Parcare cu 88 de locuri

Între timp, actuala administrație s-a apucat de amenajat parcarea pe care o propunea și fosta conducere a PMT. S-a intrat cu utilajele și s-a distrus o parte din spațiul verde de lângă blocuri. „săpăturile” au ajuns până sub geamurile oamenilor.

„Ne chinuim de minimum 20 de ani să refacem acea parcare. Au început s-o facă. Au distrus puțin spațiu verde la blocuri, au mutat și niște nuci. Așteptăm să vedem, probabil într-o lună va fi finalizată. Era degradată și era un mare pericol nu doar pentru mașini, ci și pentru noi, ca să ajungem la mașini”, ne spune unul dintre ei.

Potrivit PMT, vor fi plantați zeci de arbori la finele lucrărilor. Nu e prea clar unde, având în vedere „geografia” locului.

„Am făcut o soluție de amenajare care a ținut cont de arborii existenți, au fost transplantați și relocați cinci copaci, mulți au fost păstrați in situ și aproximativ 40 de arbori noi vor fi plantați. În total vom amenaja 88 de locuri de parcare, 5 pentru persoane cu handicap. Trotuarele vor fi cu dale, nu cu asfalt, ca în alte amenajări de acest gen făcute în trecut, pentru ca zona să nu se supraîncălzească. Trecerile de pietoni vor fi supraînățate pentru a limita viteza mașinilor în parcare”, spune Bogdan Marta, purtătorul de cuvânt al PMT.

Lucrările, executate de SDM, au început de aproximativ două săptămâni.

„E pentru cei mici, pentru a avea o viață cât de cât sănătoasă”

Dacă parcarea e necesară și oamenii sunt cât de cât dispuși să suporte și distrugerile de spațiu verde, în ceea ce privește terenul de 1,5 hectare, momentan pârloagă, o nouă construcție nu e deloc bine văzută.

„Chiar dacă a fost campanie electorală când s-a prezentat acest proiect, noi îl vrem. Nu are legătură cu politica. Este ceva real, este o dorință a noastră, este pentru cei mici, pentru a avea o viață cât de cât sănătoasă, pentru a-i învăța din nou să facă diverse sporturi, să învețe să meargă cu bicicleta. Ăsta este scopul nostru”, conchide unul dintre interlocutorii noștri.

Potrivit panoului amplasat de fosta administrație, în zona dinspre str. Ion Inculeț se propunea amenajarea a două terenuri multifuncționale de sport. De asemenea, erau propuse un loc de joacă pentru preșcolari și unul pentru școlari.

Întrebați dacă ar fi de acord să lucreze ca voluntari la amenajarea zonei, oamenii conchid sincer: „Ne-am putea mobiliza ca voluntari. Cum să spun, noi putem face și chestia asta, dar grosul trebuie să-l facă primăria, până una-alta. Că de aia există tot felul de direcții”.

About Post Author