De la înțelepțire, la smerenie. Nicolae Robu și Alfred Simonis și-au depus candidaturile

Nicolae Robu

Candidații PSD și PNL au depus, vineri, listele de semnături la birourile electorale județean, respectiv municipal. Alfred Simonis marșează pe tema investițiilor guvernamentale în Timiș și Timișoara, iar Nicolae Robu insistă pe ideea că doar după ce va redeveni primar, Timișoara va fi „orașul în care să-ți fie drag să trăiești”.

Alianța PSD – PNL a decis să intre în weekendul de Florii liniștită, depunând candidaturile la CJ Timiș și Primăria Timișoara. Alaiul de partid – de partide, de fapt – a urmat modelul consacrat și în ciclurile electorale anterioare: oameni mulți, cu zâmbete largi pe chipuri, să arate forță și încredere în victorie. Ca la carte.

Și totuși, întrebați, la Biroul electoral municipal, cum stau în sondaje, fiindcă prin spațiul public s-ar spune că situația nu-i prea roz, liberalii care, teoretic, sunt vioara întâi la Timișoara în această alianță, spun că… nu spun nimic. „Oricum nu v-am spune. Sondajele le fac partidele pentru ele, nu ca să se laude. Cine se laudă înseamnă că stă prost”, susține Vasile Blaga, șeful interimar al PNL Timiș.

„Depinde în care spațiu public se vorbește. În spațiile publice în care mă mișc eu, se spune altceva. Dar oricum, și când vom avea sondaje, nu facem cunoscute rezultatele, pentru că suntem într-o bătălie în plină desfășurare (…) În 2020 nu am avut niciun sondaj. Tot timpul s-a spus asta, că eu făceam sondaje pe Facebook. Dar am destulă minte încât niciodată nu am pretins că sondajele de pe Facebook sunt relevante. Doar am precizat de fiecare dată lucrul acesta. Ne dă informații și un sondaj Facebook despre acel segment care din proprie inițiativă se exprimă acolo. Atâta tot, dar nu au niciun suport științific”, explică Robu.

Robu: Să facem din nou orașul să palpite

Și totuși… când a fost vorba de motivarea alegerii sale drept candidat la PMT, PNL Timiș – e drept că prin vocea fostului președinte Alin Nica – transmitea că Nicolae Robu e, de departe, primul în sondaje. Altfel, Robu vrea al treilea mandat de primar și susține că, în anii în care a stat pe tușă după înfrângerea din 2020, s-a schimbat enorm. Pare, de altfel, leitmotivul campaniei sale de până acum.

„Mi-am depus candidatura cu hotărârea fermă ca, înțelepțit după înfrângerea din 2020, împreună cu echipa, cu suportul timișorenilor iubitori de Timișoara, să scoatem orașul din declinul pe care l-a cunoscut, în care a fost aruncat în ultimii ani. Să facem orașul din nou să palpite o viață sănătoasă, cu un puls sănătos. Timișoara să redevină orașul florilor, al afacerilor prospere și a locurilor de muncă bune și stabile, orașul în care să îți fie drag să trăiești”, a declarat Robu.

„Opțiunea mea de viceprimar numărul 1 este pentru Dan Diaconu. Al doilea post de viceprimar va reveni unui coleg desemnat de PSD. Sunt oameni valoroși, eu îi agreez. Cine spune PSD că e cel mai potrivit va fi acceptat de mine, ca să fie lucrurile foarte clare”, a completat acesta.

Iată lista cu care Alianța PNL – PSD vrea să câștige 15 din cele 27 de locuri de consilier local: Dan Diaconu, Sorin Ionescu, Cosmin Tabără, Simion Moșiu, Andra Lăpădatu, Adrian Lulciuc, Ioan Szatmari, Lorenzo Barabas, Silvia Chițac, Roxana Iliescu, Alin Bătrîn, Răzvan Barta, Ștefan Sandu, Ovidiu Găină, Ioan Mateuț, Mihaela Valcovici, Geanny Marinică, Olimpia Oprea, Silviu Sofronie, Gheorghe Peti, Lucian Căldăraru.

Simonis: Avem nevoie de o nouă abordare

Alfred Simonis pare să fi găsit și el un cuvânt preferat: smerenie. L-a invocat și când a vorbit despre ședința de la Timișoara a guvernului, îl invocă și acum.

„Privim cu smerenie, dar cu încredere ziua de 9 iunie, pentru că Timișul are nevoie de o schimbare, de o nouă abordare în raport cu guvernul și cu România. Timișul a fost prea mult timp ocolit de marile investiții guvernamentale în acești 30 și ceva de ani, de asemenea și Timișoara. Împreună cu formula guvernamentală care funcționează de doi ani și jumătate, am reușit atragerea unor investiții majore în județul Timiș. Sunt investiții de câteva miliarde de euro în diferite etape și stadii de derulare, dar nu ne oprim aici”, a declarat șful PSD Timiș.

Lista propusă de alianță la CJ este următoarea: Alexandru Iovescu, Marin Popescu, Aura Danielescu, Mihaela Calescu, Radu Țoancă, Lucian Blaga, Gabriela Popovici, Marcel Avram, Alexander Degianski, Ciprian Bogdan, Ioan Szatmari, Nicolae Bitea, Cristian Hațegan, Alin Popoviciu, Luminița Țundrea, Andrei Cotețiu, Mihaela Șora, Cosmin Costa, Claudiu Baiaș, Ioan Lazăr.

La poza de final, de după depunerea candidaturilor de la Timișoara, undeva în colțul acesteia, apare și figura viceprimarului Ruben Lațcău. „Nu l-am observat. Nici nu mă preocupă. E un cetățean liber, e și viceprimar pe deasupra. Nicio problemă. Poate să fie oriunde unde permite legea. Pe mine nu mă deranjează nimic”, a conchis Nicolae Robu.

About Post Author