Primarul Fritz anunță noua organigramă: Au trecut șase luni, vom putea să facem și angajări

organigramă

O nouă organigramă, cât de curând, la Primăria Timișoara. Cu tot cu o nouă instituție, care va include și serviciul pentru care, chiar în aceste zile, este organizat concurs de director. Primarul Dominic Fritz spune că singurul scop este eficientizarea activității administrației locale și explică sistemul hibrd în care funcționează aceasta în prezent.

Organigrama PMT votstă în luna iunie 2021 este suspendată definitiv printr-o decizie din octombrie a instanței. La acea vreme, reprezentanții PMT explicau, pentru stiridetimisoara.ro, că „pe vechea organigramă au rămas pe posturi 39 angajați, dintre care, în cursul lunilor august, septembrie și octombrie, cinci și-au încetat raportul de serviciu. Astfel că, în prezent, 34 de angajați își desfășoară activitatea pe vechea organigramă, iar 511 pe noua organigramă”.

Municipalitatea a solicitat explicații de la Tribunalul Timiș, asupra modului în care trebuie aplicată sentința definitivă, dar n-a avut câștig de cauză. Între timp, a organizat un concurs de angajare pentru peste 20 de posturi, însă acesta a fost suspendat aproape în timp ce trebuia să aibă loc.

Fritz explică structura-hibrid a PMT

Juriștii PMT ceruseră practic să li se explice dacă, suspendarea HCL 237 / 2021 și a actelor administrative emise în baza acesteia se aplică numai asupra angajaților care au acționat în instanță instituția sau și asupra întregului aparat de specialitate. Solicitarea le-a fost respinsă, dar primarul Dominic Fritz e convins că a rezolvat dilema și fără ajutor de la tribunal.

„Pe baza acestei noi organigrame eu am emis aproape 400 de dispoziții prin care am numit oameni în noua lor funcție. Aceste dispoziții sunt în vigoare, au produs efecte și deci acești oameni au fost mutați. În același timp m-au dat în judecată un pic peste 30 de funcționari cărora nu le-a plăcut faptul că unele compartimente de-ale lor au fost desființate, direcții, am restructurat primăria (…) M-au dat în judecată acești 30 de oameni, au mers în instanță, iar instanța a zis «Haideți, până când vedem mai mult dacă a fost bine făcut, dacă nu, suspendăm executarea acestui HCL plus cele 30 dispoziții contestate».

Deci oamenii care au mers în instanță momentan nu am voie să-i mut în noul lor de muncă, s-au întors pe vechiul lor post. În plus, nu am voie să pun în executare mai departe această organigramă, nu pot să fac alte mutări, nu pot să fac concursuri pe posturi vacante pe organigrama aceasta suspendată. Dar toți oamenii care au fost mutați pe posturile lor, aproape 400 de oameni, lucrează acum pe posturile astea. A produs efecte și asta este”, a explicat edilul, într-o emisiune la Tele Europa Nova..

„Vom crea o nouă instituție”

Ce urmează? „Voi propune CL o nouă reorganizare. Au trecut șase luni, putem să facem asta la șase luni. Cu această ocazie vom crea și o nouă instituție, administrația pentru sănătate și educație, în care vom comasa toate responsabilitățile, și ale primăriei, și ale instituțiilor din subordine pentru sănătate și educație. De exemplu, serviciul creșe, Serviciul Asistență Medicală Școlară, dar și investiții în școli, managementul spitalelor, tot va fi în această instituție. Vom face niște economii de posturi acolo, tocmai pentru că acum avem pentru fiecare instituție și contabil separat și așa mai departe”, a declarat Fritz, pentru aceeași sursă.

Chiar joi, 20 ianuarie, PMT a dat drumul unui concurs de director la Serviciul de asistență medicală școlară, structură care ar urma să fie integrată în noua instituție.

„Cu această organigramă sper că vom merge mai departe, vom putea să facem și angajări (…) Este o situație destul de dificilă de care trebuie să scăpăm. Un lucru este clar: nu voi face rabat la restructurarea primăriei, la reforme, și nu voi face rabat să cer de la funcționari performanță”, a conchis Dominic Fritz.

Organigrama din cauza căreia a pornit întreg scandalul a fost prezentată presei, schematic, într-o vineri și, peste patru zile, a fost pusă la vot în CL. Sindicatul din PMT, cel care a inițiat toate acțiunile ulterioare în instanță, a solicitat atunci dezbatere publică, dar s-a considerat că aceasta nu este necesară.