Prima maternitate publică ridicată de la 0 în ultimii 50 de ani în Timișoara e gata. Când va fi deschisă / FOTO

maternitate

Clădirea noii Maternități Bega, investiție derulată cu fonduri europene, a fost recepționată luni. Va mai dura circa două luni și jumătate până când vor fi obținute toate autorizațiile. Totul a costat aproximativ 20 de milioane de euro.

Noua maternitate, ridicată exact lângă Casa Austria. va avea o secție ATI, un bloc operator, săli de naștere și camere de gardă, precum și compartimente de prematuri, fertilizare in vitro, obstetric patologică, ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și de spitalizare de zi. La fiecare etaj sunt spații pentru însoțitori și vizitatori. La ultimul etaj sunt compartimentul de terapie intensivă cu o capacitate de 6 paturi și blocul operator.

„Sănătatea a fost o prioritate a viziunii mele de dezvoltare a județului. Am conturat în jurul Spitalului Județean Timișoara un adevărat hub medical care va deservi cetățenii la standarde europene. Maternitatea constituie o premieră medicală extrem de importantă, fiind singura maternitate publică din Timișoara construită în ultimii 50 de ani. Este un exemplu de proiect european de succes dus la bun sfârșit de Consiliul Județean Timiș. Va fi singurul spital de stat care va pune la dispoziția beneficiarilor proceduri de fertilizare in vitro”, spune președintele CJ, Alin Nica. Acesta a mulțumit și administrației anterioare, condusă de Călin Dobra (PSD): contractul a fost semnat în 2019.

„Aici vor avea siguranța îngrijirilor”

„Este o o schimbare radicală. Practic, pe lângă faptul că avem maternitate aici, aproape de celelalte facilități medicale ale spitalului care sunt necesare de multe ori, de la imagistică, CT, RMN, laborator, servicii de dializă etc, avem o infrastructură nouă, modernă, la standardele actuale, care toate vor contribui la creșterea semnificativă a calității îngrijirilor medicale. Cred că adresabilitatea către noua clădire a maternității va crește foarte, foarte mult.

Știm că în ceea ce privește nașterile există o tendință destul de importantă de a apela la servicii private pentru cei care, desigur, își permit (…) Dar să nu uităm că totuși acești oameni sunt preocupați de faptul că dacă ceva nu va merge bine, sunt probleme cu mama sau cu nou-născutul, e cu o prematuritate severă, e cu o formă foarte critică de suferință, vor fi nevoiți să apeleze la spitalul public și acest lucru întotdeauna preocupă oamenii. Iată că aici vor avea siguranța îngrijirilor”, a declarat, la rândul lui, medicul Dorel Săndesc, directorul SCJUT.

În prezent sunt în derulare etapele aferente obținerii autorizației de funcționare a noii maternități.

Când va putea fi deschisă aceasta efectiv ne-a spus tot dr. Săndesc: „După ce Consiliul Județean va face intabularea clădirii, noi, ca spital, o să o preluăm și vom face ce formalitățile legale necesare, autorizațiile de la ISU, de la Mediu, de la DSP, după care vom putea să începem activitatea. În paralel ne pregătim, avem întâlniri periodice, avem vizite ale echipelor medicale de la Maternitatea Bega, pentru a cunoaște cât mai bine noul loc de muncă. Sperăm, ideal, ar fi să începem la 1 iunie, de Ziua Copilului. Vom face tot ce putem să reușim să finalizăm până atunci, dacă nu undeva în luna iunie, trebuie obligatoriu, adică musai să o facem, să începem activitatea aici”.

***

Proiectul „Copii dincolo de frontiere – conectarea serviciilor medicale din domeniul obstetrică – ginecologie și neonatologie dintre Spitalul Clinic Județean de Urgență «Pius Brînzeu» și Clinica de pediatrie din Szeged” a fost finanțat din mai multe surse: finanțare nerambursabilă FEDR: 10,28 milioane euro, contribuție proprie CJ Timiș pentru cheltuieli neeligibile: 7,5 milioane euro, cofinanţare de la bugetul de stat: 1,5 milioane euro.

About Post Author