Pregătiri de Timpark. Se va putea parca cu plată în curtea Primăriei Timișoara

timpark

foto: Arhivă

Noul regulament Timpark intră în vigoare de la finele lunii martie. Apar abonamente noi, iar parcarea de la Primăria Timișoara va fi accesibilă oricui, la tarif de zonă verde. În plus, vor reintra în circuitul public zeci de locuri de parcare rezervate pentru licee și instanțe.

Din 31 martie, șoferii care vor parca oriunde în oraș vor fi nevoiți să plătească. De la acea dată, vor fi două tipuri de locuri de parcare: unele destinate uzului general, evidențiate prin marcaje de culoarea albă, respectiv unele mixte (uz general + uz rezidențial), cu marcaje de culoarea albastră.

Vor fi patru zone tarifare, după cum urmează:

  • Zona Verde (0) – 757 de locuri de parcare, și orar de funcționare: luni-vineri, orele 8-20 cu taxă, orele 20-8 gratuit; sâmbăta, orele 8-17 cu taxă, duminica și în sărbătorile legale gratuit
  • Zona Roșie (I) – 2.669 de locuri de parcare, orar de funcționare: luni-vineri, orele 8-20 cu taxă, orele 20-8, sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale gratuit
  • Zona galbenă (II) – 9.444 de locuri de parcare, orar de funcționare: luni-vineri, orele 8-20 cu taxă, orele 20-8, sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale gratuit
  • Zona Albastră (III) – 7.310 locuri de parcare, orar de funcționare: luni-vineri, orele 8-20 cu taxă, orele 20-8, sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale gratuit

Lucrezi în centru? Abonamentul de zonă roșie e soluția

Pe locurile de parcare mixte se poate parca de luni, ora 8, până vineri, ora 20. Există însă anumite condiții. Între orele 8 și 17 pot parca aici șoferii care au abonamente pentru zona respectivă, dar și cei care au abonamente de tip rezident. După ora 17, pot parca exclusiv șoferii care au abonamente de tip Rezident, compatibile cu subzona în care se regăsesc aceste locuri de parcare. Foarte important însă: un abonament de tip Rezident nu rezervă un anumit loc de parcare.

În zona verde nu pot fi cumpărate abonamente, iar plata se face la oră, tariful crescând de la 4 lei / oră, până la 7 lei / oră. Viceprimarul Ruben Lațcău spune că oamenii care lucrează în centrul orașului își pot face abonamente pentru zona roșie. „Cei care lucrează în zona centrală și vin cu mașinile la serviciu își pot face abonamente în zona roșie. Nu am să parchez pe Carol Telbisz, dar pot să parchez lângă Liceul Ungureanu (…) Așteptarea ca un regulament să rezolve o criză a locurilor de parcare, deși o înțeleg, este nerealistă (…) Ceea ce face acest regulament nu este să rezolve toate problemele, ci să rezolve o parte din ele și să creeze un cadru în care, etapizat, acest regulament să poată fi îmbunătățit și extins”, explică acesta.

Școlile și instanțele, mai puține locuri rezervate în noul Timpark

Vor reveni însă în circuitul Timpark mai multe locuri de parcare, rezervate în prezent pentru anumite instituții. Este vorba, spune Lațcău, despre trei licee care au rezervate, în total, în jur de 150 de locuri. Și în Piața Vlad Țepeș, unde în prezent pot parca doar mașinile celor care lucrează în Palatul Dicasterial, se vor schimba puțin lucrurile.

„Sunt trei licee în zona centrală care au de la 50 de locuri de parcare în sus rezervate. Unul în zona Pieței Mărăști și alte două pe bd. CD Loga. Astfel de situații nu vor mai exista. Vor avea un număr de locuri de parcare rezonabil. Asta înseamnă sub cinci. Primăria are cinci locuri de parcare rezervate în parcarea ei (…) În momentul în care PMT, care administrează parcările din oraș, are cinci locuri rezervate, cred că și celelalte instituții trebuie să fie rezonabile în solicitările pe care le au. Sunt și situații excepționale, pe care nu putem să le tratăm altfel, cum e legat de tribunal, de parchete, de poliție (…) le vom oferi locuri de parcare. O parte din locurile din Piața Vlad Țepeș vor rămâne rezervate, dar regula este nu mai mult de 20% din locuri”, a declarat viceprimarul.

Primăria va avea doar cinci locuri

Și parcarea din curtea primăriei va deveni publică, iar șoferii vor plăti aici tarif de zonă verde. „Nu se poate să existe două ranguri de cetățeni, unii cu drepturi speciale pentru că lucrează la stat și alții cu drepturi normale, pentru că nu lucrează la stat (…) Vom fi rezonabili și vom înțelege că, prin lege, aceste instituții au aceste drepturi (…) Dar nu vom mai ajunge nici în situația că, dacă ești angajat la primărie, ai loc de parcare asigurat. Vreau să eliminăm categoriile astea de cetățeni speciali.

Parcarea din spatele primăriei va fi în zona verde Timpark, cu excepția locurilor rezervate pentru primar, viceprimari, administrator public și, cred, secretar (…) Am să-i rog pe colegii noștri din instituțiile publice să fie rezonabili în cererile și așteptările pe care le au. (…) Zona roșie este aglomerată și în momentul de față, dar automat vom câștiga niște locuri… 100 de locuri vom câștiga doar din această eliminare de locuri speciale rezervate”, mai spune Ruben Lațcău.

About Post Author