Abonamentul Rezident, noutatea Timpark în cartiere. Atenție: nu garantează loc de parcare

timpark

Timpark începe să vândă de luni, 21 martie, abonamentele de tip Rezident. Acestea sunt o premieră, nu garantează un loc de parcare și nu pot fi cumpărate decât de cei care au domiciliul sau rezidența oficială în Timișoara. Cum va muta cineva, la propriu, o mașină parcată pe un loc care nu e rezervat vom afla din 31 martie.

Din 31 martie, de când intră în vigoare noul regulament Timpark, la Timișoara apare un nou tip de locuri de parcare: cele de tip mixt. De luni până vineri, între orele 8 și 17, pe aceste locuri pot parca aici șoferii care au abonamente pentru zona respectivă, dar și cei care au abonamente de tip Rezident. După ora 17, pot parca exclusiv șoferii care au abonamente Rezident, compatibile cu subzona respectivă. Foarte important însă: un abonament de tip Rezident nu rezervă locul de parcare.

Altfel spus, în zonele în care străzile sunt „prinse” în sistemul Timpark, după ora 17, nu ar putea parca decât cei care dețin abonamente Rezident. Abonamentele de acest tip au prețuri cuprinse între 70 și 110 lei / an, în funcție de zona în care se află strada.

Stimulent ca să-ți faci buletin de Timișoara

Abonamentele de acest fel nu pot fi cumpărate decât de cei care locuiesc oficial în Timișoara. Viceprimarul Ruben Lațcău susține că nu există limită de mașini per locuință și nici nu contează dacă este mașina personală sau de serviciu.

„Ca să-ți iei un abonament rezidențial ai nevoie fie să ai flotant, fie să ai domiciliul. Nu contează dacă mașina este înmatriculată pe tine, dacă este mașina personală sau de serviciu, dacă este mașina soției, dacă sunt două mașini. Nu există limitări de mașini pe apartament, dar condiția este să ai fie buletin, fie rezidență, flotant. Facem acest lucru tocmai ca să stimulăm și să încurajăm, să ajutăm, de fapt, locatarii, cei care locuiesc în acea zonă, și în același timp să stimulăm o parte din cei care locuiesc în Timișoara de foarte mulți ani, care nu au nici buletin, nici flotant, să își facă buletinul (…) Cred că toți avem prieteni, cunoscuți, care locuiesc aici de 10-20 de ani, poate și mai mult, și nu și-au făcut niciodată buletin”, explică Lațcău.

Lațcău: Sunt situații și situații

Viceprimarul spune că nu poate fi garantat un loc de parcare plătitorului de abonament de acest tip. Posesorul acestuia va putea parca oriunde în zonă, nu într-un anumit punct. Cum vor fi evitate potențialele disensiuni între cei care își lasă mașinile după ora 17, deși nu au dreptul, și cei cu abonamente Rezident?

„În funcție de situație, vom vedea unde sunt astfel de probleme. În momentul de față, nu putem să garantăm, și asta este o realitate. În multe cartiere sunt foarte multe blocuri construite. De exemplu, în Circumvalațiunii, avem undeva la 30.000 de locuitori. Evident că în momentul în care a fost proiectat cartierul, erau două mașini pe scară, care circulau într-o zi pară, într-o zi impară. Nu s-a gândit nimeni, când a proiectat cartierul, că vor fi două mașini pe apartament. Să facem parcări pentru toate mașinile de acolo ar însemna să defrișăm, să tăiem toate spațiile verzi, copacii, eventual să intrăm și în curțile școlilor și la grădiniță, și să umplem totul de mașini (…) Sunt situații și situații”, a mai declarat Ruben Lațcău.

Abonamentele Rezident, cumpărate doar de la casierie

Abonamentele Timpark vor fi scoase la vânzare de luni, 21 martie. Ele au următoarele prețuri:

  • Zona roșie – 42 lei / lună și 453,60 lei / an, cu TVA
  • Zona galbenă – 33,60 lei/lună și 362,88 lei/an, cu TVA
  • Zona albastră – 25,20 lei/lună și 272,16 lei/an, cu TVA
  • Abonament combinat, se poate elibera pentru două combinații de zone, zona Roșie + Zona Galbenă – 52,92 lei / lunar și 572,04 lei / anual sau zona Roșie + Zona Galbenă + zona Albastră – 60,48 lei / lunar și 652,68 lei/anual

Toate abonamente pot fi achiziționate și online. Cel de tip Rezident însă trebuie cumpărat fizic, de la sediul Timpark, pe splaiul Nicolae Titulescu. Asta, fiindca trebuie verificate actele doveditoare: cartea de identitate a proprietarului, certificatul de înmatriculare al autovehiculului, cu inspecția tehnică periodică valabilă. „În cazul autovehiculelor deținute în comun de soți, se va prezenta și certificatul de căsătorie, dacă solicitantul acestui abonament nu este înscris ca și proprietar în certificatul de înmatriculare al autovehiculului”, scrie în regulamentul Timpark. Pentru a se evita înghesuiala, vor fi deschise patru casierii, cu orar de funcționare între orele 8 și 20, de luni până vineri.

About Post Author