Constructorul a cerut din august sistarea lucrărilor pe Alexandrescu. Acum pune condiții primăriei

str. Alexandrescu

Situația de pe strada Grigore Alexandrescu este mult mai complicată decât părea. Superconstruct a cerut încă din august sistarea lucrărilor, iar acum condiționează totul de plata facturilor restante. Încă nu se știe cum se va rezolva impasul.

Șantierul de pe str. Grigore Alexandrescu a început, în teorie, în iulie. S-a oprit însă aproape imediat, după ce au fost identificate unele probleme cu stâlpii de electricitate, care trebuie mutați. În septembrie, puțin înainte de alegerile locale, fostul primar Nicolae Robu anunța că totul s-ar fi rezolvat. „Se lucrează, s-au depășit blocajele. Știu că aveți o supărare că nu am făcut mai demult ceea ce am tot promis acolo, dar știu că nu vă ajută cu nimic, în sensul că retroactiv nu vi se poate face viața mai ușoară dacă vă spun ce urmează”, declara acesta.

Aproape trei luni mai târziu, pe Alexandrescu tot nu se lucrează. Săptămâna trecută, primarul Dominic Fritz spunea că ar putea fi nevoie de o modificare de proiect. Acum, e și mai încâlcit. „Se pare că dincolo de problemele cu acești stâlpi, există o cerere a contractantului, din august, să sisteze lucrările, pe motiv că nu poate executa lucrarea. Primăria nu a dat curs acestei solicitări și nu a fost de acord cu sistarea lucrărilor. Analizăm ca, în cazul în care executantul vrea să continue aceste lucrări, să apelăm și la penalități.

Există acest conflict între executant și Direcția Tehnică a PMT. Se pare că, în schimb, că executantul condiționează continuarea lucrărilor de plățile restante existente pe alte lucrări contractate cu municipalitatea. Vom vedea dacă va trebui să merge pe cale de penalități și de ceartă sau dacă se găsește o cale amiabilă. Faptul că PMT are o istorie de rău-platnic nu ne ajută în soluționarea acestei spețe”, a declarat, marți, Fritz.

Din august, cerere de sistare

Recapitulăm. În septembrie, fostul primar Nicolae Robu spunea că situația a fost deblocată și că se lucrează. Asta, deși avea, de mai bine de o lună, o solicitarea de sistare a șantierului. Practic, în 14 august, firma Superconstruct a cerut acest lucru, „pe motivul imposibilității executării acestora datorită din cauza reglementărilor rețelelor electrice pe amplasamentul drumului”. La acea vreme, PMT a invocat faptul că se putea lucra pe sectorul de drum cuprins între Calea Torontalului și intersecția dintre str. Grigore Alexandrescu și Augustin Coman.

Penalitățile care ar putea fi aplicate constructorului sunt, potrivit contractului, 0,5% din prețul pentru fiecare zi de întârziere, până la îndeplinirea efectivă a obligațiilor.

Licitația pentru modernizarea străzii Grigore Alexandrescu a fost câștigată de Super Construct, la un preț de 6,65 milioane de lei, cu TVA. Trebuie amenajate câte două benzi pe sens, cu rigole lângă bordură, trotuare și piste de biciclete „între carosabil și trotuare, cu lățimea de 2,5 metri”, pe ambele sensuri. De asemenea, la intersecția cu Torontalului va fi făcut și un sens giratoriu. Termenul de execuție, conform contractului, este de 8 luni. În această perioadă, teoretic, cablurile ar trebui puse în subteran, pentru ca apoi să poată fi mutați stâlpii.

About Post Author