27 ianuarie 2021

„Dezvoltarea în forță” n-a adus nimic bun pe str. Grigore Alexandrescu. Șantierul e cam degeaba

Grigore Alexandrescu

Șantierul de pe str. Grigore Alexandrescu are șanse minime să fie repornit curând. Încă nu sunt soluții pentru rezolvarea problemei stâlpilor neprevăzuți în proiect. Primarul Dominic Fritz spune că „dezvoltarea în forță” va fi înlocuită cu o abordare mai așezată, care pune accent pe calitate.

Teoretic, șantierul de pe str. Grigore Alexandrescu a început în luna iulie. Lucrarea e atribuită încă din mai către Super Construct, la un preț de 6,65 milioane de lei, cu TVA. Șantierul era estimat să dureze opt luni. „Eu cred că puteți să terminați lucrarea înainte de cele 8 luni câte sunt prevăzute ca termen de efectuare”, spunea, la predarea amplasamentului, fostul primar Nicolae Robu.

În doar câteva săptămâni însă, în zonă au apărut primele probleme. Și nu unele minore. Era vorba despre mutarea unor stâlpi, operațiune care s-a dovedit a fi mai complicată decât părea la prima vedere. „Se impune o reașezare a traseelor pentru care nu Enel este de vină (…), se impun niște măsurători pentru stabilirea traseelor, care sunt în curs de derulare acum, trebuie făcute cu precizie, e o proprietate privată”, mai spunea Robu.

„Vedem ce putem face”

Între timp, vara s-a făcut toamnă, toamna a trecut spre iarnă, iar pe Grigore Alexandrescu fluieră vântul. Oamenii din zonă, care s-au bucurat inițial de șantier, deși acesta le produce disconfort, constată că nu lucrează nimeni și nici nu sunt semne că situația s-ar schimba prea curând.

Primarul Dominic Fritz admite că nu s-a găsit încă o soluție pentru reluarea șantierului. „Problema pe Grigore Alexandrescu este cu acei stâlpi care nu au fost incluși în proiect. De aceea s-au oprit aceste lucrări. Vedem ce putem face, dacă proiectul trebuie refăcut, cine suportă aceste costuri și așa mai departe”, susține edilul-șef.

„Abordarea de dezvoltare grăbită, în forță” trebuie să dispară

Discuția despre șantierul de pe strada care leagă Calea Torontalului și Calea Aradului l-a făcut însă pe Fritz să spună că, de acum încolo, PMT va prefera altă abordare, în afara celebrei „dezvoltări în forță”. „Dacă m-ați întreba care este schimbarea cea mai mare pentru care luptăm aici din interior (aceasta – n.r.) este că trebuie să trecem de la o abordare de dezvoltare grăbită, în forță, la o calitate scăzută, în care se fac multe greșeli, la nivel de proiect, la nivel de licitații, de caiete de sarcini, contractare, greșeli care ulterior se plătesc.

Trebuie să trecem la o abordare unde primează calitatea intervenției, a investițiilor, mentenanța investițiilor. Asta este o schimbare de abordare care ne costă multă energie. Cred că merită, chiar dacă asta uneori înseamnă că (…) până când am instituit un nou ritm, un nou sistem de asigurare a calității, unele proiecte merg acum mai rar înainte”, a conchis Dominic Fritz.

Pe strada Grigore Alexandrescu trebuie amenajate câte două benzi pe sens, cu rigole lângă bordură, trotuare și piste de biciclete între carosabil și trotuare, cu lățimea de 2,5 metri, pe ambele sensuri. La intersecția dintre Calea Torontalului și strada Grigore Alexandrescu va fi amenajat un sens giratoriu cu patru intrări.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: