Școala rămâne închisă într-o singură localitate din Timiș. În alte 12, inclusiv Lugoj, se fac ore prin rotație

școala

Şcolile din România au trei zile la dispoziție pentru a prezenta modul în care încep cursurile pe 14 septembrie. Totul depinde de media de infectări la mia de locuitori din zona în care se află școala. În Timiș este o singură localitate unde școala va rămâne complet închisă.

Decizia asupra modului în care încep cursurile aparține unităților de învățământ și trebuie comunicată părinților până joi, 11 septembrie. Ea va fi luată raportat la media de infectări la mia de locuitori din zona în care se află școala. Direcțiile de sănătate publică au anunțat luni care este situaţia epidemiologică din fiecare localitate.

Modul în care încep cursurile depinde totuși, pe lângă datele comunicate de DSP, și de infrastructura fiecărei unități de învățământ. Fiecare şcoală îşi alege un scenariu, iar propunerea este trimisă la inspectoratele școlare şi CSJU. Dacă ea este acceptată de CJSU, se întoarce la inspectorat, iar decizia finală se ia pe 10 septembrie. Cele trei scenarii sunt: roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică.

Scenariul verde – varianta optimistă, în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu Covid-19, în ultimele 14 zile. În cazul scenariului verde este prevăzut ca toţi copiii să meargă la şcoală.

Scenariul galben – risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roşu – considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de 3 persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online

12 localități cu școala „portocalie”

Potrivit datelor oficiale, din cele 99 de UAT-uri din Timiș, doar într-una singură este cazul de scenariu roșu. Este vorba despre comuna Bara, unde media de infectări la mia de locuitori din ultimele 14 zile este de 6,73.

Scenarii portocalii trebuie aplicate în Bogda, Dudeștii Vechi, Periam, Margina, Racovița, Sânandrei, Barna, Giroc, Giarmata, Variaș și Ohaba Lungă. Media de infectare este cuprinsă între 2.06, la Bogda, și 1.05, la Ohaba Lungă. Tot după scenariul portocaliu va începe școala și în Lugoj, unde media de infectare este 1.49.

Restul localităților din Timiș sunt „verzi”. Puteți consulta aici media infectărilor în toate localitățile din țară.

About Post Author