Protest față de TM2021. O „anonimă” acuză primăria și impostorii culturali și cheamă artiștii în stradă

tm2021

Tensiunile din jurul proiectului TM2021 continuă să crească. O scrisoare neasumată invită „consumatorii de cultură” la un exercițiu de distanțare. Autorii anonimi spun că TM2021 are toate șansele s-o ia pe urmele proiectului Poli și acuză primăria și „impostorii culturali”.

Primărie incapabilă, impostori culturali, prea mulți oameni politici și oameni de afaceri la TM2021- sunt doar câteva dintre problemele reclamate într-un apel care a apărut în spațiul public. Acesta este însă anonim. Singurul care se oferă să dea detalii este Răzvan Munteanu, președintele Asociației Culturale Embargo. Acesta a și scris, pe Facebook, că „nu există organizatori, este o inițiativă care a plecat de la mai mulți oameni din zona culturală și se dorește o întâlnire pentru a realiza împreună o scrisoare deschisă pentru a atrage atenția asupra problemelor din TM2021”.

Iată textul apelului:

„Stimați colegi din industriile creative și din sectorul cultural, ong-iști, artiști, circari, baroni culturali, freelanceri, performeri, animatori urbani, trupe, experți, prestatori, punk-iști, folk-iști sau hipsteri culturali, vă invităm pe toți consumatorii de artă la un exercițiu de distanțare culturală față de Asociația Timișoara, Capitală Culturală Europeană 2021. Vă propunem o discuție constructivă, miercuri 10 iunie 2020, orele 17:00, la Bastionul Maria Theresia, langa sediul ATCCE2021. Mobilizarea sectorului cultural din Timisoara are ca scop redactarea unui apel public, care va fi adresat președintelui Romaniei, Klaus Iohannis, președintelui comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și guvernului și parlamentului.

TM2021, comparată cu Poli

După nenumărate probleme apărute în ultimii ani, primăria Timișoarei, în loc să-și asume responsabilitatea pentru starea în care a ajuns proiectul, ne anunță senin că urmează să se implice personal domnul primar. Asta ca și cum primaria ar fi fost plecată într-o călătorie de afaceri de la nominalizarea din 2016 și nu a luat parte la toate deciziile, întelegerile și aranjamentele de culise. TM2021 tinde accelerat spre soarta tragică a unui alt proiect asumat de primărie, echipa Poli Timișoara, o legendă a orașului, care a fost îngropată definitiv în ultimii ani.

Despre „primăria dar și alți impostori culturali din boardul ATMCCE2021”

Primăria dar și alți impostori culturali din boardul ATMCCE2021, au arătat de ce sunt capabili. În timp ce sectorul cultural independent a fost ignorat, s-au risipit milioane pentru proiecte fără impact, călătorii fără efect în managementul cultural al orașului, comunicări defectuoase, strategii și acțiuni culturale pentru câțiva, fără call-uri de proiect, criterii de departajare sau egalitate de șanse. În ultimii 4 ani, comitetul director nu au fost capabil să formeze o echipă stabilă, competentă și credibilă. Azi, sunt mai multi oameni politici și din mediul de afaceri în AsociațiaTM2021 decât artiști, profesioniști sau reprezentanți ai sectorului cultural.

„Ignorați, excluși, jigniți, mințiți, neplătiti, prostiți”

Noi am fost ignorați, excluși, jigniți, mințiți, neplătiti, prostiți, alungati, dezbinați, amenințați și ținuți departe de-o poveste scrisă și de noi, care ar fi trebuit să ne aparțină și nouă, orașului și mai ales comunității. Fiecare dintre noi purtăm o parte din responsabilitate. Discuția trebuie sa fie despre principii, conflicte de interese, egalitate de șanse și nu despre o persoană sau alta. Nu dorim să luăm locul nimănui, dar ne dorim mai mult pentru Timișoara și știm ca o parte importantă dintre actualii decidenți ai acestui proiect trebuie să plece pentru ca el să poată să funcționeze sau să fie reconstruit. Dacă lăsăm politicul și clientela pe care o deservește să decidă viitorul nostru cultural, episodul TM2021 va fi cel mai rușinos moment din istoria moderna a orașului Timișoara.”

Demers similar acum doi ani

În aprilie 2018, un memoriu despre activitatea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 a fost înregistrat la Comisia Europeană, Primăria Timișoara, CJ Timiș și Ministerul Culturii. Acesta era asumat de Grupul de reflecție și inițiativă Timișoara Capitală Europeană și, spre deosebire de actualul apel, avea atașată la final o foarte lungă listă de semnături. Peste acest demers, care poate fi consultat aici, s-a așternut, între timp, praful.

Probleme peste probleme la TM2021

De la TM2021 au plecat, începând din toamna trecută, mulți oameni, din care unii la doar câteva săptămâni după ce au câștigat concursuri pe post. Alții au fost angajați, în diverse forme, fără concurs. Membrii Unității Artistice nu au contracte de la sfârșitul anului trecut și au trimis o scrisoare membrilor Comitetului Director, respectiv primarului Timișoarei și președintelui CJ, cerând rezolvarea situației. „Creativii” de la departamentul de marketing al asociației au realizat și un filmuleț cu un text care nu le aparține și pentru care nu aveau drepturi de autor. Cea care a scris poemul folosit a acuzat plagiatul, dar, până acum, nu există o reacție oficială din partea TM2021.

Miercuri, 10 iunie, este programată și ședința boardului TM2021. Asociația a depus la primărie, săptămâna trecută, din nou, un program pentru 2020, pentru a-i fi aprobată finanțarea. E mult redus față de ce se dorea inițial, pentru că pandemia impune restricții. În bugetul aprobat în februarie, suma pentru TM2021 era de aproximativ 20 de milioane de lei, cu tot cu cotizație. În actualele condiții nu se pune problema unei astfel de alocări. CJ Timiș are suspendată, momentan, finanțarea pe proiecte culturale, în afară de cele online. Pe de altă parte, Ministerul Culturii a alocat „fabuloasa” sumă de 200.000 lei.

About Post Author