Adio, skatepark în Parcul Central! Promis din 2015, nu mai face parte din planurile Primăriei Timișoara

skatepark

foto: Arhivă

Nu e o prioritate, s-au schimbat vremurile, așa că nu se face. Skateparkul promis în Parcul Central nu mai intră în planurile PMT. Asta, după trei licitații de execuție și un șantier început, teoretic, în 2015, care ar fi trebuit să dureze… trei luni. Ultima licitație s-a finalizat în februarie 2019, dar lucrarea nu a început niciodată.

Pasionații de skateboard trebuie să-și ia gândul că vor avea o zonă specială dedicată, așa cum le promite primăria de cel puțin cinci ani. „Acolo a fost o adevărată aventură, este o întortocheală, așa, în lungul anilor. Am vrut să facem un skatepark, am și început lucrările la un moment dat (…) Am contractat o firmă, după care totul s-a blocat, firma a invocat erori în proiect, n-a vrut să continue, am ajuns prin instanțe (…) am câștigat în instanță, am luat-o de la capăt și aproape că s-a repetat ceea ce spuneam. Nu vă dau toate detaliile, dar vă spun că ultima dată s-a ajuns (…) să se constate că o parte din echipamentele prefabricate propuse de proiectant nu sunt ca cele omologate. Trecerea pe echipamente omologate ar fi presupus modificări în proiect. Proiectantul ne-a comunicat că și-a schimbat obiectul de activitate și nu mai poate să se ocupe. Prin urmare, am eșuat și la această încercare”, spune primarul Timșoarei.

Era ca la puzzle, se făcea în trei luni

Teoretic, construcția skateparkului a început în primul mandat al edilului șef, în aprilie 2015. „Tinerii Timișoarei așteaptă un asemenea parc și l-am promis (…) Iată, am ajuns la încheierea contractului și, acum, la predarea amplasamentului și emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Banii provin de la bugetul local, iar termenul de execuție este unul scurt, de trei luni”, declara acesta. Constructorul era firma mehedințeană Kasdum-GF, care lucra, la vremea respectivă, și la reabilitarea Liceului Lenau, reclamând erori în proiect. „Proiectul este în regulă și termenul este foarte scurt, de numai trei luni… Sunt componentele turnate, aduse gata, doar se montează la fața locului. E cam ca la puzzle”, spuneau cei din PMT.

Puzzle-ul s-a… defectat pe drum, pentru că firma a invocat, din nou, erori în proiect. Problema s-a tranșat în instanță, unde, în 2017, PMT a avut câștig la Curtea de Apel. A scos din nou la licitație execuția, la un preț maxim de 2,15 milioame de lei cu TVA, însă anunțul a fost retras însă de pe SEAP. În septembrie 2018 s-a încercat a treia oară. Proiectantul, SC Urbanito City Concept SRL, revizuise proiectul, iar prețul crescuse până la 2,42 milioane de lei. Lucrarea a fost atribuită în februarie 2019, către Lovrintim SRL, firma care, la acea vreme, făcea și amenajarea Parcului Central. Aceasta oferise un preț de 2,09 milioane de lei.

Semne de întrebare de la ANI

După atribuirea contractului însă, Agenția Națională de Integritate a trimis două avertismente referitoare la acesta. El ar fi trebuit semnat și de Direcția Economică a PMT, a cărei șefă are un copil cu patronul firmei respective. „S-a semnat contractul, au fost discuții pe tema unui suspectat conflict de interese și am vrut să lămurim lucrurile. Nu mai contează asta pentru noi (…). Ceva de genul acesta, Economicul nu putea semna. Nu e niciun conflict, este asumat tot ce era de asumat de către aparatul de specialitate, nu putem să stăm luni de zile că mai știu eu cine vine cu o acuză”, spunea, în mai 2019, edilul șef. În august, cei de la PMT spuneau că se aștepta după piesele care ar fi trebuit puse în skatepark și care nu se găsesc pe stoc.

Acum sunt alte priorități

Primarul Timișoarei spune că orașul are acum alte priorități și are un sfat pentru skateri. „Îi rog, îi îndemn, mai bine zis, pe iubitorii de așa ceva să folosească skateparkul pe care l-am amenajat în spatee sălii Olimpia. Nu este unul de foarte înalt nivel, nu este unul de competiții, dar este un skatepark destul de bun, apreciat de către iubitorii de senzații tari din practicarea acestui sport, să-i zicem sport. Așa mi-au spus mie cei care l-au folosit”, afirmă acesta.

S-au schimbat vremurile, așa că un parc pentru skateri nu intră în planurile de dezvoltare în forță. „La ora actuală nu mai este pe rol nimic vizavi de obiectivul de a avea acolo un skatepark. Momentan vă dați seama că avem alte priorități, schimbându-se vremurile. Momentan nu putem să ne preocupăm de el, avem alte lucruri mai stringente cărora trebuie să le dăm și bani, și toată atenția”, a conchis edilul șef.

About Post Author