18 ianuarie 2021

Percheziții într-un dosar de fraudă la AEM. Prejudiciu de zeci de milioane de euro

aem

Olimpia Moica, director AEM timp de peste 25 de ani, suspectată de înșelăciune și delapidare

Procurorii DIICOT Timişoara au descins marţi dimineaţa la mai multe adrese din Timişoara şi Bucureşti. Se fac percheziții într-un dosar în care prejudiciul ar fi de 50 milioane de euro. Fosta conducere a fabricii AEM, inclusiv Olimpia Moica, este acuzată de înșelăciune și delapidare.

Este vorba despre un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat, fals, uz de fals, delapidare cu consecințe deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Olimpia Moica, soţul acesteia şi mai mulţi subordonaţi sunt acuzaţi că, timp de mai mulţi ani, au fraudat AEM. Ei ar fi raportat, practic, producţie şi venituri uriaşe, pentru a-și putea încasa bonusurile de performanţă.

Fraudă cu… audit

La un inventar comandat de acționari s-ar fi descoperit, de exemplu, că în stocuri erau trecute 800.000 de contoare care nu existau în realitate. Surse apropiate anchetei, citate de adevărul.ro, spun că procurorii dețin o mărturie care arată că frauda a fost muşamalizată cu sprijinul unor angajaţi PricewaterhouseCoopers, una dintre cele mai mari firme de audit din lume. Aceștia ar fi făcut verificări, la solicitarea acționarilor, dar n-au sesizat nimic în neregulă. Prejudiciul estimat este de peste 50 de milioane de euro.

AEM a fost, de-a lungul timpului, una dintre fabricile de protocol din Timișoara, inclusiv după 1990. Mai mulți politicieni și premieri au venit aici în „vizită de lucru”. Olimpia Moica a condus fabrica mai bine de 25 de ani. Îin 2007 a fost numită preşedintele Consiliului de Administrație al AEM Timişoara și este unul dintre acționarii companiei. Potrivit Forbes, care în 2018 o clasa pe Moica pe locul 9 în Top 50 cele mai influente femei din România, în 2016, AEM Timișoara a înregistrat o cifră de afaceri de 72,8 milioane de euro, în creștere cu 4% față de anul precedent. Olimpia Moica s-a implicat „în numeroase activități caritabile și sociale. Familia Moica se numără printre cele mai bogate din județul Timiș”, mai nota Forbes.

Mai multe persoane vor fi duse la audieri la DIICOT Timișoara.

1 thought on “Percheziții într-un dosar de fraudă la AEM. Prejudiciu de zeci de milioane de euro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: