CNSAS: Victor Neumann a fost turnător la Securitate, cu cinci nume conspirative

victor Neumann

Victor Neumann, fost director al Muzeului de Artă din Timișoara, ar fi fost, timp de 12 ani, turnător la Securitate, cu nu mai puțin de cinci nume conspirative. CNSAS s-a adresat instanței, pentru a constata calitatea de colaborator a istoricului timișorean.

La sfârșitul lui 2021, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a depus, la Curtea de Apel București, o acțiune în care cere constatarea calității de colaborator al fostei Poliții Politice în cazul lui Victor Neumann. Potrivit G4Media, istoricul este acuzat că „a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, ce au vizat îngrădirea dreptului la viață privată”. În acțiunea de la instanță, CNSAS susține că Neumann a fost racolat în 1977, pe când era muzeograf la Muzeul Banatului. În cei 12 ani în care ar fi colaborat cu Securitatea, Neumann ar fi avut cinci nume conspirative – Hodoș Polixenianul, Hodoș Polixenie, Hodoș/Hodos, Robert și Nedelcu.

„Nu am făcut nici o acțiune de poliție politică în anii comunismului și nu am colaborat cu Securitatea pentru restrângerea drepturilor fundamentale ale omului și pentru încălcarea drepturilor la viața privată a nimănui”, afirmă, însă, Victor Neumann.

Recrutarea ar fi fost „benevolă” și, pe lângă notele informative, CNSAS a descoperit și că, în aprilie 1989, Victor Neumann a fost „luat în preocupări” de serviciul secret extern de atunci al României, CIE.

„A urmărit timp de peste un deceniu” activitatea colegilor

CNSAS a inclus în dosarul lui Neumann și note informative pe care acesta le-ar fi oferit Securității despre colegi și membri ai anturajului”. Notele informative ar fi avut „consecințe directe asupra persoanelor urmărite, în special asupra dlui F.M., directorul Muzeului Banatului”. Pe numele acestuia, ca urmare a notelor lui Neumann, s-a deschis un dosar de urmărire informativă.

CNSAS cere instanței să-l declare pe Victor Neumann colaborator al Securității, pentru că „a urmărit timp de peste un deceniu și a raportat Securității Timiș modul în care colegii de serviciu s-au abătut de la directivele de partid și nu au respectat normele politice ale «propagandei muzeale», (…) a sprijinit în mod activ și direct controlul exercitat de Securitate asupra vieții intelectuale și profesionale a colegilor și specialiștilor cu care a intrat în contact”.

Victor Neumann, născut în 1953, este absolvent al Facultății de Istorie-Filozofie de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. După 1989 a fost consilier al ministrului culturii, cercetător la un institut al Academiei Române, profesor titular la Universitatea de Vest și, în ultimii ani, director al Muzeului Național de Artă Timișoara.

Acțiunea la Curtea de Apel București a fost înregistrată chiar în ajunul Crăciunului. Procesul nu are stabilit, încă, un prim termen. Intervenient în această acțiune în instanță este profesorul universitar și fostul ambasador Vasile Popovici.

About Post Author