Catalogul Secession: la pas prin Euroregiunea DKMT, în căutarea moștenirii comune

Catalogul Secession

foto: Mihai Moldovan

Spre sfârșitul anului, iubitorii de istorie și arhitectură vor putea găsi, în print și în online, povestea mai multor clădiri și motive Secession din România, Ungaria și Serbia. Așa continuă, în 2024, proiectul Common Heritage, început în 2023 de Asociația Prin Banat.

În 2023, Asociația Prin Banat a inițiat proiectul Common Heritage – The Tale of Four Cities, organizat sub umbrela Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Au fost așadar explorate și identificate elemente arhitecturale de patrimoniu comun din Timișoara (România), Subotica (Serbia), Szeged (Ungaria) și Odesa (Ucraina).

Timișoara nu mai este Capitală Europeană a Culturii, dar proiectul merge mai departe și trece într-o nouă etapă. Common Heritage – Catalogul Secession înseamnă, de fapt, cercetarea comparativă a patrimoniului Secession din Euroregiunea DKMT și identificarea unor elemente plastice comune ale mai multor localități din România, Ungaria și Serbia.

„Echipa Prin Banat va vizita peste 15 localități, va documenta fotografic ornamentația Secession și va identifica arhive care completează cercetarea in-situ. În paralel, va fi descoperit contextul local al fiecărei localități, pentru a înțelege mai bine dinamica socială, culturală și economică la nivel local și pentru a identifica influențele reciproce la nivelul euroregiunii, accentuându-se dimensiunea de patrimoniu comun împărtășit”, transmit cei de la Prin Banat.

Bază pentru publicul larg și specialiști

Urmează, în toamnă, lansarea publicației Catalogul Secession, cu fotografii, ilustrații și texte descriptive, și dar a unei platforme online, care va funcționa ca o arhivă a clădirilor și motivelor decorative identificate în acest proiect.

Inițiativa Common Heritage – Catalogul Secession vine ca un răspuns la lipsa arhivelor și a documentelor originale aferente clădirilor construite la începutul secolului trecut în Timișoara, dar și în toată zona de vest, care duce la proiecte de restaurare ineficiente. Catalogul și site-ul vor deveni instrumente utile, atât pentru publicul larg, în promovarea arhitecturii și a patrimoniului construit, cât și pentru profesioniști, care vor avea la dispoziție o bază reală pentru elaborarea studiilor de specialitate aferente proceselor de restaurare și cercetare.

***

Organizat de Asociația Prin Banat, proiectul Common Heritage – Catalogul Secession este susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.

Parteneri: Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Institutul Național al Patrimoniului, Intermunicipal Institute for the Protection of Cultural Monuments Subotica (MZZSK Subotica), TourInform Szeged.

About Post Author